Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?SPL Sorensen. Sursa foto: Wikipedia.org

Termenul ,,ph” indica cat de acida sau alcalina este o substanta, pe baza ionilor de hidrogen. SPL Sørensen, pe numele sau intreg Søren Peder Lauritz Sørensen este cel care a definit prima oara ph-ul. Chimistul s-a nascut pe 9 ianuarie in anul 1868, in Havrebjerg, iar astazi Google a creat un doodle special in onoarea omului de stiinta.

Cum a fost stabilita Scala de valori a ph-ului

Intre anii 1901-1938, Sørensen a fost directorul departamentului chimic al prestigiosului laborator Carlsberg din Copenhaga. Laboratorul a fost deschis de catre fondatorul de bere Carlsberg, JC Jacobsen, in anul 1875, cu scopul de a promova cunostintele biochimice.

Deși mulți vor fi recunoscatori fabricii pentru berea produsa aici, izoland drojdia de bere,  SPL Sørensen a facut o descoperire cu mult mai importanta. In anul 1909, in timpul studiilor despre efectul pe care ionii il au asupra proteinelor, chimistul a facut o descoperire notabila. A introdus scara pH-ului, care este folosita si in prezent penru a descrie caracterul acid sau bazic (alcalin).

Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Sursa: screenshot/Google.com
Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?Sursa foto: easyponic.com

Printre observatiile sale, in articol se regaseste notatia ,,ph” si descrie doua metode pentru masurarea aciditatii a substantelor. Prima metoda are la baza electrozi, in timp ce a doua implica compararea culorilor esantioanelor si a unui set preselectat de indicatori. Aceste masuratori de ph sunt folosite in varii domenii, precum medicina, industria cosmetica, tratatea apei, chimia.

Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?Sursa foto: Pinterest.com

Viata personala

Fiu de fermier, Sørensen a inceput studiile la varsta de 18 ani, la Universitatea din Copenhaga. Chimia nu a fost nicidecum prima sa optiune, ci medicina, insa chimistul SM Jørgensen l-a influentat in alegerea sa. Pe langa asistent in laboratorul de chimie al Institutului Politehnic danez si asistent intr-un studiu geologic al Danemarcei, Sørensen a fost si consultant al Navelor Maritime Regale.

Un sprijin important l-a avut din partea celei de-a doua sotii, ea insasi om de stiinta, care l-a asistat in studiile intreprinse in laboratorul Carlsberg. Putini stiu ca perechea a studiat lipoproteinele, monoxidul de carbon si hemoglobina.