fbpx
Acasa Istoria lumii Cine a invent...

Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?

Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?SPL Sorensen. Sursa foto: Wikipedia.org

Termenul ,,ph” indica cat de acida sau alcalina este o substanta, pe baza ionilor de hidrogen. SPL Sørensen, pe numele sau intreg Søren Peder Lauritz Sørensen este cel care a definit prima oara ph-ul. Chimistul s-a nascut pe 9 ianuarie in anul 1868, in Havrebjerg, iar astazi Google a creat un doodle special in onoarea omului de stiinta.

Cum a fost stabilita Scala de valori a ph-ului

- Publicitate -

Intre anii 1901-1938, Sørensen a fost directorul departamentului chimic al prestigiosului laborator Carlsberg din Copenhaga. Laboratorul a fost deschis de catre fondatorul de bere Carlsberg, JC Jacobsen, in anul 1875, cu scopul de a promova cunostintele biochimice.

Deși mulți vor fi recunoscatori fabricii pentru berea produsa aici, izoland drojdia de bere,  SPL Sørensen a facut o descoperire cu mult mai importanta. In anul 1909, in timpul studiilor despre efectul pe care ionii il au asupra proteinelor, chimistul a facut o descoperire notabila. A introdus scara pH-ului, care este folosita si in prezent penru a descrie caracterul acid sau bazic (alcalin).

Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Sursa: screenshot/Google.com

Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?Sursa foto: easyponic.com

Printre observatiile sale, in articol se regaseste notatia ,,ph” si descrie doua metode pentru masurarea aciditatii a substantelor. Prima metoda are la baza electrozi, in timp ce a doua implica compararea culorilor esantioanelor si a unui set preselectat de indicatori. Aceste masuratori de ph sunt folosite in varii domenii, precum medicina, industria cosmetica, tratatea apei, chimia.

Cine a inventat termenul ,,ph'', celebrat de Google?
Cine a inventat termenul ,,ph”, celebrat de Google?Sursa foto: Pinterest.com

Viata personala

Fiu de fermier, Sørensen a inceput studiile la varsta de 18 ani, la Universitatea din Copenhaga. Chimia nu a fost nicidecum prima sa optiune, ci medicina, insa chimistul SM Jørgensen l-a influentat in alegerea sa. Pe langa asistent in laboratorul de chimie al Institutului Politehnic danez si asistent intr-un studiu geologic al Danemarcei, Sørensen a fost si consultant al Navelor Maritime Regale.

Un sprijin important l-a avut din partea celei de-a doua sotii, ea insasi om de stiinta, care l-a asistat in studiile intreprinse in laboratorul Carlsberg. Putini stiu ca perechea a studiat lipoproteinele, monoxidul de carbon si hemoglobina.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...