Istoria Coca-Cola a inceput in anul 1886 din curiozitatea unui farmacist din Atlanta pe nume dr. John S. Pemberton. Nicidecum nu avea sa gandeasca ce se va intampla cu bautura sa medicinala peste ani. Siropul aromat, ce se amesteca cu sifon, era vandut in farmacia Jacobs si repede a devenit un produs apreciat.
Stiati ca primele Coca-Cola au fost vandute cu 5 centi sticla. In medie, pe zi in Atlanta se vindeau 9 sticle din aceasta bautura. In prezent, in lume, sticlele cu bautura neagra vandute intr-o zi sunt estimate la 1,9 miliarde.
Dar cum a inceput una dintre povestile care vand cel mai bine?
Ranit in batalia din Georgia din anul 1865, Pemberton a devenit dependent de morfina. Incercand sa caute un leac pentru dependenta a inceput sa creeze retete de bauturi ce aveau in compozitie planta de coca. Asa a ajuns sa obtina un vin din aceasta planta si damiana, o planta, dar cu flori galbene folosita de mayasi ca afrodiziac. Bautura alcoolica a numit-o Pemberton’s French Wine Coca. Un remediu impotriva dependentei, depresiei, irascibilitatii, problemelor de rinichi sau de stomac, fortifiant, stimulant.
Un an mai tarziu, din cauza legislatiei, Pemberten va modifica reteta cu una non-alcoolica. Asa a ajuns la Coca-Cola stiuta astazi, asta si datorita celui care a botezat-o, Frank Mason Robinson.
Doctorul Pemberton nu a mai trait mult ca sa isi vada inventia ceruta pe intreg mapamondul. Inainte de moartea sa, in anul 1888 a vandut licoarea omului de afaceri Asa Griggs Candler. Sub noua conducere, Coca-Cola a trecut granitele orasului din Georgia, America.
Ideile unor vizionari sau atunci cand cererea este mare
In 1894, Joseph Biedenharn a instalat masini de imbuteliere in spatele fantanii de sifon din Mississippi. Astfel, devine primul om care a turnat Coca-Cola in sticle devenind primul care a pus Coca-Cola in sticle. Comercializarea pe scara larga a devenit posibila in 1899, cand trei oameni de afaceri din Chattanooga, Tennessee au obținut drepturi exclusive de a vinde bautura. Drepturile de imbuteliere au fost date contra sumei infime de 1$ de catre Asa Candler.
Benjamin Thomas, Joseph Whitehead și John Lupton este numele celor trei antreprenori care au avut o viziune. Sticlele de Coca-Cola au fost model, la nivel mondial fiind comercializate doar sub acest sistem de imbuteliere.
Odata cu aparitia unui lucru de succes apar si imitatiile, iar Coca-Cola, precum alte marci celebre nu a fost ferita de falsificatori. Astfel, in 1916 cei care imbuteliau bautura carbogazoasa au creat o sticla distinctiva care sa fie recunoascuta intr-o mie. Sticla, marca Coca-Cola a fost inregistrata in anul 1977 si de-a lungul anilor a fost inspiratie pentru mari artisti ai lumii, precum Andy Warhol.
Publicitatea in anul 1887
Reclamele Coca-Cola nu au fost de la inceput ceea ce stim noi astazi. Primele eforturi in marketing si publicitate au fost niste cupoane in care se promovau probe gratuite din bautura racoritoare. Ulterior anuntul la ziar sau articole promotionale au facut parte din strategia de vanzari. Apoi au venit anii ’70, cand cei cu creionul in mana de la aceste departamente au creat o lume a prieteniei, a vremurilor bune, a dragostei. Sloganuri precum „As vrea sa cumpar lumea” sau „Aveti o coca ai un zambet”erau bine intiparite in memoria colectiva. O promovare tintita care functioneaza si in prezent.
Coca-Cola: Sloganurile celebre ale marcii cunoscute pe mapamond
Incepand cu anul 1993, animatiile pe calculator, campania populara ”Always Coca-Cola”si ursul polar au devenit rapid simboluri ale acestui brand. Potrivit www.worldofcoca-cola.com fiecare filmulet a fost creat in 12 saptamani, ca noi, publicul, clientii sa ne minunam in fata TV-ului. Mos Craciun este un alt personaj celebru alaturat acestei campanii, iar camionul rosu, plin de beculete a fost visul oricarui copil ca sa il aiba in colectia sa de masinute. O alta campanie, desfasurata in prezent si care se bucura de un succes fenomenal este ”Taste the feeling”-”Gusta senzatia”.
Renumita bautura este pe val in continuare, tweet-uri, postari pe Facebook, reclame colorate, o distributie bine pusa la punct si vanzari record. Sa nu uitam ca cel mai bine vinde povestea!