fbpx
Acasa Istoria lumii Codul Morse. ...

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica
Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica: Samuel Morse. Sursa foto: Wikipedia.org

Timp de 161 de ani, Codul Morse, inventat in anul 1838, a fost principalul mod de comunicare la distanta. Inventatorul sau este americanul Samuel Morse, la baza pictor. El a pus la punct alfabetul ce ii poarta numele folosit la transmiterea informatiilor cu ajutorul telegrafului. Descrierea acestui este ,,metoda de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii scurte si lungi”. Numite, de altfel, linii si puncte ce formeaza litere, cifre ori semne de punctuatie.

- Publicitate -

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica
Operator codul Morse. Sursa foto: xtremetech.com

Alfreid Vail, asistentul lui Samuel Morse a avut o contributie semnificativa la constructia aparatului electromagnetic-telegraful (1836). Cei doi au reusit sa creeze legatura telegrafica intre Washington si Baltimore. Sistemul rapid de trimiterea a textelor a fost adoptat si de catre serviciile postale din America si de catre omul de rand care isi putea permite un astfel de serviciu.

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica
Telegraful prin care codul Morse era transmis mai departe. Sursa foto: Pinterest.com

Adaptat si pentru comunicarea radio, punctele si liniile din Codul Morse erau transmise ca pulsuri scurte sau lungi. Cele scurte erau folosite pentru litere uzitate si cele lungi pentru cele mai putin folosite. Operatorii au fost nevoiti sa reproduca sunetele scoase de un receptor Morse, astfel ca punctul a devenit ,,dit” si linia ,,,dah”.

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica
Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica. Sursa foto: Wikipedia.org

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica
Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica. Sursa foto: jednielsen.wordpress.com

Apelul intrenational pentru ajutor: S.O.S -3 puncte, 3 linii, 3 puncte a fost creat in 1912.

Codul Morse: Folosit in aviatie, comunicatii maritime

Inca din 1910, alfabetul Morse a fost folosit in domeniul aviatiei, iar dirijabilele Zeppelin erau adesea folosite in supravegherea navelor in Primul Razboi Mondial.

In anul 1930, toti militarii erau obligati sa cunoasca Codul Morse. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta metoda de transmitere a mesajelor a fost indispensabila. Comunicatiile maritime nu ar fi fost posibile fara radio telegrafie, metoda folosita pana in anul 1999. Din acest an locul a fost ocupat de sistemele de comunicare marina de mare frecventa.

Codul Morse. Utilitatea in zilele noastre si in ce domenii se mai aplica
Primirea unui mesaj in Morse. Sursa foto: bribrigun.wordpress.com

America se pare ca vede utilitatea acestui cod, si an de an, in cadrul Fortelor Aeriene sunt pregatiti oameni care sa stie sa comunice astfel.

Noul secol si noile moduri de comunicare dezvoltate au pus pe locul ultim telegrafia, mai ales ca operatorii au nevoie de o pregatire speciala. Insa, domenii precum cel maritim inca se ghideaza dupa aceasta metoda inventata de Morse. 

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...