Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim

5447
Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim
Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: Wikipedia.org

Comunismul se poate referi la ideologia in sine, la miscarea politica sau la regimul politic, insa caracteristica comuna o reprezinta ,,bunurile apartin societatii, nu exista clase sociale, exista un singur partid. Uitandu-ne in trecut aflam ca Liga Comunistilor, ce fusese fondata la Londra, in anul 1836 era numita Liga Celor Drepti. ,,Manifestul comunist”, una dintre scrierile politice cu rezononata, asternut pe hartie de Karl Marx si Friedrich Engels a fost publicat pe 21 februarie 1848. In limba romana, lucrarea ce descria scopul si programul Ligii, a aparut in 1892, la Iasi.

Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim
Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: ziarulnatiunea.ro

Comunismul in Romania: Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim:

  1. Concediile in comunism. De inspiratie sovietica, acordarea concediilor se va face din anul 1948, avandu-se in vedere refacerea sanatatii pentru randament 100% in campul muncii. Baile Herculane, Govora, Calimanesti, Caciulata, Baile Felix, litoral, erau destinatiile frecventate in epoca comunista. Potrivit legislatiei, romanii aveau dreptul la 15 sau 24 de zile, in functie de vechime. Cele mai fericite erau cadrele didactice, aveau concediu 3 luni de zile, din 15 iunie pana la 15 septembrie, la fel ca si copiii. Insa cei mici nu mergeau cu parintii, cel mai adesea erau trimisi in tabere scolare.
  2. Alternarea numerelor cu sot si fara sot a masinilor duminica. Inainte de Revolutia din ’89, liderul Nicolae Ceausescu a dat ordin ca masinile sa circule alternativ. O duminica circulau soferii a caror ultima cifra a numarului de inmatriculare era cu sot, iar duminica urmatoare aveau liber numerele fara sot.

    Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim
    Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: ziarulnatiunea.ro
  3. Un post telefonic -un lux care aducea cuplajul. Cererile facute de cetateni pentru obtinerea unui post telefonic ramaneau in dosare cu anii. Aprobarea unui astfel de serviciu devenea o adevarata sarbatoare. Bucuria se termina indata atunci cand iti sunai matusa, bunica sau vecina si ascultai o alta voce pe fir. Era cuplajul, adica doi cetateni foloseau aceeasi linie telefonica. Asta se intampla din cauza tehnologiei limitate si a cererilor numeroase.
  4. Spaga in epoca de aur. Cartusul Kent, gaina, sticla cu tuica, punca cu oua ori pulpa de vitel, cosmetice frantuzesti. Oricare dintre acestea erau mana cereasca atunci cand cetatenii aveau de rezolvat cate ceva, fie si procurarea unei bucate de carne.

Romania sub Gheorghe Gheorghiu Dej

  1. In perioada 1947-1964, in timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Romania se transformase in inchisoare. In ’48 este infiintata Securitatea, iar oamenii politici si intelectualii de atunci sunt trimisi in arest.
  2. La 13 mai 1948, Nicolae Ceausescu a fost numit subsecretar de stat in ministerul Agriculturii, in Guvernul Petru Groza. Doi ani mai tarziu este ridicat la grad de general, desi nu facuse armata.

Nicolae Ceausescu in Marea Britanie-1978. Sursa Youtube. 

O vizita ramasa in istorie

  1.  Ceausescu a fost singurul roman care s-a plimbat, alaturi de Regina Elisabeta a II-a, in caleasca sa. In anul 1978, sotii Ceausescu paseau pe taram britanic, fiind intampinati chiar de regina. Calatoria de la aeroport a fost asigurata de trenul regal pana la Gara Victoria. Elena Ceausescu a calatorit cu Printul Philip, duce de Edinburgh. Presa de la acea vreme a umplut paginile cu ”evenimentul anului”.
  2. Stiati ca in perioada comunista s-a inventat Mos Gerila, Dacia, recoltele record?              9. Program TV doar 2 ore pe zi. Cei care isi amintesc de televizorul alb-negru isi vor aminti si ce vizionau la el in serile din timpul comunismului. Programul incepea la 19.50, 10 minute erau desene animate, o ora Telejurnal si o ora poate vreun film rusesc sau indian. 10.Peste 20 de biserici si locuinte au fost demolate din vechiul Bucuresti pentru a face locul blocurilor gri.
  3. Festivalul Cerbul de Aur s-a nascut in epoca comunista. Prima editie a avut loc in anul 1968 si era organizata pentru a slefui imaginea Romaniei peste hotare.
  4. Iata cum arata inavatamantul: clasele I-IV, V-VIII, treapta I= IX-X, treapta II= XI-XII. Copiii din clasele II-III-erau soimi ai patriei, apoi deveneau in clasa a IV-a pionieri si in clasele superioare VII-VIII- utecisti. (membri ai Uniunii Tineretului Comunist).
Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim
Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: cyd.ro

In perioada 1947-1989, fraiele tarii au fost preluate de singurul partid politic , PCR, in frunte cu liderul Nicolae Ceausescu.