Muzeul de Istorie a Romaniei de pe Calea Victorie, de la numarul 12, sectia Tezaurul Istoric gazduieste o podoaba unicat, Coroana de Otel. Coroana regala a Romaniei nu are pietre pretioase, iar la prima vedere nu este cu nimic speciala, insa otelul din care a fost realizata apartine unui tun otoman din Razboiul de Independenta din anii 1877-1878. Primul rege al Romaniei, Carol I a purtat aceasta coroana ca simbol al vitejiei de care au dat dovada ostasii romani in batalia de la Grivita.
Podoaba din otelul tunului otoman i-a fost oferita Regelui Carol I cu prilejul incoronarii sale si a proclamarii independentei Romaniei.
Coroana de otel a Romaniei-simbol al independentei tarii noastre
Podoaba unicat a fost purtata, rand pe rand, de catre capetele regale ale Romaniei. Regele Ferdinand I si Regele Mihai I au dus si ei mai departe traditia.
Aceeasi coroana din otel turcesc a fost, intre anii 1881-1947, pe stema nationala, cu o pauza pana pe data de 11 iulie 2016.
In prezent, Coroana de Otel este pastrata si expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar o copie a sa se afla la Castelul Peles. Tot o copie a fost adusa si la funeraliile Regelui Mihai I.
Podoaba a fost realizata in trei copii la Arsenalul Armatei din Bucuresti, de pe Dealul Spirii. S-au făcut trei modele aproape identice. Prima piesa, neterminata este pastrata la Muzeul Arsenalului, a doua piesa este purtata de acvila de pe coloana de piatra din Piata Rosetti. Iar cea de-a treia piesa a fost daruita Regelui Carol I, la 10 mai 1881. Simbolul regal este format din opt fleuroane, iar in varf are crucea ,,Trecerea Dunarii”. 1.115 grame cantareste coroana din teava tunului otoman, fabricat in Berlin.
,,DIN ACEST TVN LVAT DE OASTEA ROMÂNEASCĂ LA PLEVNA ÎN XXVIII NOEMVRIE MDCCCLXXVII S’A LUCRAT ÎN ARSENAL COROANA DE OCEL A REGELUI ROMÂNIEI CAROL I – X MAI MDCCCLXXXI”. inscriptie pe tun
Ordinul ,,Coroana Romaniei” infiintat de Regele Carol I pastreaza o mica parte din acelasi tun otoman capturat la Plevna.