Povestea lui Costica Acsinte, fotograful care ne-a lasat mostenire emotia perioadei interbelice

Marele artist a surprins lumea din spatele aparatului de fotografiat timp de 50 de ani.

3110
Portret de fată. Sursa foto: Flickr Commons

Costica Acsinte a fost un renumit fotograf roman din perioada interbelica. Acesta s-a nascut in comuna Perieti, judetul Ialomita, intr-o familie cu sapte copii, pe data de 4 iulie 1897.

Costica Acsinte. Sursa foto: colectiacosticaacsinte.eu

Marele artist a surprins lumea din spatele aparatului de fotografiat timp de 50 de ani. Portrete, fotografii cu soldati, poze de familie, din timpului razboiului, toate stau marturie pasiunii pentru fotografie.

Fotograful perioadei interbelice

Elev mediocru, Acsinte reuseste sa absolve Scoala de Pilotaj de la Cotroceni in Bucuresti, dar nu obtine licenta de pilot. Acesta se inroleaza, in perioada Primului Razboi Mondial, ca voluntar in corpul de fotografi al armatei romane, Sectia Foto a Escadrilei 1 Aviatie.

Fotografiile realizate in aceasta perioada au fost adunate intr-un album personal cu 84 de pagini si 327 de imagini, unele dintre ele apartinand Reginei Maria, Regelui Ferdinand sau generalilor Henri Mathias Berthelot si Eremia Grigorescu.

Nascut Constantin C. Axinte, acesta se semneaza sub pseudonimul Costică Acsinte, nume des intalnit pe spatele fotografiilor sale, precum si o stampila a studioului sau foto, din centrul orasului Slobozia.

Portret de familie. Sursa foto: Flickr Commons

In urma sa, artistul roman a lasat o comoara. 5000 de negative fotografice pe placi de sticla care se afla la Muzeul Judetean Ialomita si un numar necunoscut de printuri – care se afla la familiile celor fotografiati, in studioul ,,Foto Splendid Acsinte”.

Opera fotografului a fost salvata si reunita intr-un proces de digitizare, de catre un alt artist roman, Cezar Popescu. Fotografiile lui Costica Acsinte sunt accesibile si publicului, inca din 1991, conform Decretului de Lege numarul 321/1956 si Legii numarul 8/1996. Ele pot fi accesate si in site-ul Flickr Commons.

In anii ’60, iese la pensie, iar studioul caruia i-au trecut pragul mii de oameni este demolat.

Dans cu Costica

Munca celebrului fotograf a fost readusa in atentia publicului din intreaga lume, in urma cu 3 ani, de catre australianca Caron Jane Long. Pozele, ingalbenite de ani, au fost atent prelucrate in Photoshop. Artista a reusit sa aduca si o nota personala acestor fotografii, fiind inspirata de curentul suprarealismului. Proiectul, intitulat Dans cu Costica a fost unul de succes, o fotografie editata de catre Jane costa 200 de dolari.

Mai jos regasiti o galerie de imagini ce poarta semnatura Costica Acsinte.