fbpx

Povestea lui Costica Acsinte, fotograful care ne-a lasat mostenire emotia perioadei interbelice

Costica Acsinte a fost un renumit fotograf roman din perioada interbelica. Acesta s-a nascut in comuna Perieti, judetul Ialomita, intr-o familie cu sapte copii, pe data de 4 iulie 1897.

Costica Acsinte. Sursa foto: colectiacosticaacsinte.eu

- Publicitate -

Marele artist a surprins lumea din spatele aparatului de fotografiat timp de 50 de ani. Portrete, fotografii cu soldati, poze de familie, din timpului razboiului, toate stau marturie pasiunii pentru fotografie.

Fotograful perioadei interbelice

Elev mediocru, Acsinte reuseste sa absolve Scoala de Pilotaj de la Cotroceni in Bucuresti, dar nu obtine licenta de pilot. Acesta se inroleaza, in perioada Primului Razboi Mondial, ca voluntar in corpul de fotografi al armatei romane, Sectia Foto a Escadrilei 1 Aviatie.

Fotografiile realizate in aceasta perioada au fost adunate intr-un album personal cu 84 de pagini si 327 de imagini, unele dintre ele apartinand Reginei Maria, Regelui Ferdinand sau generalilor Henri Mathias Berthelot si Eremia Grigorescu.

Nascut Constantin C. Axinte, acesta se semneaza sub pseudonimul Costică Acsinte, nume des intalnit pe spatele fotografiilor sale, precum si o stampila a studioului sau foto, din centrul orasului Slobozia.

Portret de familie. Sursa foto: Flickr Commons

In urma sa, artistul roman a lasat o comoara. 5000 de negative fotografice pe placi de sticla care se afla la Muzeul Judetean Ialomita si un numar necunoscut de printuri – care se afla la familiile celor fotografiati, in studioul ,,Foto Splendid Acsinte”.

Opera fotografului a fost salvata si reunita intr-un proces de digitizare, de catre un alt artist roman, Cezar Popescu. Fotografiile lui Costica Acsinte sunt accesibile si publicului, inca din 1991, conform Decretului de Lege numarul 321/1956 si Legii numarul 8/1996. Ele pot fi accesate si in site-ul Flickr Commons.

In anii ’60, iese la pensie, iar studioul caruia i-au trecut pragul mii de oameni este demolat.

Dans cu Costica

Munca celebrului fotograf a fost readusa in atentia publicului din intreaga lume, in urma cu 3 ani, de catre australianca Caron Jane Long. Pozele, ingalbenite de ani, au fost atent prelucrate in Photoshop. Artista a reusit sa aduca si o nota personala acestor fotografii, fiind inspirata de curentul suprarealismului. Proiectul, intitulat Dans cu Costica a fost unul de succes, o fotografie editata de catre Jane costa 200 de dolari.

Mai jos regasiti o galerie de imagini ce poarta semnatura Costica Acsinte.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...