fbpx

Cum a aparut Biblia in limba romana

Biblia de la Bucuresti este cea mai veche traducere integrala a Bibliei in limba romana. Tiparita in anul 1688 ea mai este cunoscuta si sub numele de Biblia lui Serban Cantacuzino.

Fila cu titlul primei editii:

- Publicitate -

”Biblia, adeca Dumnezeiasca scriptura. Care s-au talmacit dupre limba elineasca spre intaleagerea limbii rumanesti, la porunca Prea bunului crestin si luminatului domn IOAN SERBAN CANTACOZINO BASARAB VOEVOD, si cu cu indemanarea dumnealui COSTANDIN BRANCOVEANUL marele logofat. Tiparitu-s-au intaiu in scaunul Mitropoliei Bucurestilor, in vremea pastoriei Preasfintitului parinte Chir Theodosie, mitropolitul tarii si exarhul laturilor. Si pentru cea de obste priinta s-au daruit neamului rumanesc, la anul de la Facerea lumii 7197, iara de la Spasenia lumii 1688, in luna lui noiemvrie in 10 zile.”

Biblia de la Bucuresti. Sursa foto: wikipedia

Cum a aparut Biblia in limba romana

Titlul in original al lucrarii era „Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului și Noului Testament”.

Traducerea a inceput in jurul anului 1682. A avut ca surse de plecare: Septuaginta (Venetia, 1687), Biblia sacra polyglotta (Londra, 1653-1657), Vechiul Testament (Nicolae Milescu-Dosoftei, 1662-1668), Noul Testament (Alba Iulia, Simion Stefan, 1648), comparate cu traducerile in limba latina si slavona.

Traducerea „Bibliei de la Bucuresti” a fost posibila datorita marilor carturari din acea perioada printre care, Ghermano Nisis si fratii Radu si Serban Greceanu.

Carte de capatai a ortodoxiei romane, Biblia, este cea care a dus la dezvoltarea limbii romane si care a dat poporului textul sau integral. ”Cel mai insemnat monument al literaturii religioase la romani, atat prin intinderea, cat si prin limba ei cea minunata”, spunea istoricul Alexandru D. Xenopol.

Redactare si tiparire

Tehnica de tiparire a Bibliei este una exceptionala pentru acea vreme. Cartea a fost publicata in-folio, cu textele asezate pe doua coloane si cu litere chirilice scrise cu cerneala neagra si rosie. Lucrarea a vazut lumina tiparului la Bucuresti, sub atenta indrumarea a viitorului episcop Mitrofan al Buzaului si sub domnia lui Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu.

Exemplare ale Bibliei de la Bucuresti

Biblia lui Serban Cantacuzino. Sursa foto: evz.ro
Biblia lui Serban Cantacuzino. Sursa foto: evz.ro

Un prim exemplar a fost oferit fostului mitropolit Dosoftei. Un altul a apartinut Papei Benedict al XIV care in prezent se afla in Biblioteca Universitatii din Bologna.

In Romania zilelor noastre un exemplar se afla la Arhivele Nationale Braila si cel mai bine conservat este expus la Muzeul National al Literaturii Romane.

Editie jubiliara

In anul 1988, la 300 de ani de la aparitie, Biblia lui Serban Cantacuzino a fost retiparita la Tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.

Editia coordonata de academicianul Ioan C. Chitimia a fost lansata la Bucuresti, Geneva, Tesalonic si Viena.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...