fbpx

Cum a aparut Institutul Ana Aslan și ce s-a ales din el acum

In anul 1952 Romania reusea o premiera mondiala, infiinta primul Institut de Gerontologie si Geriatrie din lume. Batranetea si bolile aduse cu ea aveau sa fie tratate, chiar invinse in acest institut, cu ajutorul Acad.Dr.Prof. Ana Aslan.

Institutul de Gerontologie si Geriatrie

Institutul de Gerontologie si Geriatrie a fost fondat in 1952 prin Hotarare de Guvern a Consiliului de Ministri. A devenit Institut National in 1974, iar in 1992, i s-a alaturat numele de „Ana Aslan”. Institutul a fost condus inca de la infiintare de catre medicul renumit, Ana Aslan.

- Publicitate -

Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan”. Sursa foto: jurnalul.ro

De numele medicului roman se leaga si inventarea „elixirului tineretii”, Gerovitalul. Tot datorita Anei Aslan, institutul este pus pe harta lumii. De tratamentele cu Gerovital au beneficiat mari personalitati: Salvador Dali, Charlie Chaplin, Onassis, Charles de Gaulle, Claudia Cardinale, Marlene Dietrich.

Medicul roman si-a inceput activitate de gerontolog in anul 1949, in cadrul Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. In cadrul Sectie de Fiziologie experimenteaza procaina (anestezic local) in afectiunile reumatice. Primul caz al medicului este cel al unui student tintuit la pat din cauza artrozei. In urma injectiei cu procaina, administrata de Aslan in artera femurala, pacientul paraseste spitalul pe propriile picioare.

Ana Aslan si C.I Parhon. Sursa foto: aslan.info

Marea descoperire, „efectul antiinflamator al procainei”, este impartasita profesorilor Constantin Ion Parhon si Daniel Danielopolu. Ana Aslan este incurajata si continua cercetarile intr-un azil de batrani. Rezultatele pe care pr.dr.Ana Aslan le-a avut in urma testului sunt remarcabile. Printre acestea: efecte antidepresive, reintinerirea pielii, repigmentarea parului, imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor de Parkinson si celor cu vitiligo.

Era dovedit astfel ca, Gerovital avea efecte profilactice si curative asupra imbatranirii si a bolilor legate de varsta. Gerovitalul a fost inventat de Ana Aslan in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu. Rezultate obtinute au condus, in anul 1955, la scrierea lucrarii „Novocaina-factor eutrofic si intineritor”, publicata impreuna cu Prof.C.I Parhon.

Sursa foto: ana-aslan.ro

Rezultatele incredibile sunt comunicate si Academiei Romane, iar Ana Aslan devine membru al acestei institutii. Ulterior, in cadrul unui congres in Germania, in 1956, lumea medicala internationala primeste cu bratele deschise noua descoperire.

„Elixirul tineretii”, aurul pierdut al Romaniei

Peste  30 de sefi de state si un numar impresionant de celebritati au fost pacientii institutului, pe parcursul activitatii Acad.prof.dr.Ana Aslan.

Institutul de Gerontologie si Geriatrie a adus la vistieria statului, intre anii 1972-1985, aproximativ 17 milioane de dolari pe an.

Primul laborator.Imagine din arhiva companiei Farmec Cluj din 1970. Sursa foto: cotidianul.ro

Dupa anii ’90, institutul nu a mai avut succesul de odinioara. Insa, cadrele medicale si managementul au restabilit colaborarile cu clinicile din Franta, Suedia, Spania, Italia, Thailanda, Orientul Mijlociu.

In anul 2002, intr-un program de evaluare a spitalelor din Romania, realizat de Banca Mondiala, Institutul „Ana Aslan” a fost apreciat ca avand cele mai bune perpective pentru dezvoltare.

Din pacate fiolele de Gerovital, odata fabricate in tara noastra, datorita medicului Ana Aslan, nu mai sunt ale noastre. Brandul Gerovital farmaceutic a fost preluat, in 2016 de catre compania franceza Sanofi. Iar sub brand romanesc a ramas Gerovital cosmetice, cumparat de Farmec Cluj in 2008.

„Să fii veşnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simţi bine, să ai un ideal în viaţă pentru care să lupţi şi pe care să îl cucereşti”. Ana Aslan

De-a lungul anilor, s-au inchis baze de tratament, au fost modernizate, centrul de cercetare experimental practic, nu mai exista, iar medicii specialisti au mai ramas foarte putini. Iar Gerovitalul, care i-a adus renumele mondial Anei Aslan, nu se mai studiaza la institut.

In prezent, Institutul Ana Aslan are trei cladiri functionale: 2 clinici in Bucuresti si una la Otopeni. Cea din urma fiind cea mai cautata, existand programari deja facute, pentru 1 an de zile. La clinicile din Bucuresti au acces, de obicei, pensionarii, care mai pot beneficia de tratamentele care se mai fac azi la institut.

Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan”, Otopeni. Sursa foto: aslan.info

In 2017, se implinesc 61 de ani de cand Gerovitalul era prezentat comunitatii medicale drept „elixirul tineretii”.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...