Acasa Inventii si Inovatii Cum au aparut...

Cum au aparut primele aeroporturi moderne

V-ati intrebat cum au aparut primele aeroporturi moderne? In zilele noastre ne-ar fi foarte greu sa ne imaginam ca printre mijloacele de deplasare sa nu existe si avioanele. In special, odata cu aparitia companiilor aeriene low-cost, calatoriile pe calea aerului au devenit ceva obisnuit si accesibile pentru cei mai multi dintre noi. In prezent, numarul calatoriilor cu avionul cresc de la an la an, fiind nevoie de terminale mai mari, moderne si care sa ofere servicii de calitate.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne

College Park Airport

Este cel mai vechi aeroport din lume, dar continua sa opereze si astazi, si este construit in statul Maryland, Statele Unite ale Americii. Aeroportul a fost infiintat in anul 1909, de Corpul de semnale al Armatei S.U.A. Primele zboruri civile au fost efectuate in anul 1911.  Acest aeroport este locul unor premiere din domeniul aviatiei. Aici a invatat sa piloteze prima femeie dintr-o tara americana, a fost infiintata prima scoala militara a aviatiei-1911, primul pilot militar a zburat intr-un avion guvernamental.

- Publicitate -

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: College Park. Sursa foto: shopcollegepark.org

Aeroportul International Atlanta Hartsfield-Jackson

Aeroportul din orasul din padure, asa cum mai este numit Atlanta, este cel mai aglomerat aeroport din lume. In anul 2016, peste 104 milioane de pasageri au trecut prin aeroportul Atlanta, facand din acest loc cel mai aglomerat din lume, pentru al 19-lea an consecutiv. Acest mare aeroport se afla la o distanta de 2 ore, de aproape 80% din populatia Statelor Unite ale Americii.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: Atlanta Hartsfield-Jackson. Susra foto: Wikipedia

Inceputurile constructiei aeroportului dateaza din anul 1925, cand primarul de atunci, Walter A. Sims a semnat un contract de inchiriere pentru un teren unde existau masini abandonate. Florida Airways livra, in anul 1926, posta pe ruta Tampa-Jacksonville-Atlanta. In anul 1928, Pitcairn Aviation, mai tarziu Eastern Airlines incepe cursele aeriene regulate. In 1929, orasul va plati 94.400 de dolari si aeroportul devine Aeroportul Minicipal Atlanta.

In anul 1971, se schimba numele in Aeroportul International William B. Hartsfield Atlanta. In acelasi an Eastern Airlines introduce zboruri catre Mexic si Montego Bay, primul serviciu international al aeroportului. In 1977 va fi modernizat, lucrari ce au costat 500 de milioane de dolari. In anii 2000, 78 de milioane de pasageri tranzitau acest aeroport din Atlanta. Pentru a onora primarul din Atlanta, Maynard H. Jackson, Consiliul municipal din oras redenumeste aeroportul in Aeroportul International Hartsfield-Jackson Atlanta.

London Heathrow

In anul 1929, in Heathrow era amenajat un mic aerodrom, Great West Aerodrome, langa fermele localnicilor, gradinile si livezile din sat. Odata cu dezvoltarea zonei, acest aeroport a fost transformat in unul civil. In anul 1946 devine Aeroportul Londra, iar in anul 1966 este redenumit Heathrow. Aeroportul a fost proiectat de Sir Frederick Gibberd, inclusiv terminalele, cladirile din zona centrala, turnul de control si capela St. George.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: Aeroportul Heathrow. Sursa foto: Konstantin Von Wedelstaedt/airliners.net

Aeroportul este amplasat la 22 de kilometri de Londra si este locul de plecare pentru aproape 200 de destinatii intrenationale. Numarul anual de pasageri ajunge la 74,9 milioane de oameni, fiind cel mai aglomerat aeroport din Europa si locul 3 mondial. Aeroportul dispune de servicii de transport cu trenul si autobuzul: Heathrow Express si Heathrow Connect.

Aeroportul International Dubai

Aeroportul din Dubai este unul dintre cele mai aglomerate din lume prin traficul international de pasageri. In anul 2016 a fost tranzitat de 83,6 milioane de pasageri, aeroportul avand o capacitate maxima de 90 de milione. Ocupa o suprafata de 2.900 de hectare si reprezinta baza companiilor aeriene din aceasta tara.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: Aeroportul International din Dubai. Sursa foto: Umair Shaikh/ Wikipedia

Constructia aeroportului din Dubai a fost ordonata de seicul Rashid bin Saeed Al Maktoum, in anul 1959. Deschiderea oficiala a avut loc un an mai tarziu, pe o pista lunga de 1800 de metri, formata din nisip compact, trei zone de cotitura si un terminal mic. In ’63 au inceput lucrarile pentru pista de asfalt de 9.404 metri, alaturi de noi terminale, hangare si sistem de iluminare si aterizare performante. Anii urmatori, de asemenea au adus modificari moderne ale Aeroportului International din Dubai.

Aeroportul International Charles de Gaulle

Cel mai mare aeroport din Franta este Charles de Gaulle si unul dintre cele mai mari din Europa. Acest aeroport a fost deschis in anul 1974, la numai 25 de kilometri de orasul luminilor, Paris si a fost numit dupa fostul presedinte francez, Charles de Gaulle. Ca trafic aerian si de marfa, aeroportul din Franta a fost primul din Europa. Acesta este conectat si la reteaua suburbana de cai ferate, Reseau Express Regional. Astfel, accesul se face foarte usor cu orice zona a orasului si, in plus, TGV-trenurile de mare viteza conecteaza aeroportul cu orase din Franta.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: Aeroportul International Charles de Gaulle. Sursa foto: sixtblog.co.uk

Aeroportul International Frankfurt

Aeroportul din Frankfurt este al doilea ca volum al activitatilor din Europa. Una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, Lufthansa, foloseste acest aeroport drept ”hub”. Frankfurt Flughafen Fernbahnhof, linia ferata pentru pasageri face legatura pe distante lungi. In anul 1930 se incep lucrarile de constructie pentru aeroportul german, iar in anul 1936 se face si inaugurarea oficiala.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: Aeroportul International Frankfurt. Sursa foto: Gerd A.T. Müller/ Wikipedia

In anul 1970 se inaugureaza si cea mai mare hala de intretinere pentru avionae din lume. La sfarsitul anului 2007, autoritatile locale au investit 4 miliarde de euro pentru proiectul de extindere al aeroportului, din care au facut parte: noi piste,  porti pentru avione mari, de exemplu Airbus A 380, centru de afaceri, hala de intretinere, terminalul 3 si cartierul de locuinte si birouri ,, Gateway Gardens”.

Aeroportul International Bucuresti Baneasa –Aurel Vlaicu

Este cel mai vechi aeroport din Romania si al doilea ca marime dupa Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti. A fost inaugurat in anul 1920, pe DN 1, pe o suprafata de 128 de hectare. Are o pista de 3200 de metri lungime si doar 60 de metri latime. A fost denumit dupa avitaorul roman Aurel Vlaicu. In anul 1909, cartierul Baneasa era mosia unei contese, unde s-au efectuat primele zboruri de catre Louis Bleriot, pe terenul hipodromului amenajat aici.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: Aeroportul Baneasa. Sursa foto: Wikipedia

Principele Bibescu, infiinta la Baneasa, la 1 august 1912, Liga Aeriana Romana, o scoala de pilotaj pentru pilotii militari. Mai tarziu, aerodromul a devenit aeroport si se mai infiinteaza o scoala de pilotaj civil si Aeroclubul Regal Roman. Prima companie de transport aerian din lume, pentru pasageri, marfuri si posta se infiinteaza in anul 1920. Aceasta purta numele de Compania de Navigatie Aeriana Franco- Romana. Trei ani mai tarziu se vor construi si atelierele care in anii’60-’70 vor fi Intreprinderea de Reparatii Motoare Avioane-IRMA si in prezent Societatea Comerciala ROMAERO.

In prezent, Aeroportul Baneasa opereaza zboruri business si comercial. La 12 aprilie 2007 a fost infiintata Compania Nationala ”Aeroporturi Bucuresti” S.A prin fuziunea celor doua aeroporturi romanesti. Exista chiar si un proiect al autoritatilor locale de reluare al traficului de pasageri pe acest aeroport din anul 2018.

 Aeroportul Barcelona-El Prat

Aeroportul din Barcelona a fost inaugurat in anul 1918, la 12 kilometri de centrul orasului. In ultimele decenii, El Prat a ajuns unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi europene. Anul trecut pe acest aeroport au trecut 39,7 milioane de pasageri.

Cum au aparut primele aeroporturi moderne
Cum au aparut primele aeroporturi moderne: El Prat, Barcelona. Susra foto: sapteseri.ro

- Publicitate -
Surse:ATL

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...