Cum isi rationalizau britanicii hrana in Al Doilea Razboi Mondial

Strategia alimentara de razboi era promovata la emsiuni radio si in reclame

1839
Ce mancau britanicii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cum erau rationalizate alimentele. Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Ce mancau britanicii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cum erau rationalizate alimentele. Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial ameninta importurile britanicilor. Populatia, in continua crestere a Marii Britanii, consuma alimente aduse din toate colturile lumii. Statul englez importa la vreme aceea aproximativ 55 de milioane de tone de hrana pentru asigurarea resurselor necesare. Pentru a supravietui, Ministerul Alimentatiei a realizat o strategie alimentara pe timp de razboi, rationalizarea.

In toata Marea Britanie circulau fluturasi si postere cu recomandari oficiale de nutritie. Lord Woolton, ministru in perioada 1940-1943, invata oamenii sa fie creativi in bucatarie cu ce aveau la indemana, sa manance putin, dar nutritiv. Tot el a facut cunoscuta placinta ieftina cu legume, ”Woolton pie”.
La posturile de radio era transmisa emisiunea populara,”The Kitchen Front”, unde se dadeau diverse retete economice.

Astfel ca, prin rationalizare guvernul s-a asigurat ca fiecare cetatean primeste aceeasi cantitate de alimente pe saptamana. Fara sa existe riscul ca cei saraci sa nu aiba acces sau, din contra, cei bogati sa faca risipa.

Britanicii incurajati sa manance:cartofi, branza, oua uscate si hering. Sursa foto: colaj/dailymail.co.uk
Colaj. Britanicii incurajati sa manance:cartofi, branza, oua uscate si hering. Sursa foto: dailymail.co.uk

Ratia saptamanala a unui britanic in timpul razboiului

Rationalizarea in Marea Britanie a inceput in anul 1940, iar primele alimente de pe lista au fost: untul, sunca si zaharul. Au urmat: carnea, branzeturile, ceaiul, ouale. Pe lista neagra nu au fost si: carnea de peste, cartofii, fructele si painea.

Familiile britanice detineau un carnet de ratii cu care se inregistrau la magazinele locale si isi puteau cumpara alimentele. Ratia pe saptamana a unui englez era formata din: 50 de gr.unt, 225g de zahar, 100g de sunca, 100g de margarina, carne-o anumita suma, 1.8 l de lapte, 50g de branza, 1 ou, 50g de ceai, 450g de dulceață – la 2 luni, oua uscate – la 4 saptamani, 350g de dulciuri.

Oamenii primeau sfaturi cum sa conserve alimentele si erau incurajati sa cultive chiar ei propria hrana. Copiii, de altfel, si ei participau. La vremea aceea, reclame cu legume precum „Cartoful Pete” si „Doctorul Morcov”erau in toata tara. Acestea le explicau celor mici cat de sanatos este sa mananci legume.

Doctorul Morcov. Sursa foto: dailymail.co.uk
Doctorul Morcov. Sursa foto: dailymail.co.uk

Sfaturile din anii ’40 valabile si in prezent

Nutritionistii spun ca sfaturile din anii de razboi sunt valabile si in prezent si ar putea imbunatati starea de sanatate. Omul de stiinta din cadrul British Nutrtion Foundation, Bridget Benelam spune ca alimentele de atunci sunt preferabile in locul celor procesate de astazi.

Alimentele recomandate in timpul razboiului, benefice si in prezent, conform lui Bridget Benelam, sunt: cartofii, branzeturile, heringii, ouale, legumele verzi, supele si vitaminele.

Ce mancau britanicii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cum erau rationalizate alimentele. Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro
Ce mancau britanicii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cum erau rationalizate alimentele. Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

O carte numita sugestiv ”Eating for Victory”(Mancand pentru victorie) repoduce fluturasii si posterele distribuite in anii ’40, in Marea Britanie. O alta carte care vorbeste despre ratiile britanicilor, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial este cartea autoarei Lizzie Collingham.  In anul 2011, la Londra, scriitoarea a lansat ”The Taste of War: World War Two and the Battle for Food”.(„Gustul Razboiului: al Doilea Razboi Mondial si lupta pentru alimente”).