Marea unire de la 1 decembrie 1918, ramane cea mai importanta pagina de istorie romaneasca. Actul emis in aceasta zi a dus la unitatea nationala. Acest eveniment istoric nu a fost opera unui guvern, partid sau om politic, ci a reprezentat fapta intregii natiuni romane, asa cum a fost scris in actul semnat la Alba Iulia.

Romanii, oriunde s-au aflat, chiar si cei in afara granitelor, au militat pentru recunoasterea istorica. Conform, documentelor vremii, si in Italia traiau cateva mii de romani stabiliti aici. Acestia erau nemultumiti de armistitiul de la Focsani, din 1917 si pacea de la Bucuresti, din mai 1918.

Comandantii semnatari ai Armistitiului de la Focsani. Sursa foto: focsaniulvechi.ro
Comandantii semnatari ai Armistitiului de la Focsani. Sursa foto: focsaniulvechi.ro

In Primul Razboi Mondial, zeci de mii de romani au fost inrolati in armata austro-ungara, multi dintre ei fiind trimisi pe frontul italian. Au dezertat, nedorind sa lupte pentru Puterile Centrale si au cerut autoritatilor italiene sa lupte pentru eliberarea Transilvaniei si Bucovinei. La Roma s-a infiintat ”Comitetul de actiune al romanilor din Transilvania, Banat și Bucovina”, condus de Simion Mandrescu. Astfel de comitete, ce luptau pentru independenta natiunii romane, s-au organizat si in alte tari europene.

Catre Marea Unire

Pe 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, era convocata Marea Adunare Nationala pentru infaptuirea unirii romanilor din toate provinciile istorice: Transilvania, Bucovina, Moldova, Basarabia , Muntenia, Oltenia, Maramures, Dobrogea, Banat, Crisana.

”Veniți cu miile, cu zecile de mii. E ziua când se va hotărî asupra sorții noastre pentru o veșnicie. Veniți și jurați că nedespărțiți vom fi și uniți rămânem de aici înainte cu frații noștri de pe cuprinsul pământului românesc, sub una și nedespărțită cârmuire”scria in apelul Consiliului national din Blaj.

Consatenii fotografului Marii Uniri, Samoila Marza care se indreptau spre Alba-Iulia. Sursa foto: europa fm.ro
Consatenii fotografului Marii Uniri, Samoila Marza, care se indreptau spre Alba-Iulia. Sursa foto: europa fm.ro

Pe 1 decembrie, la Alba-Iulia, pe langa cei 1.300 de delegati, reprezentanti ai institutiilor din provinciile romanesti, au venit si peste 100.000 de romani din toate colturile Transilvaniei. Sedinta marii adunari, cu 680 de delegati alesi, a inceput dimineata cu fundal muzical din cantecul patriotic ”Pe-al nostru steag e scris unire”. George Pop de Basesti, presedintele Consiliului National Roman Central, a amintit in discursul sau de luptele romanilor de pana atunci.

„Vrem să zdrobim lanțurile robiei noastre sufletești prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă și de o lege, într-un singur și nedespărțit stat românesc”, Geoge Pop de Basesti

Rezolutia de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Sursa foto: cimec.ro
Rezolutia de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Sursa foto: cimec.ro

„Națiunile trebuiesc eliberate. Între aceste națiuni se află și națiunea română din Ungaria, Banat, Transilvania. Dreptul națiunii române de a fi eliberată îl recunoaște lumea întreagă, îl recunosc acum și dușmanii noștri de veacuri. Dar odată scăpată din robie, ea aleargă în brațele dulcei sale mame. Nimic mai firesc în lumea aceasta. Libertatea acestei națiuni înseamnă: Unirea ei cu Țara Românească”, Vasile Goldis

Vasile Goldis este cel care a citit textul Rezolutiei Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia, votata in unanimitate. Astfel, prin acest document istoric se infaptuia: Romania Mare.

Marea Uniri 1 decembrie 1918. Sursa foto: adevarul.ro/ Muzeul Nationat al Unirii
Marea Unire, 1 decembrie 1918. Sursa foto: adevarul.ro/ Muzeul National al Unirii