Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC

537
Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC
Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC. Sursa foto: harformat.org

Putini oameni stiu cine a fost Daphne Oram, dar britanica inventiva a ajutat la modelarea sunetelor si melodiilor pe care le ascultam in prezent. In anul 1957, Oram a infiintat celebrul atelier de radiofonie BBC si a inceput sa lucreze la masinaria ei, numita Oramics. Aceasta transforma gesturile grafice in muzica electonica.

Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC
Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC. Sursa foto: pie-in-the-sky.org

Daphne Oram

Compozitor, muzician electronic, Daphne Oram s-a nascut intre cele doua mari razboaie, care vor schimba lumea, la 31 decembrie, in anul 1925. A copilarit in Wiltshire, Anglia si inca de mica a fost atrasa de sunete, instrumente muzicale si compozitie.

Britanica Daphne Oram este primul compozitor care a creat vreodata un sunet electronic. Totul a inceput in anul 1942, in studiourile BBC. Oram a refuzat un post la Colegiul Regal de Muzica si a acceptat pozitia de inginer junior si ”balancer de muzica” la faimoasele studiouri britanice. Aici a devenit co-fondator si prim-director al atelierului de radiofonie BBC.

Daphne Oram. Video publicat de wtfbollos pe Youtube.

O vizionara pentru acele vremuri, Daphne a creat masinaria numita Oramics pentru a crea sunete electronice, deveniind astfel figura centrala in evolutia acestui gen muzical.

Nu doar ca a inventat un nou gen muzical, ea este si prima femeie care a realizat un studio de muzica electronica.

Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC

Lui Daphne Oram ii este acreditat inventia unei noi forme de sinteza sonora -Oramica. Daphne reusea sa deseneze forme grafice pe benzi de film de 35 de milimetri. Acestea erau trecute prin masinaria Oramics, care putea genera incarcaturi electrice, cu un control al amplitudinii, frecventei, timbrului si duratei.

Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC
Radiophonic BBC. Sursa foto: soundonsound.com

Femeie care ”desena” muzica electronica

Odata cu infiintarea studioului radiofonic BBC, Oram devine constienta de importanta sunetului sintetic si va incepe sa experimenteze cu magnetofoanele din dotare. Zi dupa zi, noapte de noapte face eforturi pentru a pune cap la cap ceea ce ea gandea despre sunet.

Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC
Daphne Oram ”desenand”muzica. Sursa foto: bbc.com

Alaturi de echipa studioului va inregistra sunete pe banda din cele mai diverse, va taia banda, o va imbina, ca intr-un final intreaga joaca sa se transforme in ceva nemaiauzit. Oram a compus si o prima piesa intitulata ”Stil Point”, o combinatie dintre orchestra acustica si manipularea electronica. BBC a refuzat lucrarea si a ramas nedifuzata timp de 70 de ani. La 24 iunie 2016, Orchestra Contemporana din Londra a interpretat pentru prima data Still Point.

London Contemporary Orchestra – Still Point.

De asemenea, in 1957 a compus muzica pentru piesa Amphitryon 38, folosind un oscilator, un magnetofon si cateva filtre. Era prima piesa electronica in intregime din istoria BBC. Oram si colegii sai au inceput sa primeasca mai multe asemenea lucrari.

Insa, nu totul se termina cu bine. Neintelegerile si punctele de vedere diferite cu managerii BBC, o determina pe Oram sa paraseasca studioul si sa isi faca unul al ei, in casa din Kent. Pe cont propriu va ”desena” muzica pentru seriale TV, o serie science-fiction si alte filme, pentru radio, teatru si multe altele. Intreaga ei discografie poate fi accesata AICI.

Daphne Oram. Muzica electronica s-a nascut in studiourile BBC
Masinaria numita Oramics. Sursa foto: Wikipedia.org

Se zvoneste chiar ca i-au trecut pragul membrii formatiilor The Beatles, Rolling Stones si The Who.

Munca ei la studioul radiofonic BBC i-a pavat calea unei alte electroniste, Delia Derbyshire. Aceasta a ajuns la BBC in anii ’60, si mai tarziu vor colabora pentru crearea muzicii din Doctor Who.