fbpx
Acasa Istoria lumii Demisia lui M...

Demisia lui Margaret Thatcher. Un gest extrem care a schimbat lumea

Margaret Thatcher a fost prima femeie si singura cu functia de premier al Marii Britanii. A fost una dintre cele mai importante personalitati politice din regat, aceasta avand trei mandate consecutive in perioada 1979-1990.

Cine a fost Margaret Thatcher

Margaret Hilda Thatcher s-a nascut pe 13 octombrie 1925, in Grantham, Lincolnshire, estul Angliei. A fost o eleva silitoare, a urmat cursurile Universitatii Oxford și a devenit cercetator chimist. In anul 1946, era președintele Asociației Studentilor Conservatori de la Oxford. A lucrat ca cercetatoare in industria chimica la compania British Xylonite.

- Publicitate -

Margaret Thatcher. Sursa foto: bbc.co.uk
Margaret Thatcher. Sursa foto: bbc.co.uk

Cariera politica a ”Doamnei de Fier”

De-a lungul carierei politice, Datorita abilitatii sale innascute de a conduce implacabil, Margaret Thatcher a fost supranumita”Doamna de Fier”.

La inceputul anilor ’60, intra in guvernul conservator, ocupand functia de secretar in Ministerul Pensiilor si Asigurarilor Sociale. Timp de 4 ani a ocupat mai multe functii in cabinetul lui Edward Heath. Dupa alegerile din ’74 si infrangerea partidului conservator, Margaret Thatcher devine lider. In anul 1979, in urma alegerilor generale, Baroneasa Thatcher devine premier.

1976, conducatorul partidului conservator Margaret Thatcher face semnul „victorie” in Chelsea, Londra. Sursa foto: John Minihan/Evening Standard/Getty Images/independent.co.uk

Potrivit celor de la BBC, Thatcher a adus schimbari in guvernul britanic, a reformat sindicate, a redus impozite, a redus inflatia. Pe scena politica, ”Doamna de Fier” a castigat capital de incredere in urma pozitie sale privind razboiul argentiniano-britanic din Insulele Falkland, incheiat prin capitularea Argentinei in anul 1982.

In politica externa, Margaret Thatcher a crezut in aceeasi ideologie precum presedintele Americii, Ronald Reagan, acestia avand o legatura unita.

Cariera sa politica a fost dominata de caracterul puternic, de intransigenta si inflexibilitate.

Dupa vizita la Moscova, din martie 1987, presa britanica a apreciat drept triumf personal al prim-ministrului aceasta calatorie. In acelasi an a castigat pentru a treia oara alegerile, dar disensiunile create in Partidul Conservator au determinat-o sa demisioneze in anul 1990.

A primit titlul nobiliar ”lady” si a fost numita Baroneasa Thatcher de Kesteven, in Camera Lorzilor. A continuat sa lupte pentru libertate politica si economica si a infiintat Fundatia Thatcher, iar in 1995 a devenit membra a Ordinului Jartierei.

Margaret Thatcher. Sursa foto: gettyimages.co.uk
Margaret Thatcher. Sursa foto: gettyimages.co.uk

Dupa o serie de atacuri cerebrale suferite, ”Doamna de Fier” se retrage in 2002 din viata publica.

”Nu poti parcurge drumul anevoios catre mandrie, stima de sine sau satisfactie personala, fara să te autodisciplinezi, pentru a face ceea ce stii ca este corect si important, chiar daca se dovedeste a fi dificil”. Margaret Thatcher

Ideologia politica a lui Margaret Thatcher, denumita ”Thatcherism”, isi continua influenta si in prezent, dupa cum noteaza BBC.

''Doamna de Fier''. Sursa foto: adevarul.ro
”Doamna de Fier”. Sursa foto: adevarul.ro

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...