Democratia isi are radacinile in Grecia Antica, tocmai de aceea ,,demokratia”, nu inseamna altceva decat ,,puterea poporului”. Astfel ca, aceasta forma de guvernamant nu poate exista fara vointa poporului, care isi exercita parerea in stat prin votul universal.
4 elemente de baza definesc democratia: pluripartidismul, drepturile omului(drepturi egale), separarea puterilor in stat(legislativa, judiciara, executiva). Aceasta din urma fiind enuntata de catre John Locke in anul 1690 in ,,Doua tratate asupra guvernarii” si de Montesquieu, in ,,Spiritul legilor” din 1748.
Demokratia
- In Grecia Antica, cetatenii Atenei puteau discuta despre problemele frecvente ale cetatii in asa numitele agora-piete publice. Aceasta era forma primara a democratiei directe.
- Un model intalnit si in Roma republicana, cand, in urma Legii celor XII Table(egalitate juridica intre plebei si patricieni), cetatenii orasului aveau acces la diverse functii.
- Odata cu secolul al XIV-lea, suveranii dau legi si in beneficiul poporului.
- Democratia moderna a avut ca sursa de inspiratie modele emblematice ale secolelor XVII-XVIII, ce au reusit sa scrie istorie: modelul britanic, francez si american.
- Simbol al democratiei este Constitutia. In acest document sunt definite limitele puterii conducatorilor, drepturile cetatenilor si libertatile individului, stabileste structuri si defineste politici.
„Marx a sesizat admirabil această esenţă a democraţiei capitaliste, spunînd atunci cînd a analizat experienţa Comunei: cei asupriţi sînt lăsaţi să hotărască o dată la cîţiva ani care anume din reprezentanţii clasei asupritoare îi va reprezenta şi îi va călca în picioare în parlament!” (Lenin: Statul şi revoluţia)
Democratia, acea ,,Fata Morgana”
- Democratia nu este un sistem perfect de guvernare, fiind totusi o forma ,,absolutista”. Clasele dominante sunt la putere, iar majoritatea(cetatenii claselor de jos si mijloc)are ,,libertati”restranse, pentru ca toti depindem de cineva sau ceva. Astfel ca, poporul este folosit pentru a aduce la putere alti si alti reprezentanti, care vor ajunge, in final, sa faca ce au facut cei de dinainte.
- Democratia se poate imparti in 2: cea capitalista si cea socialista. In capitalism, banii dicteaza, astfel ca cine dispune de ei, conduce. Bancile avand un rol bine stabilit in poilitica mondiala. In socialism, guvernantii reprezinta interesele populatiei, iar clasa muncitoare(proletarii) au puterea in stat. Democratia cuprinde libertati politice, sociale.
- Ideile formulate in perioada Iluminista se regasesc in secolul XVIII, in Constitutia S.U.A si in legile create in urma Revolutiei Franceze. Acestea au condus la existenta unor delegati ai poporului.
- Secolul al XIX este definitoriu pentru castigarea libertatilor si drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Este timpul miscarilor de mase impotriva restrictiilor asupra dreptului la vot, iar in secolul XX si femeile castiga dreptul sufragiului.