fbpx
Acasa Istoria lumii Democratia. 9...

Democratia. 9 lucruri de retinut despre ,,puterea poporului”

Democratia isi are radacinile in Grecia Antica, tocmai de aceea ,,demokratia”, nu inseamna altceva decat ,,puterea poporului”. Astfel ca, aceasta forma de guvernamant nu poate exista fara vointa poporului, care isi exercita parerea in stat prin votul universal.

4 elemente de baza definesc democratia: pluripartidismul, drepturile omului(drepturi egale), separarea puterilor in stat(legislativa, judiciara, executiva). Aceasta din urma fiind enuntata de catre John Locke in anul 1690 in ,,Doua tratate asupra guvernarii” si de Montesquieu, in ,,Spiritul legilor” din 1748.

Demokratia

  1. In Grecia Antica, cetatenii Atenei puteau discuta despre problemele frecvente ale cetatii in asa numitele agora-piete publice. Aceasta era forma primara a democratiei directe.
  2. Un model intalnit si in Roma republicana, cand, in urma Legii celor XII Table(egalitate juridica intre plebei si patricieni), cetatenii orasului aveau acces la diverse functii.
  3. Odata cu secolul al XIV-lea, suveranii dau legi si in beneficiul poporului.
  4. Democratia moderna a avut ca sursa de inspiratie modele emblematice ale secolelor XVII-XVIII, ce au reusit sa scrie istorie: modelul britanic, francez si american.
  5. Simbol al democratiei este Constitutia. In acest document sunt definite limitele puterii conducatorilor, drepturile cetatenilor si libertatile individului, stabileste structuri si defineste politici.

„Marx a sesizat admirabil această esenţă a democraţiei capitaliste, spunînd atunci cînd a analizat experienţa Comunei: cei asupriţi sînt lăsaţi să hotărască o dată la cîţiva ani care anume din reprezentanţii clasei asupritoare îi va reprezenta şi îi va călca în picioare în parlament!” (Lenin: Statul şi revoluţia)

Democratia, acea ,,Fata Morgana”

  1. Democratia nu este un sistem perfect de guvernare, fiind totusi o forma ,,absolutista”. Clasele dominante sunt la putere, iar majoritatea(cetatenii claselor de jos si mijloc)are ,,libertati”restranse, pentru ca toti depindem de cineva sau ceva. Astfel ca, poporul este folosit pentru a aduce la putere alti si alti reprezentanti, care vor ajunge, in final, sa faca ce au facut cei de dinainte.
  2. Democratia se poate imparti in 2: cea capitalista si cea socialista. In capitalism, banii dicteaza, astfel ca cine dispune de ei, conduce. Bancile avand un rol bine stabilit in poilitica mondiala. In socialism, guvernantii reprezinta interesele populatiei, iar clasa muncitoare(proletarii) au puterea in stat. Democratia cuprinde libertati politice, sociale.
  3. Ideile formulate in perioada Iluminista se regasesc in secolul XVIII, in Constitutia S.U.A si in legile create in urma Revolutiei Franceze. Acestea au condus la existenta unor delegati ai poporului.
  4. Secolul al XIX este definitoriu pentru castigarea libertatilor si drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Este timpul miscarilor de mase impotriva restrictiilor asupra dreptului la vot, iar in secolul XX si femeile castiga dreptul sufragiului.
- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...