Acasa Istoria lumii Drepturile om...

Drepturile omului. Cine le-a inventat si care sunt documentele care le atesta

Drepturile omului sunt un ideal catre care tind toate statele lumii. De-a lungul evenimentelor din istoria planetei, mai multe state au ajuns la concluzia ca este nevoie de impunerea unui ”set de reguli”pentru o buna comuniune.

Karta Kurugan Fuga

Mai este cunoscuta in randul istoricilor de ”Carta Manden”. Acest document se afla din 2009 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Carta a stat la baza fondarii Imperiului Mali-1235-1670. Prin acest act era definit cum trebuie sa functioneze statul, se vorbea despre legile guvernarii si garantarea unei vieti pasnice.

- Publicitate -

Carta Manden. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Carta Manden. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Capetenia imperiului, Mansa Sundiata Keita, a prezentat documentul, in anul 1235, prin viu grai, neexistand vreun document scris. Acesta aminteste si de drepturile femeilor, securitatea alimentara, abolirea sclaviei si dreptul la educatie sau exprimare.

Carta este singurul text original, neegalat de vreo alta declaratie, prin stabilirea drepturilor femeilor, scalvilor si a egalitatii. Acesta are o importanta culturala si istorica deosebita prin faptul ca, demonstreaza ca drepturile omului nu au aparut in Europa, ci in vastul teritoriu al Africii de Vest.

Magna Charta Libertatum

Carta Libertatilor a fost scris in anul 1215, in Anglia, in timpul domniei Regelui Ioana Fara de Tara. Prin acest document se dorea a fi ingradita puterea regelui de a nu mai comite abuzuri, precum si asigurarea unor drepturi cetatenilor. Istoricii considera ca acest document a fost esential pentru fondarea, la 50 de ani, a Parlamentului britanic-primul din lume. Acesta era organizat de contele de Leicester, pe 20 ianuarie 1265.

Magna Charta Libertatum. Sursa foto: British Library/ wikipedia.org
Magna Charta Libertatum. Sursa foto: British Library/ wikipedia.org

Initial, regele a refuzat sa semneze carta, fiindca scaunul ii era amenintat de prevederile actului ce ii confereau doar un rol decorativ. Insa, pe 15 iunie 1215 aplica Marele Sigiliu si trimite copii pe intreg teritoriul Angliei.

In prezent mai exista 4 exemplare din Magna Charta Libertatum. Doua se afla la British Museum, unul la Catedrala Salisbury, si unul la catedrala din Lincoln. La nivel mondial, din editiile republicate mai sunt doar 24 de exemplare.

Un exemplar, descoperit in 2015, in arhivele consiliului  din Maidstone, Marea Britanie a fost evaluat la 13,4 milioane de euro.

Declaratia de independenta a Statelor Unite ale Americii

Prin acest document 13 colonii ale Marii Britanii si Americii de Nord deveneau independente fata de Regatul Unit. Documentul a fost aprobat de Congresul Continental pe 4 iulie 1776. 56 de delegati ai congresului din partea coloniilor au semnat actul.

Declaratia de Independenta SUA. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Declaratia de Independenta SUA. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Primul text al declaratiei include si drepturi ale omului si ”dreptul la revolutie”:

„Noi consideram aceste adevaruri evidente, ca toti oamenii sunt egali, ca ei sunt inzestrati de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, ca printre acestea sunt Viata, Libertatea si cautarea Fericirii. Ca, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorand puterile lor doar din consimtamantul celor guvernati, Ca atunci cand orice Forma de Guvernare devine distructiva acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, si sa instituie noua Guvernare, stabilindu-i fundatia pe astfel de principii și organizandu-i puterile in asemenea forma, incat sa le para lor cel mai probabil sa produca Siguranta si Fericire.”

Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului

La 26 august 1789, in Franta erau puse bazele unei democratii moderne prin votarea Declaratiei drepturilor omului si ale cetateanului. In acest document, al Adunarii Nationale din Franta, erau mentionate drepturile oamenilor, cetatenilor si drepturi ale societatii. Pe 3 noiembrie 1789, Ludovic al XVI-lea a promulgat aceasta declaratie, ce includea 17 articole, impreuna cu 19 articole din Constitutie si o serie de decrete ale adunarii.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe fondul atrocitatilor Holocaustului, era nevoie de un ”set de reguli”, universal valabil. Din acest moment incep a fi dezvoltate premisele Drepturilor Omului.

Eleanor Roosevelt tine in mana versiunea in limba engleza a Declaratiei. Sursa foto: commons.wikimedia.jpg
Eleanor Roosevelt tine in mana o versiune a Declaratiei. Sursa foto: commons.wikimedia.jpg

In anul 1948, la Paris, Organizatia Natiunilor Unite adopta Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Aceste drepturi sunt considerate a fi inalienabile, ele fiind universale si egalitare cu drepturi naturale sau legale. Printre drepturile garantate in declaratie sunt:  drepturi civile, drepturi politice, drepturi economice, drepturi procedurale, drepturi sociale. Declaratia a fost adoptata de 58 de tari, membre ale Adunarii Generale a ONU.

Pe mapamond, in fiecare an, in jurul datei de 10 decembrie este sarbatorita Ziua Drepturilor Omului. 

”Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii”. Articol din Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale este cel mai nou act, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma. Drepturile fundamentale ale omului au fost elaborate de Consiliul Europei si au intrat in vigoare la 3 septembrie 1953. Printre drepturile inalienabile cuprinse in convetie se numara: dreptul la viata, dreptul de a nu fi tinut in sclavie si dreptul la neretroactivitatea legii penale.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...