fbpx

Elvira Popescu. Actrita romanca numita ”Notre Dame du Theatre”

Fata nascuta in Bucuresti si crescuta la pension pana la 17 ani, Elvira Popescu a cucerit ”Orasul luminilor”. A jucat pe scena teatrului, in fata camerei de filmat, atat in Romania cat si in Franta. Frumusetea sa rapitoare a topit inimile francezilor, a fost muza pentru creatiile dramaturgului Louis Veneuil, iar rolurile sale au fost apreciate si de cei mai exigenti critici.

Elvira Popescu. Actrita romanca numita ''Notre Dame du Theatre''
Elvira Popescu. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Elvira Popescu, ”Notre Dame du Theatre”

- Publicitate -

Elvira Popescu s-a nascut in anul 1894 la Bucuresti si avea sa devina una dintre cele mai cunoscute nume ale teatrului romanesc si francez. A urmat cursurile Conservatorului de Arta Dramatica din Bucuresti si primele roluri le-a jucat la Teatrul National.

Actrita din innascare, avand prezenta scenica, glas potrivit, gratie si un dar al imitatiei natural va cuceri rapid scena, dar va dovedi si aptitudini manageriale. Alaturi de Ion Manolescu si Ion Incovescu va pune piatra de temelie a Teatrelor Mic si Excelsior. Se nascuse sa fie o stea, iubea scena si marii scriitori francezi.

Elvira Popescu. Actrita romanca numita ''Notre Dame du Theatre''
Roluri celebre. Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

Louis Veneuil, un dramaturg francez, in voga, de vodeviluri era favoritul ei. Acesta a scris doar pentru ea piesele: Amantul iubirii mele, Bunatatea, Sange pe hermina, Amantul doamnei Vidal, Goana dupa stele.

Piesele in care era distribuita Elvira Popescu tineau capul de afis al teatrelor si ani de zile, unele depasind 2000 de spectacole, o performanta neegalata.

In anul 1912 va interpreta primele roluri in creatiile lui Victor Eftimiu, ”Insir-te margarite”, ”Cocosul negru” si in filmul lui Grigore Brezeanu ”Razboiul independentei”. Cariera sa artistica a continuat pe scenele din Bucuresti si din Paris timp de 65 de ani. A dat un suflu nou rolurilor jucate, a luminat scena cu prezenta sa si a incantat publicul de atatea ori.

Elvira Popescu. Actrita romanca numita ''Notre Dame du Theatre''
Inimitabila Elvira. Sursa foto: cinemagia.ro

Prin munca, idei marete, talent cu carul a ajuns si director al Theatre de Paris si Theatre de Marigny.

”Verisoara din Varsovia”

Piesa de teatru ”Verisoara din Varsovia” a fost scrisa de Louis Verneuil special pentru Elvira Popescu. El este cel care a indemnat-o sa dea reprezentatii la Paris si a convins. ”Sonia”, verisoara de la Varsovia a fermecat audienta cu accentul strain, frumusetea sa si efervescenta. Comedia franceza a avut peste 1000 de reprezentatii in interpretarea romancei, iar francezii au fost cuceriti definitiv de Elvira.

Elvira Popescu. Actrita romanca numita ''Notre Dame du Theatre''
Sursa foto: adevarul.ro

”Ma cuisine de Varsovie” a fost rolul vietii sale ce i-a adus celebritatea si faima. Dupa sute de interpretari de exceptie pe marile scene ale Parisului, numele Elvira Popescu era mai popular in Franta decat numele actritei Greta Garbo. Atunci cand urca pe scena hipnotiza publicul, eleganta sa innascuta, parul balai, zambetul sau fermecator si personalitatea ei au induplecat si cei mai exigenti critici. Verneuil a continuat sa scrie piese pentru romanca care ii tulburase viata. Presa pariziana, criticii si publicul au numit-o „Notre-Dame du Theatre”, ”regina pieselor bulevardiere” sau ”inimitabila Elvira”.

Asculta Vocea-Elvira Popescu la Radio Romania Cultural.

Pe marele ecran

Marea actrita a trecut si proba marelui ecran, de-a lungul carierei sale a avut 40 de roluri in industria cinematografica. Va debuta in anul 1922 in filmul lui Alfred Halm, ”Tigancusa din iatac”. Chiar daca filmul nu a fost un succes, rolul Elvirei a fost unul notabil. A jucat in filme si in Franta, alaturi de nume mari in industrie, precum Alain Delon sau Claudia Cardinale. ”In plin soare”-partener Delon, ”Austerlitz” sau ”Masina infernala” dupa scenariul lui J. Cocteau sunt doar cateva dintre filmele care au consacrat-o. 

Elvira Popescu. Actrita romanca numita ''Notre Dame du Theatre''. Sursa foto: ziarulmetropolis.ro
Elvira Popescu. Actrita romanca numita ”Notre Dame du Theatre”. Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

In casa sa de pe malurile Senei erau prezenti oameni de seama ai Parisului. Andre Rousin, politicianul Jacques Chirac, creatorul de moda Pierre Cardin, Valery Giscard d’Estaing, Guy de Rothschild.

Asociatia actorilor francezi i-au acordat premiul ”Moliere” pentru cea mai buna actrita a timpurilor si a fost decorata cu ordinul Legiunii de Onoare.

Cinematograful din cadrul Institutului Frnacez de pe Bulevardul Dacia din Bucuresti ii poarta numele.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...