Emil Racovita. Primul roman care a facut o expeditie in Antarctica

Povestea marelui savant roman. De la prima expeditie in Antarctica pana la crearea domeniului biospeologiei

1422
Banner Emil Racovita. Sursa foto: iser.ro

In urma cu 149 de ani se nastea savantul, biologul si exploratorul roman Emil Racovita. Cel care peste ani avea sa devina cunoscut ca fiind, ”parintele biospeologiei”. Tot el este si primul roman care a ajuns, intr-o expeditie, pana in indepartata Antarctica.

Emil Racovita

Emil Racovita s-a nascut la Iasi, in luna noiembrie a anului 1868. Provenea dintr-o familie de boieri moldoveni, tatal era fondatorul societatii literare Junimea, iar mama sa, o pianista talentata. Copilaria si-a petrecut-o la Soranesti, in judetul Vaslui, la mosia familiei. De educatia sa s-a ocupat, autorul povestilor copilariei noastre, Ion Creanga. Geologul Grigore Balcescu a reusit sa ii insufle pasiunea pentru stiintele naturale, pe cand era profesorul elevului Racovita, la liceul ”Institutele Unite”.

Emil Racovita in laboratorul amenajat la bordul vasului „Belgica”.
Emil Racovita in laboratorul amenajat la bordul vasului „Belgica”.

Este atras de antropologie, urmeaza cateva cursuri si termina Facultatea de Drept si obtine licenta. Tanarul Emil Racovita se inscrie la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Sorbona de la Paris. Dupa absolvire, acesta devine angajatul Laboratorului Oceanografic Arago si studiaza viata subacvatica de la Banyuls-sur-Mer din Franta.

Expeditia din Antarctica

Conform Wikipedia, la varsta de 25 de ani, Emil Racovita devine membru al Societatii Zoologice din Franta. In anul 1897 este ales sa participe, ca naturalist, in cadrul Expeditiei antarctice belgiene (1897-1899). Aceasta calatorie porneste din Anvers, de la bordul navei Belgica, si este condusa de catre ofiterul de marina, Adrien de Gerlache. La bordul navei sunt 19 oameni, alesi pentru acest proiect.

Emil Racovita inainte de plecarea in expeditia antarctica belgiana
Emil Racovita inainte de plecarea in expeditia antarctica belgiana

Romanul Emil Racovita avea un obiectiv precis, acela de a face o serie de observatii stiintifice asupra vietii marine din Antarctica. Si a avut prilejul sa isi indeplineasca obictivul. A reusit sa cerceteze flora si fauna din Chile, pe tarmurile stramtorii Magellan.

In apropiere de Antarctica, expeditorii nostri descopera o stramtoare, care o boteaza ”Belgica”, dar si cateva insule, care primesc numele biologului roman si mentorului sau din anii de scoala, geologul Cobalcescu.

In perioada martie 1898-februarie 1899, nava Belgica ramane prizoniera gheturilor Antarcticii. Astfel ca, echipajul de la bordul navei are ocazia sa faca numeroase observatii si cercetari stiintifice.

Nava Belgica pe gheata in Antarctica- cca 1898
Nava Belgica pe gheata in Antarctica- cca 1898

Expeditia antarctica belgiana a fost un real succes, in urma ei au fost publicate 60 de volume, ce contineau materialul stiintific adunat in Antarctica. Si romanul Racovita reuseste sa realizeze studii, elaborioase, asupra balenelor, pinguinilor si a pasarilor de la Polul Sud.

”Parintele biospeologiei”

In urma unei vizite in Mallorca, in 1904, Emil Racovita descopera in pestera Cueva del Drach, o noua specie de crustacee. Fascinat de noul domeniu, acesta renunta la cercetarea vietii marine si se dedica studiului ecosistemelor subterane. In onoarea romanului, in Mallorca, a fost ridicata o statuie.

3 ani mai tarziu, Emil Racovita, va publica prima lucrare din lume, dedicata biospeologiei. Aceasta era intitulata ”Essai dur les problemes biospeologiques”. Emil Racovita initiaza si un program international de cercetare in domeniu, iar in anul 1920, la Cluj, infiinteaza primul Institut Speologic din lume.

Emil Racovita – Fondatorul biospeologiei
Emil Racovita – Fondatorul biospeologiei

In perioada interbelica, Emil Racovita a fost rector al Universitatii din Cluj, presedinte al Academiei Romane, senator si director al Institutului de Speologie.

In memoria marelui savant roman au fost numite, nava oceanografica romaneasca, Casa Memoriala ”Emil Racovita” (Vaslui si Iasi) si cea mai mare pestera din Republica Moldova.