Au trecut 38 de ani de la primul transplant, realizat la Fundeni de catre profesorul Eugeniu Proca. In prezent, pe lista de asteptare sunt sute de persoane, in speranta ca vor gasi donatorul care sa le redea viata. In tari dezvoltate, precum S.U.A, la Centrul Medical Universitatea Vanderbilt se fac progrese: au realizat rinchiul artificial, care poate elimina dializa.

Eugeniu Proca: medicul care lucra 17 ore si nu era niciodata obosit

La 12 ianuarie in anul 1927, in Godeni judetul Arges, se nastea Eugeniu Proca. Cel care avea sa devina peste ani, primul medic din Romania care efectua un transplant renal reusit.

A urmat cursurile Liceului ”’Dinicu Golescu”din orasul Campulung-Muscel. Dupa care a plecat la Bucuresti pentru a studia la Facultatea de Medicina Militara. De aici va fi exclus si va continua anii de studiu la Facultatea de Medicina Bucuresti.

Eugeniu Proca. Chirurgul care a reusit primul transplant renal din Romania
Eugeniu Proca. Chirurgul care a reusit primul transplant renal din Romania. Sursa foto: viata-medicala.ro

Afla de un post la Spitalul Panduri, iar in anul 1953, prin concurs, ocupa acest loc. Eugeniu Proca a avut titlul de doctor docent, teza sa de doctorat numindu-se ”Insuficienta renala acuta”. In anul 1965 va deveni seful Clinicii de Urologie de la Institutul Fundeni. De-a lungul experientei sale medicale a efectuat stagii de pregatire in Marea Britanie-la Londra, in America-la Boston si Cambridge- Universitatea Harvard.

De-a lungul vastei sale cariere, Eugeniu Proca a fost si cadru didactic si rector la Institutului de Medicina si Farmacie Bucuresti si ministru al Sanatatii, in perioada 1978-1985.

Elev al prof.dr.Theodor Burghele, reinfiintarea Societatii Romane si Revistei Romane de Urologie

Readuce in atentie, importanta unei institutii care sa reprezinte urologia, astfel, dupa ce in 1945 isi incheia activitatea, medicul muscelean reinfiinteaza in 1989 Societatea Romana de Urologie. Va detine puterea de decizie in cadrul institutii pana in anul 1999. De asemenea, Eugeniu Proca va pune bazele Revistei Romane de Urologie, al carei editor sef este dr. Ioanel Sinescu, discipolul profesorului Proca.

Poate ca nu sunt multi aceia care stiu ca prof.dr. Eugeniu Proca a dorit sa faca chirurigie generala, tocmai de aceea a refuzat capitala pentru un post ca medic intr-o clinica din Valea Trotusului.

”Nu poti face medicina, si mai ales chirurgia, cu program, functionareste. (…) sambata, duminica..noi suntem aici pentru ca bolnavul poate sa vada o suta de doctori in jurul lui , el se uita la cel care l-a operat. cel care m-a operat stie ce a facut, stie ce e acolo si el se simte la adapost, se simte protejat.”Eugeniu Proca intr-un interviu pentru Atlas TV.

Primul transplant renal din Romania

Din anul 1975, remarcabilul medic va lucra la Institutul Clinic Fundeni. Eugeniu Proca va duce mai departe munca reputatului medic urolog, Theodor Burghele, fiind elevul sau. Datorita lui va ajunge sa iubeasca urologia si sa isi dedice intreaga viata studiului si activitatii operatorii. Timp de 25 de ani, chirurgul temerar va introduce noi metode operatorii, aducan astfel domeniul urologiei la un nivel european.

Munca asidua, cele 17 ore petrecute in fiecare zi in spital, devotamentul fata de profesie si grija pentru bolnav vor fi incununate cu o premiera pentru Romania. Primul transplant reusit efectuat in tara noastra, de la mama la fat, realizat in anul 1980, care i-a adus faima pe continent. Pana in anul 1997, cand va ramane profesor consultant la spital, Eugeniu Proca realizase 45 de transplanturi.

Eugeniu Proca. Chirurgul care a reusit primul transplant renal din Romania
Eugeniu Proca. Chirurgul care a reusit primul transplant renal din Romania. Sursa foto: vranceaatlastv.ro

Proca va opera tumori ale rinichilor, va realiza primele dialize-va infiinta primul centru de dializa si va scrie 400 de articole stiintifice.

De asemenea, a redactat Tratatul de Patologie Chirurgicala, a scris doua volume dedicate Urologiei din Tratatul de Chirurgie, a fost colaborator la Tratatul de Medicina Interna, Tratatul de Nefrologie, Tratatul de Practica Medicinii Interne in ambulatoriu.

Ca o recunaostere a intregii activitati medicale, va fi ales membru al Academiei de Stiinte Medicale si Academiei Romane.
Om modest, profesionist de exceptie, temerar al urologiei, cadru didactic, Eugeniu Proca se va stinge din viata pe 7 martie 2004.