fbpx

Fabrica de bere din Timisoara. Povestea celor care au facut prima bere banateana

Fabrica de bere Timisoreana este a doua fabrica, de acest fel, infiintata in Romania. Apare consemnata in documentele vechi cu numele ”Fierbatoria de bere din Fabric, Societate pe actiuni”, construita in anul 1718.

Redam si noi povestea celor care au facut prima bere banateana:

1718

- Publicitate -

In cartierul Fabric al anului 1718 era infiintata a doua fabrica de bere din Romania, prima fiind construita in anul 1717, in Sibiu. Dupa eliberarea Timisoarei de sub ocupatia Imperiului Otoman, trupele armate austriece, ramase in oras, nu mai avea apa potabila.  astfel ca, Fabrica de bere Timisoreana a fost ridicata, de catre Printul Eugeniu de Savoya, pentru a aproviziona armata si pentru a reface rezervele de apa.

Fabrica de bere din Timisoara. Sursa foto: pressalert.ro

1870

In aceasta perioada, prabusirea bursei de la Viena produce o recesiune economica in Imperiul Austriac care va fi simtit si in orasul de pe Bega. Fierbatoria, dupa cum apare in istorie, construita in Palanca Noua, astazi actualul cartier Fabric, era in prag de faliment. ”Fierbatoria de bere din Fabric, Societate pe actiuni” este scoasa la licitatie, iar un grup de timisorenii nostalgici o cumpara si astfel, fabrica isi reia activitatea.

1883

Vine o perioada buna pentru ”Fierbatoria de bere din Fabric, Societate pe actiuni”. Berea produsa in fabrica din Timisoara devine din ce in ce mai apreciata. Primeste numeroase premii: medalia de bronz la expozitia de la Budapesta – 1855, medalia de bronz la expoziția agroindustrială de la Arad – 1890, medalia de argint – 1891, tot la Arad si distinctia Grand Prix primita la expoziția de menaj și arta culinara din Timisoara – 1908.

Anul 1890, Fabrica de bere din Timisoara arde intr-un incendiu, insa aceasta a fost refacuta in totalitate la cele mai inalte standarde.

1900

Odata cu refacerea cladirilor, dupa incendiu, s-a facut si o retehnologizare, punand fabrica pe harta Europei ca fiind cea mai moderna fabrica cu tehnologii ce sunt utilizate si in prezent. Aceste schimbari au facut berea mult mai buna la gust, iar productia s-a marit. Berea era acum pastrata intr-o camera frigorifica. In anul 1920 este introdus si un filtru de bere, primul de acest fel din tara noastra. acesta ii permitea produsului sa se pastreze proaspat mai mult timp. Calitatea berii produsa in Fabrica din Timisoara a condus la alegerea acesteia drept berea oficiala a Casei Regale a Romaniei. In perioada comunista Fabrica de Bere Timisoreana a devenit a doua fabrica din lume automatizata.

Fabrica de bere din Timisoara. Sursa foto: metropotam.ro

1971

In anul 1971 Fabrica de bere din Timisoara produce bere pentru export. Sortimentele din aceasta perioada sunt: 14% alcool bere ”București”(Record de Timișoara), berea blonda si berea bruna de 16% alcool. Berarii de aici reusesc si un nou sortiment de bere, cu 12,5% alcool, denumita ”Timisoreana Export”.

1988

Din fosta ”Fierbatoria de bere din Fabric, Societate pe actiuni”din Timisoara au mai ramas cladirea unde se fierbea berea si cosul cazanului. Cladirea cea veche a fost transformata in sala de protocol in anul 1988. Si tot in aceasta perioada Berea Bucegi de Timisoara primeste numele de ”Timisoreana Pils”.

Fabrica de Bere Timisoreana. Sursa foto: danbotoman.blogspot.ro

2017

Din anul 2007, Fabrica de Bere Timisoreana este cea mai bauta bere de pe piata din Romania. Anul acesta se implinesc 299 de ani de la primul butoi cu bere banateana realizat in Fabrica Timisoreana.

Fabrica de Bere Timisoreana. Sursa foto: commons.wikimedia.org

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...