Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina

In urma cu 132 de ani se construia Fabrica de cantare Balanta. Produsele realizate in halele fabricii, de muncitorii care lucrau si in 3 schimburi, erau exportate in Cehoslovacia, Ungaria, Egipt si U.R.S.S. In perioada comunista nu exista magazin fara cantar Balanta, ce masura cu precizie inalta si un miligram.

Fabrica de cantare Balanta

Istoria primei fabrici de cantare din tara noastra incepe in anul 1896. Johann Michael Hess va deschide primul atelier de fierarie, in orasul Sibiu. Atelierul se ocupa de reparatii, dar succes extraordinar il motiveaza sa inaugureze ”Fabrica de cantare Hess”.

- Publicitate -

Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina
Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina: ”Fabrica de cantare Hess”. Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro

Urmasii familiei sale, Ludwig si nepotul sau Viktor Hess vor duce mai departe traditia si vor dezvolta fabrica. In anul 1928 se ajunge la un capital de 100.000 de lei in aur, cu un efectiv de 75 de oameni. In 1930 fabrica de cantare, mostenita din tata in fiu, se va transforma in societatea Viktor Hess-Prima Fabrica de Cantare din Romania SINC. De la reparatiile in modestul atelier, acum se produceau tot felul de modele. De la cele mai simple, la cele de uz casnic, cele cu etalon sau pentru calea ferata.

Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina
Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina: Interior ”Fabrica de cantare Hess”. Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro

Fabrica s-a extins in anul 1935, pe un teren situat in Calea Gusteritei, la numerele 21-23. ”Uzinele Hess”Sibiu vor fi numite in anul 1937, iar in cel de-al Doilea Razboi Mondial, uzinele devin furnizor oficial al Armatei Romane.

Odata cu nationalizarea din 1947, din nou i s-a schimbat numele in ”Uzina Balanta”Sibiu. Productia Sibiului lua calea strainatatii, in special, cantarele Balanta ajungeau la vecinii nostri unguri, cehoslovaci, rusi, dar si in Egipt.

Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina
Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina: Uzina ”Balanta” Sibiu. Sursa foto: wikimapia.org

Anii ce au urmat, chiar si in anii Revolutiei din ’89, Balanta  s-a dezvoltat incontinuu si a avut productie. S-au construit noi sectii, s-au introdus, in procesul de fabricatie, noi elemente si au fost realizate primele cantare electronice.

Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina

Exporturile masive din anii comunismului sunt doar amintirea gloriei pe care a avut-o singura fabrica de cantare si aparate de masurare din Romania. Astazi, nepasarea autoritatilor, privatizarea societatilor romanesti, criza financiara, restructurarile au adus colapsul fabricii. Incercarile de ”resuscitare”ale unei productii adormite au fost sortite esecului. Acum, pe fostul loc al fabricii se asterne praful de santier.

Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina
Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina: Fabrica Balanta. Sursa foto: presalibera.net

In anii ’90 Fabrica de cantare Balanta din Sibiu mai numara circa 2.000 de muncitori. Anul   1996 va aduce primele adieri de privatizare si de aici va incepe si declinul fabricii. Fostele birouri au fost transformate in Hotelul Libra, iar una dintre hale a indeplinit rolul de instrument de propagare al artei. Numele hotelului inspirat poate de talerele cantarului Balanta.

Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina
Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina: Cantar Balanta. Sursa foto: ieftine.eu

La una dintre editiile Festivalului International de Teatru de la Sibiu, regizorul Silviu Purcarete a montat piesa ”Faust” in Sectia a II-a. Aceasta a ramas cunoscuta ca Hala Balanta.

In anul 2013, pe fondul unei crize finaciare, muncitorii de la Fabrica Balanta sunt concediati, iar fabrica da faliment. In ultimii ani, halele fostului simbol al Sibiului au fost demolate rand pe rand pentru a lasa loc unui viitor ansamblu rezidential.

Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina
Fabrica de cantare Balanta. Cum a ajuns un simbol al Sibiului o ruina: Demolarea Fabricii Balanta. Sursa foto: tribuna.ro

Unde mai putem admira un cantar Balanta? Poate prin vreun targ de vechituri sau in casa unui impatimit al curentului retro, care a pus la loc de cinste cantarul generatiilor comuniste.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...