fbpx

Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii ’90

Fenomenul Piata Universitatii sau Manifestatiile din Piata Universitatii au avut loc in perioada 22 aprilie si 15 iunie 1990. 28 de ani au trecut de cand revoltele, care au durat 53 de zile, au adunat 50.000 de mii de oameni. In istorie, Mineriada din ’90 reprezinta poate una dintre cele mai mari manifestari anticomuniste ale Europei de Est.

Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii '90
Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii ’90. Sursa foto: Emanuel Parvu/photographystudio.ro

- Publicitate -

Politica romaneasca post-decembrista nu parea sa multumeasca populatia, astfel ca oamenii s-au vazut nevoiti sa iasa in strada. Ca sa opreasca manifestatiile, autoritatile de la acea vreme au chemat ajutor, minerii din Valea Jiului. In zilele de 13, 14, 15 iunie, circa 10.000 de ortaci din Valea Jiului, condusi de Miron Cosma, ajungeau in Bucuresti pentru a ”educa”,,golanii” de la Universitate.

Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii '90
Cea de-a treia mineriada din anii ’90. Sursa foto: stiri.tvr.ro

Daca Nicolae Ceausescu ii numea ,,huligani” pe cei de la Revolutia din Decembrie ’89, iata ca Ion Iliescu, le spunea,,golani” protestatarilor.

Fenomenul Piata Universitatii: Motivul protestelor

In urma discursului in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala-CPUN al lui Ion Iliescu, in Piata Universitatii au inceput sa vina tot mai multi oameni. Manati de convingerea ca cei de la putere erau condusi de aceeasi ideologie comunista.

Insulta adresata protestatarilor de Iliescu, a devenit un fel de simbol al militantului pentru democratie. Oamenii din strada s-au  declarat: ,,golani de bine”, ,,golani universitari”, ,,golan manipulat”, ,,golan cu opinii”, ,,golan alergic la rosu”.

Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii '90
Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii ’90. Sursa foto: roncea.ro

Fenomenul Piata Universitatii mai este cunoscut sub numele de ,,Golaniada”.

Astfel ca, data de 22 aprilie 1990, va ramane in istorie ca prima zi a celui mai de amploare protest anticomunist din Europa de Est. Eveniment care avea sa scoata in strada 50.000 de oameni.

Din acea zi, Piata Universitatii, kilometrul o al capitalei, a fost declarata ,,Zona libera de neo-comunism”.

Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii '90
Fenomenul Piata Universitatii. Cea de-a treia mineriada din anii ’90: Balconul Universitatii. Sursa foto: asociatia21decembrie1989.ro

Tribuna democratiei

Liga Stundetilor de la Universitate au fost alaturi de protestatari, punand la dispozitei balconul cladirii pentru diversele discursuri neingradite. Studentii universitatilor din Bucuresti au sustinut manifestatiile.

Printre revendicarile sustinute de ,,golanii”din Piata Universitatii se numarau: aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, judecarea vinovatilor din decembrie ’89, desfiintarea Decretului 473(subordona Televiziunea nationala conducerii de partid si de stat), schimbarea guvernului sau amanarea alegerilor.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...