Fenomenul Piata Universitatii sau Manifestatiile din Piata Universitatii au avut loc in perioada 22 aprilie si 15 iunie 1990. 28 de ani au trecut de cand revoltele, care au durat 53 de zile, au adunat 50.000 de mii de oameni. In istorie, Mineriada din ’90 reprezinta poate una dintre cele mai mari manifestari anticomuniste ale Europei de Est.
Politica romaneasca post-decembrista nu parea sa multumeasca populatia, astfel ca oamenii s-au vazut nevoiti sa iasa in strada. Ca sa opreasca manifestatiile, autoritatile de la acea vreme au chemat ajutor, minerii din Valea Jiului. In zilele de 13, 14, 15 iunie, circa 10.000 de ortaci din Valea Jiului, condusi de Miron Cosma, ajungeau in Bucuresti pentru a ”educa”,,golanii” de la Universitate.
Daca Nicolae Ceausescu ii numea ,,huligani” pe cei de la Revolutia din Decembrie ’89, iata ca Ion Iliescu, le spunea,,golani” protestatarilor.
Fenomenul Piata Universitatii: Motivul protestelor
In urma discursului in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala-CPUN al lui Ion Iliescu, in Piata Universitatii au inceput sa vina tot mai multi oameni. Manati de convingerea ca cei de la putere erau condusi de aceeasi ideologie comunista.
Insulta adresata protestatarilor de Iliescu, a devenit un fel de simbol al militantului pentru democratie. Oamenii din strada s-au declarat: ,,golani de bine”, ,,golani universitari”, ,,golan manipulat”, ,,golan cu opinii”, ,,golan alergic la rosu”.
Fenomenul Piata Universitatii mai este cunoscut sub numele de ,,Golaniada”.
Astfel ca, data de 22 aprilie 1990, va ramane in istorie ca prima zi a celui mai de amploare protest anticomunist din Europa de Est. Eveniment care avea sa scoata in strada 50.000 de oameni.
Din acea zi, Piata Universitatii, kilometrul o al capitalei, a fost declarata ,,Zona libera de neo-comunism”.
Tribuna democratiei
Liga Stundetilor de la Universitate au fost alaturi de protestatari, punand la dispozitei balconul cladirii pentru diversele discursuri neingradite. Studentii universitatilor din Bucuresti au sustinut manifestatiile.
Printre revendicarile sustinute de ,,golanii”din Piata Universitatii se numarau: aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, judecarea vinovatilor din decembrie ’89, desfiintarea Decretului 473(subordona Televiziunea nationala conducerii de partid si de stat), schimbarea guvernului sau amanarea alegerilor.