In urma cu 50 de ani, se desfasura prima editie Festivalul Cerbul de Aur, un spectacol grandios care reunea pe scena sa atat artisti romani cat si cei mai in voga interpreti straini. Spectacolul-concurs s-a nascut intr-o epoca comunista, din dorinta de a arata lumii intregi ce tara libera avem si ce oameni ospitalieri suntem. Locul in care avea sa se tina popularul festival avea sa fie Brasovul. Orasul a fost ales de Nicolae Ceausescu, considerand ca ”Salzburgul din Carpati” este o rampa de lansare in lume a popularului festival. Si asa a fost timp de 17 editii, cand organizarea unui simbol national nu a mai prezentat interes.

Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
Festivalul cerbul de Aur. Sursa foto: monitorulexpres.ro

Prima editie a Festivalului ,,Cerbul de Aur”- anul 1968

Prima editie a festivalului a avut loc intre 5 – 10 martie in anul 1968 pe scena Teatrului Dramatic. Atunci cand cortina s-a ridicat primul artist care a intrat pe scena a fost Constantin Draghici, un artist popular la acea vreme. ,,Am strans toamna dupa toamna” a fost prima piesa pe care acesta a interpretat-o. O redam si noi mai jos, in videoclipul preluat de pe Youtube si postat de TVR.

Organizatorul festivalului, si cel care are drepturi de autor este, desigur, Televiziunea Romana care, in ultimii ani a promis o reintoarcere a mult apreciatului spectacol.

Selectia concurentilor si a vedetelor care urcau pe scena intra tot in atributia TVR-ului, iar la data de 7 martie 1968 s-a tiparit revista oficiala a Cerbului de Aur, tradusa in 5 limbi. In revista apareau interviuri cu vedete, biografia artistilor si programul de desfasurare. Primii prezentatori din istoria festivalului au fost indragitii actori Stela Popescu si Iurie Darie. Trofeul a fost castigat de belgianul Jaques Hustin, iar petrecerea de final s-a tinut la restaurantul ,,Aro Palace”.

Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
De la stanga la dreapta: Mihaela Mihai, Dan Spataru, Luminita Dobrescu, Luigi Ionescu, Constantin Draghici. Sursa foto: femeidezece.ro

Primul artist roman care a castigat trofeul Cerbul de Aur

A doua editie a festivalului a avut loc tot in luna martie in anul 1969, un spectacol preluat de catre 25 de televiziuni din toata lumea. Prezentatorii acestei editii au fost: crainica Sanda Taranu si actorul Silviu Stanculescu. De aceasta data, trofeul a fost castigat de catre artista Luminita Dobrescu cu melodia ,,Of, inimioara”cu acompaniamentul orchestrei lui Sile Dinicu.

Festivalul ,,Cerbul de Aur”-1969- Luminita Dobrescu-Of, inimioara. Video postat de artista Luminita Dobrescu pe Youtube.

Stiati ca numele festivalului avea sa fie altul? Dupa propunerea lui Nicolae Ceasusescu de a se organiza un festival la Brasov, Cabinetul numarul 1 a dat imediat aprobarea pentru ,, Cocosul de munte”, apoi festivalul International de Muzica Usoara ,,Brasov-Romania”. Numele pe care il stim cu totii astazi a fost pus de catre, Octavian Paler in anul 1969, presedintele Radioteleviziunii Romane.

Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
Festivalul Cerbul de Aur: Margareta Paslaru pe scena festivalului. Sursa foto: stiri.tvr.ro

Mari artisti ai lumii pe scena Festivalului ,,Cerbul de Aur”

Festivalul Cerbul de Aur a fost scena care i-a gazduit pe marii artisti ai lumii. De-a lungul timpului au fost invitati Julio Iglesias, Rita Pavone, Amalia Rodrigues, Bobby Solo, Juliette Greco, Cliff Richard, Josephine Baker, Dalida, Belinda Carlisle, Christina Aguilera, Ricky Martin, Joe Cocker, Toto Cutugno, Scorpions, Pink, Patricia Kaas, Kenny Rogers, Boy George, Ray Charles, Kylie Minogue, Diana Ross sau Vaya con Dios.

Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
Amalia Rodriguez. Sursa foto: deezer.com
Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
Festivalul Cerbul de aur: Julio Iglesias. Sursa foto: soundcloud.com
Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
Bobby Solo. Sursa foto: discogs.com

Cei mai indragiti artisti romani au bucurat publicul de pe scena festivalului. Mihaela Mihai, Anda Calugareanu, Corina Chiriac, Angela Similea, Margareta Paslaru, Malina Olinescu, Doina Spataru, Monica Anghel, Paula Seling, Proconsul, Nico, Andra si lista continua.

Festivalul Cerbul de Aur: Ultima editie – 2009

Ultima editie, cee de XVII-a a avut loc intre 2 si 6 septembrie in anul 2009. Festivalul cu traditie al Brasovului a fost prezentat de Mihai Constantin, Aurelian Temisan, Delia Budeanu, Alexandra Tararache si Raluca Hogyes.

Festivalul Cerbul de Aur. A fost odata un simbol national
Trupa The Marker. Sursa foto: metalhead.ro

Cerbul de Aur al festivalului din 2009 a ajuns la italianul Antonino Spadaccino, cerbul de argint la trupa romaneasca The Marker, iar cel de bronz i-a fost inmanat artistului roman care a reprezentat Norvegia, Ovidiu Jacobsen. Vedetele care au urcat pe scena din Brasov au fost Tiziano Ferro, Steve Vai si Hot Chocolate.

Meritele Festivalului ,,Cerbul de Aur” revin tuturor jurnalistilor, colaboratorilor si artistilor. Oameni care au lucrat luni de zile pentru a pune in fata publicului si a camerelor de filmat un spectacol de amploare. Este necesar a fi amintita si echipa condusa de catre directorul de programe Tudor Vornicu. Impreuna si-au dat mana pentru unul dintre cele mai apreciate festivaluri, care a adus faima Romaniei peste hotare.

Astazi, a fost lasat in negura timpului, doar cate o copie a inregistrarilor, pastrate in lada de zestre a Televiziunii Romane, mai aminteste de anii de glorie.