Gari Gasparov, maestrul sahului, a detinut numeroase recorduri mondiale. S-a remarcat ca fiind un jucator cu o fenomenala precizie de calcul. A fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi si cel mai tanar campion mondial din istoria sahului. In anul 2000 a fost infrant de partenerul sau de tabla, Vladimir Kramnik, iar 5 ani mai tarziu decide sa se retraga din lumea sahului.

Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer

In anul 1997 s-a jucat la New York partida de sah dintre Gari Gasparov si computerul IBM Deep Blue, ce a ramas in istorie. Un meci dificil, cu 6 partide, intre cel mai bun sahist al lumii si o masinarie programata sa castige.

Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer
Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer: Prima partida castigata de Gasparov. Sursa foto: rarehistoricalphotos.com

In fata acestei table de sah, Gasparov a avut incredere, a castigat prima partida, insa frustrarea sa a fost vizibila dupa cea de-a doua runda pierduta. ”Meciul” a durat pe parcursul a 9 zile, un eveniment urmarit de milioane de oameni pe site-ul IBM, in timp real.

Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer
Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer: Spectatorii urmaresc partida de sah. Sursa foto: rarehistoricalphotos.com

Oponentul sau, computerul IBM Deep Blue era imbatabil, creat sa produca 200.000.000 de pozitii pe secunda. Nu avea nicio sansa, dar campionul mondial de sah nu a vrut sa recunoasca! S-a ambitionat si adus, vizibil obosit, jocul pana la capat. In runda a 6-a, Gari Gasparov va face o mutare gresita-apararea Caro-Kann si ii va crea oportunitati supercomputerului IBM. Dupa 19 mutari, uluit de masinarie Gari Gasparov este invins de IBM Deep Blue.

Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer
Gari Gasparov. Sahistul rus care a jucat impotriva unui computer: Murray Campbell de la IBM face o mutare. Sursa foto: rarehistoricalphotos.com

Partida de sah sub semnul intrebarii

Daca in anii ’80 Gasparov era de neintrecut, in urma jocului de sah al secolului, in care un computer invinge, viitorul apopiat era al tehnologiei.

Presa de la acea vreme a scris foarte mult despre acest eveniment. In jurul acestui joc s-a produs un adevarat scandal, ce a condus la investigatii despre cum s-a desfasurat partida dintre rus si computer. Gasparov a acuzat o serie de nereguli pe parcursul jocului: mutarea atipica a calculatorului din partida 2, blocarea lui IBM in timpul jocului si interventia unei echipe tehnice. Compania IBM nu a facut declaratii cu privire la aceste acuzatii, iar jurnalele partidei de sah s-au pastrat sub lacat.

IBM a creat in anul 1927 una dintre cele mai inspirate si revolutionare campanii de publicitate pentru un produs.