Acasa Istoria lumii George Pomut....

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii
George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii. Sursa foto: Wikipedia.org

George Pomut, romanul nascut in Gyula, in Imperiul Austro-Ungar a contribuit la faurirea Americii moderne. S-au implinit 151 de ani de cand Statele Unite au cumparat Alaska, vastul teritoriu aflat, la acea vreme, in dificultate financiara.

- Publicitate -

La 30 martie 1867, presedintele S.U.A, Andrew Johnson a semnat actul prin care cei 1,518,800 km patrati deveneau teritoriu american. Printre reprezentantii delegatiei oficiale, cu un rol major in ,,afacerea secolului”, se afla si Pomut, general, diplomat si erou al Razboiului Civil American. Vanzarea Peninsulei Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari este considerata cea mai de succes miscare diplomatica a Americii si, probabil, cea mai nefasta tranzactie a Rusiei.

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii
George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii. Sursa foto: rador.ro

Parintii sai, originari din Sacele, Romania au migrat catre teritoriul Gyulei pentru a ii oferi copilului lor o educatie aleasa.

Asa ajunge George Pomut sa studieze in Viena, la Academia Militara si la Saint Etienne, in Franta.

America – taramul fagaduintei

Marea aventura a vietii lui Pomut avea sa inceapa pe meleaguri noi si indepartate, in Statele Unite ale Americii. Dupa Revolutia de la 1848, cautat de armata imperiala, George Pomut pleaca spre taramul fagaduintei si ajunge la New York pe 24 februarie 1850. De aici, impreuna cu alti camarazi, printre care si un roman se va indrepta spre Vest. Se vor stabili in localitatea Keokuk din statul Iowa, unde vor lua in stapanire o bucata de pamant, in cel mai salbatic loc. Chiar daca nu a existat vreodata ca asezare urbana, mica colonie a primit numele New Buda.

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii
George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii. Sursa foto: monitorulexpres.ro

Cativa ani mai tarziu, pe 15 martie 1855, Pomut devine cetatean S.U.A si isi schimba numele in Pomutz. In anii ce au urmat, romanul dovedeste care un spirit intreprinzator si investeste in terenuri, cumpara o ferma, construieste o sosea in Vestul Salbatic si devine concesionar al unei mine. Iar planurile sale marete si destul de indraznete pentru acele vremuri nu se opresc aici.

George Pomut, voluntar al Armatei Uniunii

George Pomut, un roman adoptat de America s-a inrolat ca voluntar in Armata Uniunii si a luptat vitejeste in Razboiul Civil. A facut parte din Regimentul 15 Infanterie din Iowa, iar pentru faptele sale brave din luptele de la Atlanta, Savannah, Corinth, Shilloh si Vicksburg devine locotenent major.

In anul 1863 este promovat in gradul de maior, iar un an mai tarziu, generalul Frank P. Blair il numeste in gradul ,,Provost Marshall” al Regimentului 17. In acelasi an primeste aprobarea de a se intoarce la Regimentul 15 din Iowa ca locotenent-colonel, iar faptele de vitejie ii aduc gradul de genearl al Armatei S.U.A.

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii
George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii: actele oficiale ale cedarii Alaskai Statelor Unite. Sursa foto: a1.ro

George Pomut, omul care le-a dat rusilor un cec in valoare de 7,2 milioane de dolari in schimbul Alaskai

Dupa incheierea razboiului este numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg, la 16 februarie 1866. Calitatile sale diplomatice, cele 8 limbi straine pe care le cunoastea il pastreaza in scaunul de consul general timp de 12 ani.

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii
George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii: Alaska cedata de Rusia contra a 7,2 mil.dolari Americii. Sursa foto: nytimes.com

Unul dintre cele mai importante momente din cariera sa diplomatica il reprezinta negocierile dintre America si Rusia pentru cumpararea Peninsulei Alaska.

George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii
George Pomut. Povestea romanului care a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii: semnarea actelor oficiale. Sursa foto: history.state.gov

Din aceasta postura participa alaturi de ceilalti delegati pentru negocieri si reuseste sa convinga Rusia sa cedeze teritoriul Alaskai in favoarea Americii, contra sumei de 7,2 milioane de dolari. Aceasta ,,tranzactie” este considerata una dintre cele mai importante miscari diplomatice ale Washingtonului si, probabil, cea mai nefasta tranzactie a Rusiei.

Dupa incheierea carierei diplomatice in 1878, este rechemat in America, dar romanul refuza si ramane in Rusia. Se stie doar ca a murit intr-o saracie lucie pe 12 octombrie 1882 in Sankt Petersburg si este inmormantat in cimitirul Smolensk.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...