fbpx

Gheorghe Leonida. Romanul care a creat celebra statuie ce il infatiseaza pe Iisus din Rio de Janeiro

Gheorghe Leonida s-a nascut in anul 1892 la Galati si provine dintr-o familie care a scris istorie pentru Romaniei. Ii amintim pe inginerul Dimitrie Leonida, prima femeie inginer din tara noastra – Elisa Leonida Zamfirescu si generalul Paul Leonida. Numele sculptorului Gheorghe Leonida este mai cunoscut peste hotare decat in tara sa natala. Motivul? Statuia Mantuitorului din Rio de Janeiro. Impresionantul monument al Braziliei a fost realizat de o echipa de specialisti din care a facut parte si sculptorul roman.

Gheorghe Leonida- sculptorul anonim

Gheorghe Leonida a urmat liceul la Bucuresti si a absolvit cursurile Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat la Salonul National in anul 1915. In Primul Razboi Monial a fost inrolat in armata si trimis pe front. Dupa terminarea primei mari conflagratii mondiale, Leonida isi continua studiile de arta la Roma. Munca sa de 3 ani este apreciata printr-un premiu acordat pentru lucrarea intitulata ”Somnul”.

- Publicitate -

Paraseste la ”Citta Eterna” si se indreapta catre ”Orasul luminilor”-Paris unde va studia la Scoala de Arte Frumoase. Presa vremii pariziene a avut numai cuvinte de lauda despre sculptorul roman, care expusese publicului lucrarea ”Diavolul”.

Romanul care i-a creat chipul lui Iisus, celebra statuie din Rio de Janeiro

Tot in capitala Frantei, tanarul sculptor il va intalni pe sculptorul francez, de origine poloneza, Paul Landowski. Acesta il coopteaza in echipa care va realiza simbolul crestinismului de pe Muntele Corcovado din Rio de Janeiro. Statuia Cristos Mantuitorul a fost inaugurata pe 12 octombrie 1931.

Gheorghe Leonida. Romanul care a creat celebra statuie ce il infatiseaza pe Iisus din Rio de Janeiro
Sursa foto: sejururi.org

Dimensiunile monumentelui sunt impresionante, cu o inaltime de 30 de metri, latimea bratelor intinse de 28 de metri si o greutate de peste 635 de tone. Statuia a fost realizata cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independentei Braziliei. Sculptorul roman este cel care a realizat chipul Mantuitorului, inalt de 4 metri. Monumentul brazilian a devenit un simbol pentru crestinii din intreaga lume. Statuia Mantuitorului din Rio de Janeiro are cateva copii in Brazilia si Portugalia.

Gheorghe Leonida. Romanul care a creat celebra statuie ce il infatiseaza pe Iisus din Rio de Janeiro
Sursa foto: Cristo Redentor/Wikipedia.org

Gheorghe Leonida a realizat numeroase portrete, nuduri, lucrari ce pot fi vazute in prezent la Castelul Bran, la Muzeul National de Arta, Muzeului National de Istorie si la Muzeul Tehnicii din Bucuresti.

A trait putin, a murit la varsta de 50 de ani, in urma unui accident stupid, de pe acoperisul casei sale din Bucuresti, in timp ce culegea flori de tei.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...