fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Gogu Constant...

Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat

Gogu Constantinescu a fost numit unul dintre cei 17 titani ai lumii stiintifice alaturi de nume mari precum Edison, Marconi, Curie sau Graham Bell. Recunoasterea internatioanala a savantului roman a fost atestata in anul 1926 de revista britanica ,,The Graphic” care a publicat un tablou cu marii savanti ai lumii.

Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat
Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat. Sursa foto: cultural.bzi.ro

- Publicitate -

In anul 1899, tanarul Constantinescu se inscrie la Scoala de Poduri si Sosele pe care o va termina ca sef de promotie. Vizionar, increzator si tenace, viitorul savant, in anii de studentie a incercat sa demonstreze profesorilor sai utilitatea betonului armat. In anul 1904, tanarul inginer va publica un calcul al noului material de constructii, iar in anul urmator s-au realizat primele teste cu podurile in arc.

Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat
Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat: Revista The Graphic – cei 17 savanti ai lumii. Sursa foto: Wikipedia.org

Ulterior, Gogu Constantinescu va proiecta numeroase constructii de beton armat. Cele mai cunoscute sunt Camera de Comert, Ministerul Lucrarilor Publice, Stadionul Sporturilor, Moscheea din Constanta.

Primul pod in arc din Romania

Anii 1900 erau tare neincrezatori cu privire la folosirea betonului armat. In Europa folosirea acestui material fusese un esec total: la Expozitia Universala de la Paris cu podul ,,Celestial Globe” si in Basle, cu hotelul ,,Black Bear”.

Gogu Constantinescu a crezut in puterea de neclintit a acestui material si a reusit sa construiasca primul pod in arc realizat integral din beton armat.

Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat
Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat: pod in arc. Sursa foto: inventatori.ro

In Romania infrastructura era in plina dezvoltare, dar ideile inovatoare ale lui Gogu Constantinescu erau refuzate de Guvern. Reuseste intr-un final sa puna bazele unei firme, impreuna cu Tiberiu Eremia si castiga licitatia pentru constructia a 5 poduri din tara.

Folosirea betonului armat reduceau costurile constructiei cu 30%, iar Soseaua Bucuresti-Doftana a fost realizata de Gogu Constantinescu. A folosit un amestec din piatra si pacura, reusind sa asfalteze primul drum din Romania.

Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat
Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat: primul pod in arc din Romania-Parcul Carol. Sursa foto: metropotam.ro

Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat
Gogu Constantinescu. Savantul care a reusit sa foloseasca cu succes betonul armat. Sursa foto: metropotam.ro

In anul 1906, inginerul roman consolideaza cupola Palatului Parlamentului, construieste podurile de peste Siret de la Adjud, Roman si Racatau si Castelul de apa de la Peris.

De asemenea, podul de beton din Parcul Carol este lucrarea lui Gogu Constantinescu. Inaugurat in anul 1906, acesta a fost primul pod de beton armat cu traverse drepte din tara.

Gogu Constantinescu: Un geniu redescoperit tarziu

Gogu Constantinescu ramane unul dintre cei mai prolifici inventatori pe care i-a avut Romania. Peste 190 de brevete patentate in Franta, America, Romania, Elvetia, Austria, etc. Amintim despre sonicitate, stiinta inventata de roman si folosita si in prezent despre care am scris aici: https://momenteistorice.ro/sonicitatea-noua-stiinta-inventata-de-un-roman/.

De altfel, tot inginerul roman a inventat in urma cu 95 de ani, cutia automata despre care am vorbit aici: https://momenteistorice.ro/cutia-automata/.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...