Hachiko a fost companionul de viata al profesorului Hidesaburo Ueno. In fiecare dimineata il saluta la plecare, iar Ueno era mereu asteptat in Gara Shibuya de catre cainele din rasa Akita Inu. Asta pana intr-o zi, cand profesorul catedrei de agricultura a Universitatii din Tokyo nu s-a mai intors din cauza unui atac cerebral. Chiar daca stapanul sau nu mai exista, prietenul loial l-a asteptat zi de zi. A revenit mereu in acelasi loc din gara, timp de 9 ani, nerabdator sa il zareasca printre straini, pe cel care il iubise atat de mult.

Hachiko. O poveste de loialitate transformata in simbolul national al Japoniei
In Gara Shibuya, Hachiko asteptandu-si stapanul. Sursa foto: soha.vn

Calatorii nu au putut sa nu se lase impresionati de cainele devotat, unii dintre ei vechi navetisti pe aceasi ruta cu profesorul. Asa, Hachiko a furat inimile altor oameni care au vrut sa aiba grija de el si sa isi insenineze zilele unii altora. Insa, lui Hachiko ii lipsea el, profesorul Ueno, cel pe care il zarise pe cand era un ghemotoc. A evadat ca sa ajunga iar in gara, fix la aceeasi ora la care ternul sosea in gara Shibuya, acolo unde prietenul lui mereu il intampina vesel.

Potrivit specialistilor, cainii ne percep ca pe niste ,,parinti”si au impregnat mirosul nostru, stiind sa faca diferenta si de la distante considerabile.

Hachiko, o poveste a devotamentului ce a tinut prima pagina a ziarelor

In anul 1925, cand Hachiko a ramas fara stapan, un fost student al profesorului Ueno a publicat o serie de articole referitoare la devotamentul catelului. Articolul din anul 1932 din publicatia Tokyo Asahi Shimbun l-a transformat pe Hachiko intr-un simbol national al Japoniei. In educatia japoneza, Hachi era un exemplu al loialitatii si era un model pentru cei mici. Un artist japonez, impresionat si el profund de poveste, a realizat o statuie a frumosului Akita in 1934. Statuia poate fi admirata si astazi in fata garii Shibuya.

Hachiko. O poveste de loialitate transformata in simbolul national al Japoniei
Una dintre aniversari la care participa sute de oameni. Sursa foto Wikipedia.org

Simbolul loialitatii in Japonia si oriunde in lumea aceasta, Hachiko a murit in anul 1935. Cauzele sunt interpretabile, insa corpul sau a fost impaiat si este expus la Muzeul National de Stiinte al Japoniei.

Fiul artistului a ridicat un nou monument in onoarea celui mai bun prieten al omului, asta s-a intamplat in anul 1948.

Hachiko. O poveste de loialitate transformata in simbolul national al Japoniei
Statuia din fata Universitatii din Tokyo. Sursa foto: tripadvisor.com

In fiecare an, in ziua de 8 martie, Hachi este onorat. In Gara Shibuya are loc o ceremonie la care participa sute de iubitori de patrupezi.

Hachiko, inspiratie pentru marile ecrane

Hachiko-Monogatari este primul film creat dupa povestea originala. A fost realizat in 1987 de regizorul japonez Seijiro Koyama.

Hachiko. O poveste de loialitate transformata in simbolul national al Japoniei
Hachiko: A Dog’s Story . Sursa foto: riafan.ru

Varianta moderna este Hachiko: A Dog’s Story lansat in 2009, in regia lui Lasse Hallstrom. Cunoscutul actor Richard Gere a jucat rolul profesorului de origine japoneza.

Povestile incep si se termina cu Hachiko

Loialitatea catelului este si subiectul unei carti. Hachiko: The True Story of a Loyal Dog, a fost tiprita in 2004 si este scrisa de Pamela S. Turner. De-a lungul anilor a fost personajul a doua nuvele si a fost si ,,invitat special” la CBN -Culture Broadcasting Network. In anul 1994, realizatorii de radio au reusit sa refaca o inregistrare veche cu latratul lui. Pe 24 mai 1994, milioane de ascultatori au pornit radioul ca sa il asculte pe cainele-simbol al Japoniei.