fbpx
Acasa Istoria lumii Hangarele Bit...

Hangarele Bitmain. Locul in care se creeaza moneda digitala Bitcoin

In vara acestui an cateva publicatii prestigioase au primit accesul in mina Bitmain, locul in care se creeaza moneda digitala Bitcoin. Hangarele ”miniere” se afla in Republica Populara Chineza si sunt detinute de compania Bitmain. Bitcoin s-ar traduce prin moneda cu biti -in limba engleza bit=unitate de informatie binara si coin=moneda.

Minele de Bitcoin. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Minile de Bitcoin. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Bitmain este alcatuita din 8 cladiri, unde peste 25.000 de masini de calcul produc si fac tranzactii cu aceasta criptomoneda. Alaturi de Litecoin, moneda Bitcoin genereaza venituri zilnice de 250.000 de dolari. Aparatele miniere sunt alimentate cu energie electrica, care consuma 40 megawati pe ora. Autoritale locale au facut companiei si o reducere la plata facturilor, in schimbul careia se impoziteaza profitul din mina.
- Publicitate -

Hangare Bitmain. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Hangare Bitmain. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Cum a fost creat Bitcoin

Moneda digitala si sistemul de plata electronica descentralizat a fost creat de Satoshi Nakamoto, caruia nu i se cunoaste identitatea. In anul 2008, acesta publica o lucrare in care explica sistemul de functionare al acestei monede. In 2009 a fost creata reteaua, iar fondatorul a minat primul bloc, primind o rasplata de 50 de Bitcoins.

Antminer-S9, Bitmain. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Antminer-S9, Bitmain. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Doi ani mai tarziu moneda a devenit cunoscuta si valora 1 dolar. La conducere a venit Gavin Andresen, iar fondatorul Nakamoto a renuntat la minarea monedelor Bitcoin. Tehnologia este disponibila oricui si in mod gratuit, nimeni in acest moment nu detine patentul acesteia.

Prima tranzactia cu moneda digitala Bitcoin s-a realizat in anul 2010, cand s-au platit 2 pizza cu 10.000 de Bitcoins. Din acel an, moneda a trecut prin cicluri de apreciere si depreciere. Din luna ianuarie a acestui an 1 Bitcoin a crescut de la 1.000 de dolari la 16.580.5 dolari americani. O suma fabuloasa pentru o moneda digitala care a starnit interesul, in special in randul afaceristilor.

Zilele acestea in Statele Unite ale Americii s-a creat o isterie totala legata de Bitcoin. Americanii contracteaza imprumuturi bancare, isi folosesc cardurile de credit, gireaza cu casa, totul pentru a cumpara Bitcoin. Insa, arbitrul pietei financiare din SUA, Securities and Exchange Commision, trage un semnal de alarma. Bitcoinul nu a fost reglementat, astfel ca oamenii trebuie sa se informeze inainte de a face astfel de investitii, tranzactii.

Tehnologia Bitcoin

Bitcoin nu este altceva decat un un imens fisier care contine, pe doua coloane, numele oamenilor/contul si balanta portofelelor digitale. Atunci cand se inregistreaza o tranzactie, computerele companiei Bitmain trebuie sa afle raspunsul unui puzzle criptografic, unic de fiecare data. Castiga cel care gaseste rezolvarea numarului hexadecimal. Numarul arata cam asa: 0000000000000000057daa708cf0130d9 5e27c5819203e9f967ac56e4df598ee.

Bitcoin. Sursa foto: theinformation.com
Bitcoin. Sursa foto: theinformation.com

El trebuie sa fie egal sau mai mic, iar rezolvarea poate dura si pana la cateva ore. Castigatorul primeste o recompensa in Bitcoin, astfel se creeaza o noua moneda digitala si se adauga un nou bloc in acest registru numit blockchain. Toti utilizatorii participa la tranzactiile cu Bitcoin. Acestia supervizeaza practic platile, nefiind nicio autoritate fiscala care sa o faca.

Scopul cu care a fost creat Bitcoin este acela de a nu implica nicio institutie care sa controleze tranzactiile indivizilor, si astfel, moneda sa nu fie supusa inflatiei.

Cat de sigura este o tranzactie in reteaua Bitcoin

Orice plata, tranzactie are nevoie de semnatura proprietarului de cont. Acesta primeste o cheie privata-o combinatie de caractere si numere, in momentul in care se inscrie in retea. De asemenea, pe baza criptografiei asimetrice este utilizata si o cheie publica ce permite accesul la tranzactiile publice.

- Publicitate -
Surse:Bitmain

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...