fbpx
Acasa Istoria lumii In numele ''T...

In numele ”Trandafirului Alb”. Grupul de studenti impotriva lui Hitler

In numele ”Trandafirului Alb”! O mana de studenti ai Universitatii din Munchen au militat impotriva regimului nazist promovat de Hitler. Tineri si cu idealuri au ales sa blameze, cu fiecare ocazie, atrocitatile dictatorului. Nu au ales calea tacerii precum populatia Germaniei.

In numele ”Trandafirului Alb”

Trandafirul Alb este numele sub care au activat (non-violent) grupul de studenti din Munchen in Germania Nazista, din iunie 1942 pana in februarie 1943.

- Publicitate -

Timp de aproape un an miscarea antinazism a redactat, tiparit si distribuit sase manifeste, prin care indemnau populatia sa se opuna regimului infiorator.

In numele ''Trandafirului Alb''. Grupul de studenti impotriva lui Hitler
In numele ”Trandafirului Alb”. Grupul de studenti impotriva lui Hitler: Memorialul Scholl din fata Universitatii din Munchen. Sursa foto: Wikipedia.org

Studentii au inceput sa distribuie foile volante in Germania, Viena, Salzburg sau Linz, prin care cereau inclusiv caderea regimului. Cei care au fondat grupul sunt studentii medicinisti Hans Scholl şi Alexander Schmorell. Lor li se vor alatura Christoph Probst, Sophie Scholl, Willi Graf si profesorul Kurt Huber.

Tinerii se vor remarca printr-un spirit civic viu, idealuri, libertate in gandire, altruism, devotament si atitudine critica. Indignati de ororile realitatii unei Europe zdruncinata de razboi, deportari si tratamentele inumane aplicate evreilor se va trezi in ei constiinta.

Grupul de studenti impotriva lui Hitler

Avand experienta frontului si genocidului din Polonia si Rusia, unde au ajutat ca infirmieri, au decis ca e vremea sa faca mai mult. Primele 4 foi volante sunt concepute in decurs de o luna, in vara lui ’42, si le vor raspandi anonim prin posta, in randul studentilor. Dupa rapoartele de infirmieri si observatiile de pe front, Graf, Scholl si Schmorell vor avea baza pentru cel de-al cincilea manifest intitulat ”Aufruf an alle Deutschen”. 6000 de exemplare din ”Apel catre toti germanii” au ajuns in Germania de sud, Viena, Salzburg sau Linz.

In numele ''Trandafirului Alb''. Grupul de studenti impotriva lui Hitler
In numele ”Trandafirului Alb”. Grupul de studenti impotriva lui Hitler. Sursa foto: historynaked.ro

Scopul era acela de a face apel la constiinta nationala, de a trezi spiritul civic si umanitatea. In manifest erau descrise ideile grupului, acelea de a vedea o Europa unitara, toleranta, dreapta si crestina.

“Noi nu vrem tacere, noi suntem mustrarile voastre de constiinta, Trandafirul Alb nu va va lasa niciodata in pace!”

In prima luna a anului 1943 va fi pierduta batalia de la Stalingrad, iar pe fondul nesigurantei si al evenimentelor din anii de razboi va fi scris al saselea manifest. Foaia volanta s-a numit ”Kommilitonen!”- ”Colegi studenti!”, care va ajunge in Scandinavia si Marea Britanie cu ajutorul lui Helmuth von Moltke. ”Un manifest german al studentilor din Munchen” va fi supratitlul bucatilor de hartie care vor zbura din avioanele britanice deasupra Germaniei.

In numele ''Trandafirului Alb''. Grupul de studenti impotriva lui Hitler
In numele ”Trandafirului Alb”. Grupul de studenti impotriva lui Hitler: prof. Kurt Huber. Sursa foto: Wikipedia.org

Desigur ca intamplarea nu ramane sub semnul tacerii, Gestapo-ul va incepe investigatiile inca din ’42. Ultima actiune in ”forta”a studentilor, la initiativa lui Sophie Scholl este distribuirea celui de-al saselea manifest prin Universitatea din Munchen. Avea sa fie ultima actiune antihitlerista. Gestapo-ul, la ordinul lui Hitler, ii aresteaza pe toti cei 6 membrii si vor fi decapitati la 22 februarie 1943. Toti cei care i-au ajutat, simpatizanti, prieteni sau colegi au fost arestati si condamnati la inchisoare.

In numele ''Trandafirului Alb''. Grupul de studenti impotriva lui Hitler
In numele ”Trandafirului Alb”. Grupul de studenti impotriva lui Hitler: Universitatea din Munchen. Sursa foto: Wikipedia.org

Die Weiße Rose, dupa prabusirea regimului nazist, a devenit simbolul opozitiei fata de tiranie. In istorie, opinie publica, tinerii gruparii ”Trandafirul Alb” raman prototipul curajului extrem, al spiritului civic si al omului cu principii.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...