fbpx
Acasa Istoria lumii Indiana Jones...

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj

Dr. Henry Walton Jones, Indiana Jones sau Indy este un celebru personaj de aventuri al seriei cinematografice ”Indiana Jones”. Regizorul George Walton Lucas Jr. este cel care a creat acest personaj, in interpretarea lui Harrison Ford. Seria de filme ”Razboiul stelelor”este, de asemenea, creatia sa. Doua filme ce l-au propulsat, pe actorul originar din Illinois, in cariera de la Hollywood.

Indiana Jones

George Lucas si Steven Spielberg au creat seria ”Indiana Jones”, ca un omagiu adus actorilor din filmele de actiune ale anilor ’30. Aventurile profesorului de istorie si arheologie, Henry Jones, sunt aduse in atentia publicului in anul 1981, odata cu primul film din serie, ”Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute. Dupa acesta au urma si: ”Indiana Jones si templul mortii”(1984), ”Indiana Jones si ultima cruciada”(1989), ”Aventurile tanarului Indiana Jones”(1992-1996) si ”Indiana Jones si regatul craniului de cristal”(2008).

- Publicitate -

Seria de aventuri spune povestea arheologului poreclit Indy, care umbla in jurul lumii pentru a cauta comori pierdute. Este printre cele mai apreciate personaje pe care le are istoria cinematografica. Dar nu sunt multi aceia care stiu ca acest personaj nu este unul 100% fictiv, el fiind inspirat din vietile reale ale unor persoane. Conform National Geographic, editia spaniola,cel care l-a inspirat pe regizorul american sa scrie povestea de aventura este Sylvanus Griswold Morley.

Morley a fost un faimos arheolog al secolului XX, care a contribuit semnificativ la studiul civilizatiei pre-columbiene Maya. Adesea, Indiana Jones este asemanat si cu Hiram Bingham III, un profesor de la Universitatea Yale care a descoperit Machu Picchu. Un alt punct de plecare este si filmul ”Secretul incasilor”, care il are ca personaj pe Harry Steele, explorator al sitului incas Machu Picchu.

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj
Mexic, Yucatan. Sursa foto radioromaniacultural.ro

Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj

Sylvanus Griswold Morley s-a nascut in anul 1883, in statul Pennsylvania din Statele Unite ale Americii. A absolvit Universitatea Harvard si Colegiul Militar din Pennsylvania, toata viata sa daruind-o studiului vechii civilizatii Maya. 

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj
Indiana Jones:
Sylvanus_Morley. Sursa foto: Wikipedia/public domain

A fost un arheolog american si epigrafist care a condus sapaturile de la situl civilizatiei Maya din Chichen Itza, in numele institutiei Carnagie. Constructia reprezentativa pentru civilizatia mayasa si tolteca, Chichen Itza, din Peninsula Yucatan, a fost inclusa de UNESCO in lista Patrimoniului Mondial. De asemenea, Morley a publicat cateva lucrari de specialitate si cateva articole pentru National Geographic Magazine. Printre cele mai importante: ”Introducere in studiul hieroglifei Maya (1915), ”Inscriptiile lui Copan” (1920), ”Inscriptiile lui Peten”(1938) si ”Maya veche”(1946).

Timp de 18 ani, descifrarea poctogramelor, a calendarului si a civilizatiei mayase au devenit obsesia sa, chiar daca Morley ura jungla.

Chiar daca descoperirile ulterioare au condus la o reevaluare a lucrarilor sale stiintifice, Morley ramane unul dintre cei mai importanti arheologi ai lumii.

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj
Sylvanus Morley la Chichen Itza, Mexic, alaturi de Addie Worth Bagley Daniels si Josephus Daniels. Sursa foto: Wikipedia.org

In timpul Primului Razboi Mondial, Sylvanus Morley a fost si spion al Americii in Mexic. Acest lucru a fost dezvaluit fapt de abia dupa ce acesta a murit. El ar fi fost trimis sa gaseasca bazele submarinelor germane. Asta se intampla in timp ce cartografiau Mexicul si America Centrala, avand acoperirea perfecta pentru a nu creea suspiciuni.

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj
Civilizatia Maya. Sursa foto: mixdecultura.ro

Acest arheolog a trezit admiratie si inspiratie in randurile producatorilor de film, astfel Steven Spielberg si George Lucas l-au creat pe Indiana Jones.

Hiram Bingham III

Cel de-al doilea arheolog, fara diploma in domeniu, care a inspirat la crearea personajului Indiana Jones a fost Hiram Bingham III. In istorie ramane ca cel care a descoperit orasul uitat Machu Picchu. In anul 1908, Bingham a fost delegat la primul Congres Stiintific Pan-American din Santiago, Chile. Arheologul a si publicat un articol despre aceasta calatorie uluitoare in America de Sud. Un prefect local l-a plimbat pe Bingham prin Peru, Argentina, Bolivia si Chile.

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj
Hiram Bingham. Sursa foto: Wikipedia.org

Extaziat de orasele neexplorate vizitate, Bingham a organizat expeditia peruana Yale in anul 1911, pentru a cauta orasul pierdut. Ajutat de localnici, arheologul a descoperit Vitcos-Rosaspata si Vilcabamba-Espiritu Pampa, numit de el ”Eromboni Pampa”. Astfel, Machu Picchu, orasul sacru/regal al incasilor, din regiunea Cusco este redescoperit de Hiram Bingham. Urmatorii ani, Bingham va reveni in ”orasul pierdut al incasilor”cu sprijinul Universitatii Yale si a National Geographic.

Indiana Jones. Cine a fost sursa de inspiratie pentru celebrul personaj
Indiana Jones: Machu Picchu. Sursa foto: discoveradventure.com

Cartea sa ”Lost of the Incas” a fost adesea sursa citata pentru pesonajul Indiana Jones. Dupa ce Bingham a anuntat descoperirea facuta si altii si-au atribuit-o, misionarul
ritanic Thomas Payne, inginer german J. M. von Hassel sau Augusto Berns.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...