Pe Insula din Marea Baltica, numita Kihnu, domnesc femeile. Cu o suprafata de doar 16,4 kilometri patrati, insula este a saptea ca marime, din Estonia. Locuitorii sunt foarte putini, numai 510 persoane, majoritare fiind femeile, si sunt impartiti in 4 sate: Linakula, Lemsi, Rootsikula si Saare.
In anul 2003, Insula Kihnu a fost inclusa in Patrimoniul cultural imaterial al umanitatii-UNESCO. In anotimpurile calde, in Kihnu se poate ajunge cu avionul sau cu feribotul, din regiunea Parnu si pe mare, de pe Insula Manilaid.
Insula este formata din comunitati matriarhale
Mica insula din Marea Baltica este un loc unic pe mapamond, nu doar pentru peisajele sale, izolate de tumultul oraselor. Comunitatile de aici sunt matriarhale. Femeile din Kihnu sunt majoritare pe aceasta insula si ele detin puterea. Locul nu este unul uitat de lume, insula are numeroase facilitati moderne, doar ca aici se pastreaza cu sfintenie traditiile.
Femeile se ocupa de activitatile gospodaresti, de cele administrative, dar si de serviciile publice, ele ocupand cele mai multe locuri de munca. Nu este vorba despre discriminare, femeile din Kihnu sunt nevoite sa se descurse singure. Barbatii locului sunt plecati cu lunile pe mare, la pescuit sau in alte domenii alese, pentru a aduce bani in casa. Astfel ca, reprezentatentele „sexului frumos” incearca sa duca obiceiurile mai departe si sa mentina comunitatea unita, asa cum stiu mai bine.
Traditiile insulei Khinu
Liderul comunitatii este Mare Matas, aceasta fiind si presedinte al Fundatiei Spatiului Cultural Kihnu.
Mestesuguri locale
Independente si puternice, femeile din Kihnu isi poarta cu mandrie portul traditional. Fustele viu colorate, ciorapii si manusile din lana realizate de mainile lor pricepute sunt apreciate pentru calitatea lor in multe tari. Practic, acest mestesug este una dintre emblemele culturii Kihnu. Obiectele din lana sunt realizate cu ajutorul razboaielor de tesut ori sunt impletite cu andrelele de pe vremea bunicii.
Daca in alte colturi de pe glob barbatii sunt la putere, in Kihnu femeile isi iau rolul de lider in serios.
Activitati locale
In toate activitatile, fie ca se aduna pentru a croseta, fie ca se intalnesc pentru o sarbatoare religioasa, fie ca participa la o nunta sau zi de nastere, pentru femeile Kihnu cantecul este nelipsit. Aceste cantece traditionale, pre-crestine sunt denumite cantece de runic sau de Kalevala.
Liderul comunitatii, Mare Matas spune ca „traditiile si cantecele de nunta de pe insula Kihnu ar avea mai mult de 2000 de ani”.
In insula din Marea Baltica exista si un muzeu in care sunt prezentate traditiile comunitatii si istoria populatiei de aici.
Estonia este o regiune europeana apreciata de turistii din toata lumea, insa mica insula din Marea Baltica se afla in pericol din cauza migrarii tinerilor catre zonele urbane ale tarii, ceea ce conduce la instabilitate economica.
Poate ca populatia Kihnu dainuie inca, datorita izolarii geografice, al unitatii femeilor de aici si pastrarea cu sfintenie a traditiilor din stramosi.