Inventatori romani in domeniul medicinei. Personalitati care au pus umarul la o lume mai sanatoasa

Romania a dat si inca mai da minti stralucite.

8389
Sistem medical. Sursa foto: playtech.ro
Sistem medical. Sursa foto: playtech.ro

Romania a dat, de-a lungul anilor, multe minti stralucite in domeniul medicinei. Oameni dedicati muncii lor, pasionati de domeniul ales, cu adevarat profesionisti. Multi dintre ei au ales calea strainatatii, altora nu le-au fost recunoscute meritele, unii dintre ei au creat adevarate revolutii medicale in Romania.

Sunt personalitati marcante care au pus umarul la o lume mai sanatoasa.

Ion Cantacuzino

Ioan Cantacuzino a fost fondatorul scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala. Este cel caruia ii datoram metoda de vaccinare antiholerica, numita ”metoda Cantacuzino”, care este folosita si in prezent in tarile unde exista cazuri de holera. Medicul Cantacuzono a condus numeroase cercetari privind febra tifoida, dizenteria, scarlatina, vibrionul holeric, tuberculoza.

Ioan Cantacuzino. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro
Ioan Cantacuzino. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

Fost asistent al Institutului Pasteur din Franta, Ion Cantacuzino a reusit sa introduca in anul 1926, vaccinul BCG -Bacilul Calmette-Guerin. Astfel, Romania devine a doua tara, dupa Franta care beneficiaza de un astfel de vaccin, imbunatatit de medicul roman pentru a putea fi destinat si nou-nascutilor impotriva tuberculozei. Ion Cantacuzino a condus campaniile de combatere a epidemiei de tifos, holerei si malariei.

Victor Babes

Dr.Victor Babes a coloborat cu Victor Andre Cornil, la publicarea primului tratat de bacteriologie din lume, in 1885. Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses este lucrarea ce pune bazele acestei stiinte. El este si cel care a findat Scoala Romaneasca de Microbiologie. A studiat lepra, tuberculoza, vaccinarea anti-rabica si anti-difterica.

Victor Babes. Sursa foto: adevarul.ro
Victor Babes. Sursa foto: adevarul.ro

De asemenea, medicul roman a descoperit clasa de paraziti la animale, numita Babesia. Tot el a introdus vaccinul anti-rabic si conceptul de ”patomorfologie a procesului infectios”. Victor Babes a fost preocupat si de imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, in combaterea pelagrei, alimentarea cu apa si lupta antiepidemica.

Nicolae Paulescu

Nicolae Paulescu a creat insulina. Astazi, bolnavii de diabet din toata lumea reusesc sa beneficieze de tratament datorita cercetarilor medicului roman. El a demonstrat eficienta insulinei injectabile in reducerea hiperglicemiei. Din pacate pentru medicina romaneasca, recunoasterea meritelor pentru aceasta inventie a fost atribuita lui Frederick Banting și Charles Best, care aveau sa primeasca Premiul Nobel in anul 1922.

Nicolae Constantin Paulescu - Inventatorul Insulinei
Nicolae Constantin Paulescu – Inventatorul Insulinei

Aceasta substanta nu a fost recunoscuta ca fiind descoperirea lui Paulescu, din cauza faptului ca el a numit insulina ”pancreina”.

Mina Minovici

Mina Minovici a fost preocupat de studiile despre putrefactie, cadavre, boli mintale si antropologie medico-legala. Medicul de origine romana a fost fondatorul scolii romane de medicina judiciara si directorul primului Institut de Medicina Legala din Romania fondat in 1892. Profesorul Mina Minovici a reusit ca in anul 1908 sa mumifice corpul unui batran, care in urma investigatiilor s-a descoperit ca trupul avea toate organele intacte. Substanta injectata era compusa din formol 40%, glicerina si alcool etilic de 96 de grade.

Mina Minovici. Sursa foto: adevarul.ro
Mina Minovici. Sursa foto: adevarul.ro

Nicolae Minovici

Fratele medicului legist Mina Minovici reusea in anul 1896 identificarea amprentelor a unui infractor. Nicolae Minovici s-a remarcat prin sustinerea si publicare lucrarii de doctorat ”Tatuajele in Romania”-o tema abordata pentru prima oara in Romania. De asemnea, in anul 1904 a publicat ”Studiu asupra spanzurarii”, fiind recunoscut ca o lucrare de pionierat.

Tot el a infiintat, in 1906, Societatea de Salvare din Balcani-intretinuta din venituri proprii. Nicolae Minovici creaza si primul spital de urgenta din tara noastra, in anul 1934, fiind al doilea dupa cel din Moscova, dar si Scoala Samariteana.

Constantin N.Arseni

Constantin Arseni a fost intemeietorul neurochirurgiei romanesti. Teza sa de doctorat s-a numit „Neurotomia juxtaprotuberantiala in tratamentul nevralgiei intermitente de trigemen”. Lucrare de o reala importanta ce a stat la baza tratamentelor nevralgiei de trigemen. Atras de chirurgia creierului, Arseni a fost studentul lui Dimitrie Bagdasar, asistand la opreratii sub indrumarea acestuia. A lucrat si ca asistent la catedra de Histologie unde a invatat sa utilizeze microscopul pentru studiul oragnelor si tesuturilor.

Leon Danaila

Medicul neurochirurg prof.dr.Leon Danaila detine nu mai putin de 18 brevete de inventator si 10 de inovator. A scris 54 de carti si atlase de specialitate, precum si peste 400 de lucrari stiintifice. Pana anul trecut, marele medic, nascut in Darabani, a reusit sa faca peste 40.200 de operatii. Activitate pe care o face si in prezent, la cei 84 de ani, la fel ca in tinerete, dar avand grija sa duca un stil de viata sanatos.

Leon Danaila. Sursa foto: gandul.info
Leon Danaila. Sursa foto: gandul.info

A fost elevul ilustrului medic Constantin C. Arseni. Dedicat oamenilor, Leon Dnaila a reusit sa scada mortalitatea operatorie datorita aplicarii celor mai moderne tehnici operatorii neurochirurgicale.  De asemnea a introdus in sala de operatii din Romania, microscopul operator-1979 si laserul-1984. In anul 2005, prof dr.Leon Dnaila a descoperit si o celula a creierului, impreuna cu neurobiologul Viorel Pais. Celula descoperita poarta numele de ”cordocit” si se pare ca protejeaza creierul uman.

Carol Davilla

Carol Davilla este cel care a pus bazele sistemului medical militar si civil. A creat Scoala nationala de medicina si farmacie, Facultatea de Medicina, invatamantul veterinar si a creat primul azil de orfane in anul 1861. Datorita medicului de origine franceza, nascut in Italia, serviciul de ambulanta militara si ternurile sanitare salveaza la timp vieti.

Stefan Gh. Nicolau

Stefan Gh. Nicolau a fost fondatorul scolii romanesti moderne de dermatovenerologie. Si-a castigat reputatia in domeniul histologiei cutanate. Medicul ploiestean a descris mai multe dermatoze care ii poarta numele precum, dermatita lividoida si scorbutidele foliculare. Impreuna cu A. Banciu a preparat un vaccin pentru tratarea sancrului moale, ce avea sa le poarte si numele. Dr. Stefan Gh. Nicolau a fost si un important membru al societatilor de dermatologie din SUA, Italia, Bolivia, Spania, Argentina, Franta, Cehoslovacia.

Stefan Gh.Nicolau. Sursa foto: wikipedia.org
Stefan Gh.Nicolau. Sursa foto: wikipedia.org

 Ana Aslan

Prof dr. Ana Aslan este cunoscuta pentru inventarea vitaminei H3 sau a Gerovitalului. Medicul roman a descoperit ”efectul antiinflamator al procainei” in afectiunile legate de imbatranire. Gerovitalul a fost inventat de Ana Aslan in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu. Rezultatele remarcabile au condus, la scrierea lucrarii „Novocaina-factor eutrofic si intineritor”, publicata impreuna cu Prof.C.I Parhon in 1955.

Ana Aslan si C.I Parhon. Sursa foto: aslan.info

Produsul geriatric a fost preparat in anul 1952 și brevetat in peste 30 de tari, avand un succes enorm in lumea medicala. In acelasi an, datorita Anei Aslan, este infiintat si Institutul National de Geriatrie si Gerontologie, primul institut din lume de acest fel. De tratamentele cu Gerovital au beneficiat mari personalitati: Dali, Charlie Chaplin, Onassis, Charles de Gaulle, Claudia Cardinale, Marlene Dietrich, Kennedy, Indira Gandhi.