Justin Capra este unul dintre cei mai prolifici inventatori pe care i-a avut Romania, dar pe care nu a reusit sa ii promoveze sau sa le recunoasca meritele. Cu peste 100 de inventii si inovatii, inventatorul roman ramane un model pentru tanara generatie si este exemplul cel mai bun care infirma afirmatia ca: ,,In Romania nu se poate face nimic”. A fost ”curtat” de tari precum Germania, Italia, Anglia, dar inventatorul modest din ”obligatia morala de a-si respecta locul, parintii si obiceiurile” a refuzat sa se vanda.
Inventiile lui Virgilius Justin Capra
Automobilul Virgilius
Virgiulius este prima inventie a lui Justin Capra omologata. Realizata in anul 1955, acest vehicul dispunea de un motor de avion de 105 CP si atingea 300 de kilometri la ora. De altfel, toate automobilele sale sunt inspirate din domeniul aviatic, fiind fost elev al Scolii Superioare de Aviatie. Pentru aceasta inventie a fost arestat in anul 1958 fiindca folosise materialele unitatii si se credea ca ar fi vrut sa fuga din tara.
Rucsacul zburator
Inventie controversata, rucsacul zburator a avut doua variante, una in anul 1956 si o alta(construita la sugestiile lui Coanda)cu perhidrol. Ambele variante au fost incercate de parasutistul Vasile Sebe, insa inventia nu a fost produsa in serie niciodata. Insa, va fi brevetata in SUA, 7 ani mai tarziu, de catre Cecil Martin, Robert Cumings si Wendell Moore.
Cu peste 100 de inventii si inovatii, inventatorul roman ramane un model pentru tanara generatie
Automobilul Soleta F
Soleta F este cea mai mica masina din lume cu un consum de doar 0,5 litri de benzina la 100 de kilometri. Justin Capra a creat mai multe prototipuri din seria Soleta printre care Soleta 150 Ecor sau Soleta I.C. 200.
Automobilul SARMIS
Automobilul SARMIS este inventia prietenoasa cu mediul. Nu foloseste volanul si raspunde la comenzi doar apasand un buton. SARMIS EM 4K atingea o viteza de 60 de kilometri pe ora.
Motoreta OROLES
Incercarile romanului Justin Capra au fost nenumarate, peste 80 de prototipuri de masini, 13 motorete, un elicopter miniatural si studii in domeniu. Daca aveti drum la Muzeul Tehnic din Bucuresti, puteti admira electroscuterul OROLES ES 5. Acesta atinge o viteza medie de 27 km/h si are o autonomie de 90 de kilometri.
Automobilul hibrid Oblio 3C
Vedeta a Salonului Inventika in anul 2008, Oblio 3C a primit premiul Eco-Prize. Un scuter-masina, aceasta masinarie electrica poate atinge viteze de 30 de kilometri pe ora. Vehiculul hibrid poate sta pe sosea 100 de kilometri pana la urmatoarea incarcare.
De asemenea a mai inventat un nou sistem de bob, aerodina cu decolare si aterizare verticala, elicopterul portativ, ”cutia neagra”(dispozitivul care reduce partial greutatea corpurilor), triciclul Troty sau propulsorul cu circuit intern. In cercetarile sale, acest ”Brancusi” al tehnicii a colaborat cu somitati din lumea stiintifica precum Henri Coanda, Ion Purica, Eugen Macovschi si Karlo Johann Wilde.