fbpx

Iolanda Balas. Atleta care a dominat timp de 10 ani saritura in inaltime la jocurile olimpice

Ne aducem aminte, astazi, de Iolanda Balas Sőtér! Marea atleta a tarii noastre, de origine maghiara, a dominat timp de 10 ani proba la saritura in inaltime pentru femei, la Jocurile Olimpice. La performantele doamnei atletismului romanesc visa sa ajunga orice atlet. A invatat sa alerge la Liceul Romano-Catolic de Fete „Notre Dame” din Timisoara, de altfel oras cunoscut pentru cea mai buna scoala de atletism.

Iolanda Balas. Atleta care a dominat timp de 10 ani saritura in inaltime la jocurile olimpice
Sursa foto: Wikipedia.org

- Publicitate -

Atleta si-a inceput activitatea la Clubul Electrica, fiind remarcata la o varsta frageda, 15 ani, moment in care devine detinatoarea recordului national. In anul 1954 castiga argintul la Berna, ulterior in 1958 si 1962, va castiga 2 medalii de aur la Campionatele Europene de la Stockholm si Belgrad.

Iolanda Balas: cea care a sfidat gravitatia in drumul sau spre victorie

In anul 1960, ”legenda” Iolanda Balas a stabilit recordul mondial la saritura in inaltime la 1,73, iar din a treia incercare si-a doborat propriul record. A sarit inaltimea de 1,85 de metri. In concurs au fost inscrise 15 concurente, sportive care nu au atins inaltimea de 1,71, insa, Iolanda Balas a dovedit ca se poate.

Iolanda Balas. Atleta care a dominat timp de 10 ani saritura in inaltime la jocurile olimpice
Legenda atletismului romanesc. Sursa foto: sport.ro

La Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a intonat iar imnul pentru atleta romana care urcase pe cel mai inalt podium, fiindca sarise 1,90 metri. Reusise o noua performanta, romanca dominase intreaga competitie. Iolanda Balas a reusit apoi sa ridice stacheta la 1,91 de metri, record mentinut timp de un deceniu.

Iolanda Balas. Atleta care a dominat timp de 10 ani saritura in inaltime la jocurile olimpice
Una dintre multele sarituri perfecte ale atletei. Sursa foto: sportbussinesacademy.ro

Intre anii 1957 – 1967, Iolanda Balas a stabilit 14 recorduri mondiale. A castigat toate cele 150 de competitii la care a participat. Un adevarat fenomen, 100% balcanic.

„M-am născut în decembrie 1936 la Timișoara, oraș care atunci încă semăna cu un europolis. Părinții și rudele sunt maghiari unul câte unul, încă mai trăiesc în Ungaria. Însă eu n-am avut această șansă. (…) Sper totuși că pe lângă români, și maghiarii sunt mândri de mine.”

O sportiva ajunsa in Cartea Recordurilor si in Hall of Fame

Cele 150 de competitii castigate i-au adus romancei de etnie maghiara un loc binemeritat in Cartea Recordurilor si in Hall of Fame.

Iolanda Balas. Atleta care a dominat timp de 10 ani saritura in inaltime la jocurile olimpice
Iolanda Balasa la cununia sa cu Ioan Soter. Sursa foto: click.ro

In perioada 1988-2005 a fost numita presedinte al Federatiei Romane de Atletism.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...