fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Istoria si fa...

Istoria si fabricarea hartiei

Producerea hartiei este una dintre inventiile chinezilor. Anul 105 d.Hr. este adesea citat drept anul in care a fost inventata fabricarea hartiei. in acel an, inregistrarile istorice arata ca inventarea hartiei a fost raportata imparatului Han de Est Ho-di de catre Ts’ai Lun, un functionar al Curtii imperiale din China. Cercetarile arheologice recente, totusi, plaseaza inventarea efectiva a hartiei cu aproximativ 200 de ani in urma.

Ts’ai Lun a rupt coaja unui dud in fibre si le-a batut intr-o foaie.

- Publicitate -

Mai tarziu, sa descoperit ca hartiei ar putea fi mult imbunatatita calitativ prin adaugarea de canepa si de plase vechi de peste in amestecul acesteia.

Hartia a fost folosita pe scara larga in China si sa raspandit in restul lumii prin Drumul de matase (Silk Road).

O istorie oficiala scrisa cu cateva secole mai tarziu a explicat:

In epoca antica scrierea era, in general, pe bambus sau pe bucati de matase, care erau numite apoi „ji”. Dar matasea fiind costisitoare si bambusul foarte greu, aceste doua materiale nu erau convenabile. Ulterior, Tsai Lun sa gandit sa foloseasca coaja de copac, canepa, carpe si plase de peste. in 105 d.Hr. el a facut un raport catre imparat cu privire la procesul de fabricare al hartiei si a primit o mare lauda pentru capacitatea sa. De atunci, hartia a fost folosita pretutindeni si se numeste „hartia lui Marquis Tsai„.

In cativa ani, chinezii au inceput sa foloseasca hartia pentru a scrie. In jurul anului 600 d.Hr. a fost inventat un tipar de lemn, iar in anul 740 d.Hr., a fost tiparit in China primul ziar.

Procesul de fabricare a hartiei din bambus:

1. Stemurile de bambus erau taiate si legate intre ele în manunchiuri.

Momente istorice - Taierea bambusului
Taierea bambusului

2. Bambusul se scufunda in apa pentru al inmuia.

Momente istorice - Scufundarea bambusului in apa pentru a se inmuia
Scufundarea bambusului in apa pentru a se inmuia

3. După inmuiere, se fierbea si se maruntea pentru a forma o pasta moale. Apoi o plasa fina se inmuia in pulpa, iar un strat subtire de fibre se agata de aceasta.

Momente istorice - Plasa fina inmuiata in pulpa
Plasa fina inmuiata in pulpa

4. Hartia se presa pentru a indeparta apa, apoi se lasa la uscat si ulterior se inlatura de pe plasa fina.

Momente istorice - Presarea si uscarea hartiei
Presarea si uscarea hartiei

Drumul hartiei in Asia

La est, fabricarea hartiei s-a mutat in Coreea, unde producția de hartie a inceput inca din secolul VI d.Hr. Pulpa a fost preparata din fibre de canepa, rattan, dud, bambus, paie de orez si alge marine. Conform tradiției, un calugar coreean numit Don-cho a adus hartie in Japonia, impartasind cunostințele sale la Palatul Imperial in anul 610 d. Hr. (la saizeci de ani de la introducerea budismului in Japonia).

De-a lungul drumului de matase (Silk Road), am aflat ca hartia a fost introdusa foarte devreme in zona Xinjiang conform inregistrarilor arheologice. Lucrarea gasita la site-urile Kaochang, Loulan, Kusha, Kotan si Dunhuang dateaza inca din secolul II. Tehnica a ajuns in cele din urma la Tibet, in jurul anului 650 d.Hr. si ulterior in India, dupa anul 645 d.Hr. in momentul in care Hsuan Tsang din China a ajuns in India in 671 d.Hr., hartia era deja folosita pe scara larga acolo.

Drumul hartiei in restul lumii

Pentru o lunga perioada de timp chinezii au pazit indeaproape secretul fabricarii hartiei si au incercat sa elimine alte centre orientale de producție pentru a asigura un monopol. Cu toate acestea, in 751 d.Hr. armata T’ang a fost invinsa de turcii otomani, intr-o lupta puternica la raul Talas. Unii soldați chinezi si producatorii de hartie au fost capturați si adusi in Samarkand. Arabii au invațat hartia de la prizonierii chinezi si au construit prima industrie a hartiei in Bagdad in anul 793 d.Hr.. Si ei au tinut secret procesul de fabricare a hartiei, iar europenii nu au invațat sa faca hartie pana la cateva secole mai tarziu. Egiptenii au invațat lucrarea de la arabi la inceputul secolului al X-lea.

In jurul anului 1100 d.Hr. a ajuns in Africa de Nord si, pana in 1150 d.Hr, a ajuns in Spania ca urmare a cruciadelor unde s-a si stabilit prima industrie a hartiei din Europa.

Johann Gutenberg - inventatorul presei de tipar
Johann Gutenberg – inventatorul presei de tipar

In 1453 d.Hr. Johann Gutenberg inventeaza presa de tipar. Prima industrie de hartie din America de Nord a fost construita in Philadelphia in anul 1690 d.Hr..

 

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...