Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta

996
Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin postaIstorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta
Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta. Sursa foto: a1.ro/postalmuseumblog.si.edu

Multe lucruri ciudate s-au intamplat de-a lungul anilor, unele bizare, altele de-a dreptul greu de crezut si pentru cei mai nonconformisti dintre noi. Istorii ratacite am descoperit si noi in arhivele Muzeului National al Postei Smithsonian. Conform documentelor, in America copii au fost trimisi prin posta. Relatam evenimentele inedite, in cele ce urmeaza.

Istorii ratacite

In prima zi a anului 1913, Serviciul Postal din Statele Unite ale Americii a adaugat un nou serviciu de posta, Parcel Post. Astfel ca, americanii puteau acum trimite, in toata tara, colete mari, la fel ca scrisorile. Si cum inventivitatea oamenilor nu are limite, a existat o perioada in care copiii erau trimisi prin posta.

Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta
Istorii ratacite: Ziar american. Sursa foto: http://all-that-is-interesting.com/public domain

In America anilor 1913, 1914 se putea trimite orice prin posta, de la scrisori, animale pana la fiinte umane. Singura conditie impusa era ca ”pachetul” sa nu cantareasca mai mult de 22 de kilograme. Serviciile de coletarie costau putin, erau mult mai ieftine si decat un bilet de autobuz sau tren, pe aceeasi distanta. Cu o asa scapare legislativa, americanii au inceput sa apeleze la noul serviciu al postei.

Anul in care americanii au trimis copii prin posta

Micutii aveau de multe ori timbrele lipite pe hainute si erau transportati prin tara cu trenul sau cu ajutorul postasilor, care deveneau dadace in toata regula. Marturiile postasilor confirma faptul ca cei mici, trimisi prin intermediul serviciului de coletarie, au ajunsi la destinatie nevatamati.

Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin postaIstorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta
Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta. Sursa foto: a1.ro/postalmuseumblog.si.edu

Primul caz a fost cel al unui bebelus de 8 luni, James Beagle. Parintii sai, Jesse si Mathilda l-au ”expediat prin posta” pe micut din Ohio pana in Batavia, la bunici, pe o distanta de 600 de kilometri. Expedierea ”coletului” a costat 50,15 $, din care 50$ costa asigurarea, iar 15 centi serviciul de coletarie. Povestea inedita a ajuns in ziarele vremii din America si odata popularizat, cererile au inceput sa creasca.

Unul dintre cazurile celebre este cel al unei fetite, Charlotte May Pierstorff, trimisa prin posta in februarie 1914, in Idaho, la bunicii sai. Serviciul postal a costat numai 53 de centi, pentru o distanta de 117 kilometri. Parintii si-au trimis fiica, in varsta de 4 ani, prin posta deoarece costa mai putin ca un bilet de tren. Chiar daca micuta a mers tot cu trenul, May a stat in vagonul postal, alaturi de zeci de scrisori si colete, in conditii nepotrivite.

Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta
Istorii ratacite: May Pierstorff. Sursa foto: postalmuseumblog.si_.edu

Expedierea copiilor a fost posibila timp de un an de zile (1913-1914), pana ce directorul Postei Americane a creat un nou regulament. Prin acest nou document se interzicea, cu desavarsire, aceasta practica.

Alte cazuri de copii ”trimisi prin posta”

In urma anuntului oficial al postasilor americani, acela de a nu mai accepta pachete umane, au mai existat si cazuri in afara legii. Un cuplu din Pennsylvania si-a trimis fiica prin posta in Pine Hollow, Oregon, pentru numai 45 de centi.

A existat si o circulara in acea vreme, destinata tuturor dirigintilor de posta din statele americane. Acestia erau anuntati ca nu se pot trimite copii prin postasub niciun pretext. La numai o luna dupa anuntul oficial, un transportator rusesc din Maryland a purtat un copil pe o distanta de 19 kilometri, de la casa bunicii din Clear Spring la casa mamei in Indian Springs. Un ziar local titra ca cel mic a dormit pe tot parcursul calatoriei si ca nu a patit nimic.

Istorii ratacite. Anul in care americanii au trimis copii prin posta
Istorii ratacite: Postas american ce poarta in geanta un copil. Sursa foto: postalmuseumblog.si.edu

Cea mai lunga calatorie cu vagonul postal a fost facuta de Edna Neff, o fetita de 6 ani, care a calatorit din Pensacola-Florida, la casa tatalui ei din Christainburg-Virginia.

Ultimul an in care s-a mai inregistrat o astfel de expediere a fost 1915. In primavara, transportatorul rus Charles Hayes din Missouri a primit ca ”pachet” pe fiica familiei Combs, pe Helen. Costul transportului a fost de 10 centi. Si o fetita in varsta de 3 ani a fost trimisa prin posta din Jackson in Kentucky, se pare si ultimul caz al copiilor trimisi prin posta. Reprezentantii Serviciului Postal al S.U.A a investigat aceste cazuri, inedite, care incalcau noul regulament. Dupa indelungi cercetari, parintii si postasii au scapat fara acuzatii.