James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic

2286
James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic
James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic. Sursa foto: m.liputan6.com
James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic
Sursa foto: Wikipedia.org

James Cook este unul dintre marii exploratori ai lumii, alaturi de Magellan, Columb, Diaz, Vespuci, Vasco da Gama, Marco Polo, Amundsen.

Iata 8 lucruri de tinut minte despre exploratorul britanic:

  1. La varsta de 16 ani, James Cook devenea ucenic al unui bacan si negustor din orasul pescaresc Staithes din Anglia.
  2. In anul 1747, Cook se reprofileaza catre marina comerciala. Se imbarca pe nava Freelove care transporta carbune de-a lungul coastelor engleze. Munca nu a fost atat de solicitanta. Viitorul navigator britanic a avut timp sa studieze mai multe discipline precum astronomia, geometria, trigonomia sau algebra.
  3. A realizat primele expeditii, la bordul navei HMS Endeavour, in anul 1766, tocmai in Oceanul Pacific. A reusit sa parcurga mii de kilometri in zonele necartografiate ale lumii. Printre acestea se numara Noua Zeelanda, Australia si Hawaii, zone cartografiate in cel mai mic detaliu, un lucru uimitor la acea vreme. James Cook reuseste sa le puna pe harta lumii si dovedeste abilitati utile in calatoriile pe mare: bun navigator, abil cartograf, curaj si un bun lider.
  4. Cook se pare ca a fost ucis de catre bastinasi, in timpul expeditiilor sale in Hawaii, in cea de-a treia expeditie in Oceanul Pacific, in 1779.
  5. Navigatorul James Cook a notat pe harti detaliate fiecare milimetru al Insulei Newfoundland, la bordul navei HMS Grenville.

    James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic
    Expeditiile navigatorului James Cook. Sursa foto: britannica.com

James Cook: O calatorie spre taramul misterios al Terrei Australis

  1. A activat in Marina Regala si a vazut de aproape efectele pe care le-a avut Razboiul de sapte ani. Eveniment descris de Churchill ca fiind primul ”razboi mondial”. Cook a ajuns pe apa, in America de Nord, in calitate de comandat al navei Pembroke. In timpul asediului orasului Quebec, navigatorul britanic a reusit sa cartografieze Golful Sfantul Laurentiu care traverseaza Canada si America.

    James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic
    James Cook. 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre marele explorator britanic. Sursa foto: reference.com
  2. In anul 1766, este numit comandant al expeditiei, puse la cale de catre Royal Society. Misiunea era observarea tranzitiei planetei Venus in jurul Soarelui, in apele Pacificului. Aceasta expeditie a avut ca punct de plecare Anglia anului 1768. James Cook a ocolit Capul Horn si a ajuns in Tahiti, acolo unde a facut observatiile stiintifice. Nava a luat drumul spre Pacificul de Sud, era a doua parte a calatoriei pentru gasirea continentului Terra Australis. In drumul sau, Cook cartografiaza zona de coasta a Noii Zeelande, iar pe 19 aprilie 1770 ajunge pe coasta sud-estica a Australiei. Un eveniment notabil in calendarul istoric, fiind primul contact european cu acest continent si cu triburile aborigene.
  3. La 17 ianuarie 1773, James Cook primea carma lui HMS Resolution, la bordul careia a circumnavigat globul la latitudini sudice, ajungand la Cercul Polar de Sud. A cartografiat si a luat in posesiune britanica Georgia de Sud si Insulele Sandwich de Sud. In 1774, la intoarcerea in Anglia a pasit pe Insulele Tonga, Insula Norfolk, Insula Pastelui, Vanuatu sau Noua Caledonie.