K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta tara, care, iata, reuseste sa salute tehnologia si sa aduca noi informatii in lumea stiintifica. Uimitor este faptul ca pe aceasta planeta, cu o masa 27 de ori mai mare ca cea a Pamantului, un an dureaza doar 19,5 zile. Va imaginati cum ar fi acel an pentru dumneavoastra, ce ati face mai intai?
K2-236B oare poate fi o locuinta permanenta, asa cum este Terra?
Lumea misterioasa a spatiului a fascinat dintotdeauna, iar de-a lungul anilor, omul a marcat cucerirea sa cu cateva evenimente importante. De la prima iesire a unui om in spatiu, la primul pas pe luna pana la trimiterea statiilor spatiale si a unor echipe intregi de cosmonauti.
Acum a venit si randul Indiei, dupa nume mari in acest domeniu, precum America sau Rusia, sa se alature progresului stiintei.
K2-236B este o exoplaneta sub-Saturn care orbiteaza o stea asemanatoare soarelui. EPIC 211945201b se afla la aproximativ 600 de ani-lumina distanta.
Cercetatorii stiintifici au confirmat, pana in prezent, existenta a aproximativ 4.000 de exoplanete. Majoritatea lor fiind observate si confirmate de telescopul spatial Kepler al NASA, la fel cum s-a crezut si in cazul lui EPIC.
Insa, oamenii de stiinta condusi de Abhijit Chakraborty, de la Laboratorul de cercetare fizica (PRL), Ahmedabad au confirmat ca este o planeta.
Echipei de cercetatori le-a fost necesar mai mult de un an si jumatate sa studieze punctul nemaivazut in spatiu. Locul in care s-au realizat observatiile este Observatorul Gurushikhar al PRL din Muntele Abu, in India. Specialistii spun ca planeta orbiteaza o stea asemanatoare Soarelui. Iar pe suprafata sa, temperatura sa ar putea fi de 600 de grade Celsius. Ceea ce insemana ca nu ar putea sustine viata.
Daca planeta ar putea fi locuita, un an, cu ale sale 365 de zile, s-ar reduce la 19,5 zile
Uluitor, in aceasta poveste stiintifica, este faptul ca pe aceasta planeta un an de zile ar dura 19,5 zile. Asta se intampla deoarece, K2-236B este mai aproape de 7 ori, decat suntem noi, fata de steaua pe care o orbiteaza.
Aceasta descoperire ar putea ajuta pe viitor oamenii de stiinta sa inteleaga modul in care aceste planete se formeaza. De asemenea, saltul facut de India este nemaipomenit, aratand ca exista acces la tehnologie si expertiza pentru a face cercetari pe viitor.
Organizatia de Cercetare Spatiala din India (ISRO) a facut pasi importanti in ultimii ani. A stabilit noi lansari de satelit si a pus sonde pe orbita in jurul planetei Marte.
Desigur, atunci cand vorbim despre spatiu, nu conteaza cine face cercetarile, descoperirile. Cu cat mai multe minti luminate si aparatura sofisticata vom putea afla de vieti extraterestre sau, chiar de viitoarele noastre locuinte in spatiu.