Formatia Led Zeppelin, la 36 de ani de la „Stairway To Heaven”. Ce s-a intamplat intre timp cu membrii trupei

Intr-o zi de 8 noiembrie, anul 1971, trupa britanică Led Zeppelin isi lansa cel de-al patrulea album, intitulat ,,Led Zeppelin IV - 1971''.

865
Formatia Led Zeppelin. Sursa foto: Julio Zeppelin/Flickr Commons

Cine nu a ascultat piesele Led Zeppelin, cine nu a dansat sau a colectionat discurile celebrei formatii de muzica rock din secolului 20?

Intr-o zi de 8 noiembrie, in anul 1971, trupa, originara din Marea Britanie, isi lansa cel de-al patrulea album, Led Zeppelin IV – 1971.

Piesa, care implineste astazi 36 de ani de la lansare, „Stairway to Heaven” a fost compusa de catre chitaristul Jimmy Page si face parte din albumul cu numarul 4.

Este una dintre cele mai cunoscute piese rock. A fost votata pe locul trei in top 100, de catre VH1, in anul 2000. In America anilor ’70, la posturile de radio se auzea incontinuu.

Vocalist. Sursa: Dina Regine/Flickr Commons

De-a lungul timpului, Led Zeppelin a abordat mai multe stiluri muzicale: rock, blues rockhard rockrock progresivheavy metal si folk rock.

Membrii trupei erau: Robert Plant (voce), Jimmy Page (chitară), John Paul Jones (chitară bass, clape) si John “Bonzo” Bonham (tobe,percuție)

Numele formatiei

Ne duce cu gandul la dirijabilul german din metal. Tocmai pentru a nu creea confuzii, formatia a ales cuvantul ”leed”. Jimmy Page este cel care a botezat trupa, inspirat fiind de catre bateristul de la The Who. Acesta afirma ca o super trupa din care ar face parte el si John Entwistle s-ar putea prabusi precum un Lead Zeppelin (dirijabil de plumb).

Evolutia muzicala

Primele incercari de a forma un grup muzical au inceput in iunie 1966. Jimmy Page se alatura la vremea respectiva, formatiei The Yardbirds, trecand de la chitara bas la chitara ritmica. In toamna aceluiasi an, Page incearca sa formeze o super-formatie impreuna cu Keith Moon și John Entwistle de la The Who, cu Jeff Beck, iar pentru vocalist avea 3 variante (Donovan, Steve Winwood sau Steve Marriot).

In urma acestei initiative a ramas doar un cantec inregistrat, si anume Beck’s Bolero, care va aparea pe albumul Truth din 1968 al lui Jeff Beck.

Anul 1968 este anul nasterii trupei Led Zeppelin. In acelasi an scot un prim album pe care se regaseau piesele Communication Breakdown și Dazed and Confused.

Discografie:

La un an dupa, pe Led Zeppelin IV – 1971apărea viitorul hit internațional Stairway to Heaven. Următorul album, Houses of the Holy este editat în anul 1973, iar formatia se bucura de o popularitate enorma in intreaga lume.

Anul 1974 vine cu schimbari importante. Impreuna cu impresarul lor intemeiaza casa de discuri  ”Swan Song”, condusa de firma ”Atlantic Records”.

Albumul din anul 1976 al formatiei se afla pe coloana sonoră a filmului The Song Remains The Same. 

Album Led Zeppelin. sursa foto: badgreeb RECORDS/Flickr Commons

Albumul In Through The Out Door, ramane ultima realizare a celor de la Led Zeppelin, deoarece in anul 1980 moare bateristul John Bonham. In memoria prietenului lor, cei 3 ramasi inregistreaza albumul Coda, impreuna cu bateristul Kenny Jones, de la The Who.

In prezent

De-a lungul anilor, fondatorii formatiei Led Zeppelin au fost acuzati de plagiat. In special pentru partea de riff de chitara, din intro-ul piesei ”Stairway to Heaven”, inregistrat intre 1970-1971, la Londra. Aceasta parte muzicala semana foarte bine cu un alt fragment din single-ul instrumental ”Taurus”, lansat în 1968 de trupa Spirit. Zeppelinii au scapat de acuzatii intr-un final.

Se pare ca nu este singura dată când trupa a fost acuzată de plagiat. ”Whole Lotta Love”, ”Babe I’m Gonna Leave You” şi ”Dazed and Confused” sunt cantece care si ele au facut subiectul acuzatiilor.

Band. Sursa: Cara Courage/Flickr Commons

Concert

America are concert. Jimmy Page, John Paul Jones, Robert Plant au anuntat pentru 2018, un tur solo in orasul ingerilor, incepand cu luna Martie.

In concert li se va alatura Chrissie Hynde, de la The Pretenders si vor interpreta piesa Bluebirds Over the Mountain. Ce mai recenta piesa din albumul cu numarul 4 care este anuntat pentru toamna lui 2018.