Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare

2077
Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare
Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare. sursa foto: colaj

Limba pasareasca era joaca preferata a copiilor din fata blocului. Inventata pentru a nu fi intelesi de adulti, cei mici adaugau consoana ”p” dupa fiecare vocala, dar si vocala respectiva. De exemplu pentru A -pa, pentru E-pe, pentru I-pi, pentru O-po si pentru U-pu. Insa, in Europa exista aproximativ 33.000 de oameni care folosesc limba pasareasca ca mijloc de comunicare.

Iata povestea traznita a limbii fluierate inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Limba pasareasca: ”Eu cand vreau sa fluier, fluier!”

Am invatat cu totii in scoala limbile lumii. In Franta se vorbeste franceza, in Anglia-engleza, in America de Sud- spaniola, in China-chineza, limbile vechilor civilizatii, s.a.m.d. Se pare ca informatiile au fost incomplete!

Exista locuitori pe aceasta planeta, putini, ce-i drept, doar 33.000 la numar, care folosesc un limbaj secret: fluieratul. Imaginati-va ca oamenii se saluta prin fluieraturi, se invita la masa, isi spun oful prin fluieratori. Numai limba si buzele sa ii tina pentru a duce ”conversatia”pana la capat.

Pentru fiecare litera, cuvant, expresie oamenii folosesc un limbaj al fluieraturilor. 

Toate limbile fluierate au ceva in comun: functioneaza pe principiul modificarii frecventei, in functie de ceea ce vrea sa transmita cel care initiaza ”fluieratul”sau de receptor.

Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare
Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare. Sursa foto: musikprotokoll.orf.at

Nu va inchipuiti ca limba pasareasca este de amuzament. Exista si cateva tehnici stabilite al sistemul complex de limba fluierata. Pentru ”discutiile”de aproape, intr-un spatiu mic sunt folosite tehnicile bilabiale și labiodentale. Aici pot intra; salutul, negocierea din piata, etc. Limba retroflexata, adica fluieratul cu doua degete si cu o lovitura puternica a limbii este o tehnica folosita pentru a atinge niveluri ridicate de putere pentru a vorbi la distanta.

Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare
Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare. Sursa foto: cristalinks.com

Astfel ca, fluieratul a fost invatat ca mijloc de comunicare din nevoie. Intre casele localnicilor se aflau distante mari, telefoane nu existau, plecau la treburile pamantului. In cazul in care avei nevoie de ceva, trebuia sa transmiti un mesaj aveau doua optiuni, fie parcurgea distantele mari pe jos, fie invatau sa fluiere. Si asta au facut!

33.000 de oameni folosesc fluieratul ca pe mijloc de comunicare in Europa

Limba pasareasca: Insula La Gomera

Mica insula spaniola din Insulele Canare este cel mai cunoscut loc in care limba localnicilor consta in fluieraturi. Limbajul stravechi a fost folosit de primii locuitori ai insulei, de origine nord-africana si, odata cu venirea spaniolilor acest limbaj pasaresc a fost adaptat la noua limba.

Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare
Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare: La Gomera, Insulele Canare. Sursa foto: ich.unesco.org

Este numita Silbo gomerosi are doar 2 vocale si 4 consoane. Insularii folosesc fluieratul si pe distante de aproape 4 kilometri si reusesc sa fie intelesi, in special daca natura ii ajuta, cum ar fi vaile care sa formeze ecoul. Daca in anii ’50 silbo gomero era intens folosita, odata cu trecerea anilor si cu plecarea celor mai tineri, limba pasareasca a fost la un pas de disparitie. In prezent, fluieratul a fost introdus in scoli, ca materie de studiu pentru viitoarele generatii, care sa duca mai departe traditia.

Limba fluierata-La Gomera, Insulele Canare. Video realizat de TIME si publicat pe Youtube.

Potrivit ich.unesco.org, limba fluierata a Insulei La Gomera este folosita de aproximativ 22.000 de mii de locuitori si este cel mai dezvoltat limbaj fluier. Atata varstnicii cat si cei tineri cunosc fluieratul, se foloseste in timpul festivitatilor, ceremoniilor si este predata in scoli.

Limba pasareasca: Satul Kuskoy, Turcia

Ajungem in Turcia, in satul montan Kuskoy unde, in jur de 10.000 de localnici se ajuta de fluierat pentru a comunica peste munti. Limba pasareasca este pe cale sa renasca, anual in Kuskoy are loc Festivalul de Fluierat, iar in scoli copiii invata limbajul secret.

Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare
Limba pasareasca. 33.000 de oameni folosesc fluieratul ca mijloc de comunicare: Kuskoy, Turcia. Sursa foto: Anadolu Agency/ twitter.com/aa_balkans

Nu doar in aceste zone se intalneste limba fluierata pe glob. Exista astfel de ”vorbitori”in Europa si in Franta, intr-un orasel din Pirinei-Aas si in Grecia, pe insula Evia-Euboea. De asemenea limbajul fluier este folosit si de cateva comunitati africane, triburi din America, Mexic, Vietnam sau China.
Din cauza posibilitatii pierderii unei asemnea traditii culturale, UNESCO a declarat limba fluierata Patrimoniul Imaterial al Umanitatii in anul 2009.

Kuskoy-Satul Pasarilor in Turcia. Video realizat de vocativ si publicat pe Youtube.

In spirit de gluma, retraind clipele petrecute in fata blocului cand generatia mea folosea limbajul pasaresc: Cepe apavepeti, adica ce parere aveti?