Acasa Istoria lumii Locuri invalu...

Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile

Dintotdeauna oamenii au fost atrasi de acele locuri invaluite in mister. Oamenii de stiinta de pe intreg mapamondul s-au regrupat ca sa analizeze aceste locuri. Stim cum totii ca stiinta ne ajuta sa intelegem mai bine lumea inconjuratoare, insa exista descoperiri pe care stiinta le-a clasificat ca fiind inexplicabile.

Mingile de foc Naga

Pe raul Mekong din Thailanda se observa, in noaptea de Wan Ok Phansa-sfarsitul ploilor budiste, mingii de foc. Localnicii pun acest fenomen pe seama unei legende; sarpele Naga care traieste pe fundul apelor ar fi raspunzator pentru aceste ”mingi de foc”.

Locuri invaluite in mister: Gobekli Tepe

- Publicitate -

Planeta este presarata cu locuri invaluite in mister pentru care cercetatorii nu au nicio explicatie. Si descoperirea urmatoare, de pe muntele Gobekli Tepe, la doar 15 kilometri de orasul Sanlıurfa, numit pe scurt Urfa, este uluitoare. Aici s-a descoperit un sanctuar ce dateaza de acum 11.500 de ani, se pare si cel mai vechi din lume descoperist de specialisti. Aceasta asezare era folosita de triburile nomade, dar simbolurile sale raman un mister nedescifrat.

Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile
Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile: Gobekli Tepe, Turcia. Sursa foto: teomancimit/Wikipedia.org

Liniile Nazca

Liniile Nazca din desertul Sechura din Peru fac si ele parte din acele locuri invaluite in mister. Platoul arid este brazdat de sute de figuri uriase ce reprezinta paianjeni, maimute, pesti, balene, llame sau soparle. UNESCO le-a declarat Patrimoniu Mondial. Si acum intervin cercetatorii care considera ca poporul Nazca a creat aceste simboluri pe o periada de 1.000 de ani.

Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile
Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile: Liniile Nazca. Sursa foto: jurnalul.ro

Formele au fost observate pentru prima data in anul 1927, de catre arheologul Toribio Mejia Xesspe. Exista si cateva teorii legate de liniile Nazca. Arheologii presupun ca aceste inedite forme sunt de fapt un labirint spiritual sau ca foloseau poporului Nazca pentru a stii de unde rasare soarele.

Locuri invaluite in mister: Pietrele din Valea Mortii

In Statele Unite ale Americii se intalnesc si niste formatiuni miscatoare, Pietrele din Racetrack Playa, din California. Pe lacul secat si crapat se misca pietre mari, fara vreo explicatie logica. Cum s-a aflat de acest loc invaluit in mister, oamenii de stiinta s-au regrupat si au initiat un program de monitorizare 24/24 de ore a rocilor miscatoare.

Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile
Locuri invaluite in mister. Top 6: descoperiri inexplicabile: Racetrack Playa, din California. Sursa foto: Wikipedia.org

Ce au facut mai exact? Au pus semne pe 30 de pietre, cu o greutate de 25 de kilograme si mare mirare le-a fost sa descopere ca 28 dintre ele s-au miscat. In 7 ani, acestea s-au deplasat si 200 de metri cu viteze de 3,6 kilometri pe ora. Explicatia? Conditiile meteo nefavorabile: vantul care le impinge, gheata formata la suprafata sau un fel de mucus lasat de alge, ori seismele din zona.

Zgomot inexplicabil -Hum

De la Bristol, Anglia si pana pe plaja Bondi, in Australia se aude un zumzet de joasa frecventa. Ciudat este ca doar o persoana din douazeci poate auzi acest zgomot. Oamenii de stiinta nu stiu ce explicatii sa dea celor care se plang ca sunt deranjati de acestea. Pot fi valurile, zgomotele industriale sau tinitusul-tiuit in urechi in absenta unui zgomot? Nimeni nu stie!

Locuri invaluite in mister: Sferele din Costa Rica

Populatia de dinainte de colonizarea spaniola din Costa Rica, Diquis, a lasat cateva dovezi, de ordinul sutelor, la care cercetatorii inca se mira si astazi. Sute de sfere, inalte si de doi metri si sculptate in gabro-roca magmatica dura asemenea bazaltului, au impanzit Costa Rica. Se pare ca ”Las Bolas”, cum le numesc localnicii, ar fi fost construite intre anii 600 si 1.000AD. Cum au fost descoperite? United Fruit Company le-a gasit in anii ’30, in timpul defrisarilor pentru noi plantatii.

Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile
Locuri invaluite in mister. Top 6 descoperiri inexplicabile: Pietrele din Costa Rica. Sursa foto: Wikipedia.org

 

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...