Temerarii cinematografiei sunt considerati a fi fratii Lumiere. In anii 1800 ei concep primele filme, realizate in Uzina Lumiere, ce ii au ca personaje principale pe muncitorii fabricii. Cei doi fotografi au realizat „Tamplarul”, „Fierarul”, „Daramarea unui Zid”, „Baia de Mare”, „Partida de Carti”, „Femei care ard Ierburi”. De altfel, in 1895, cu ocazia Congresului de fotografie, cei doi fotografi vor filma coborarea participantilor de pe vapor la Neuville-sur-Saone. Primul montaj il vor face tot cei doi frati, prin unirea a 4 filme despre activitatea pompierilor. Astfel, o noua arta si o noua industrie era pe cale sa se nasca-cinematografia.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie.

Fratii Louis si Auguste Lumiere(1864-1862) au fost copiii industriasului Antoine Lumiere, care era proprietar al unei uzine de fotografiat. Astfel, si cei doi copii vor mosteni pasiunea pentru fotografie. Louis si Auguste au ramas in istorie ca fiind inventatorii aparatul de filmat si ”cinematografului”-primul aparat de proiectie.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie
Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie. Sursa foto: institut-lumiere.org/ Wikipedia.org

Cinematograful Lumiere

”Cinematograful” era folosit si la filmare, dar si la proiectie, la care adaugau o sursa de lumina. Insa, fratii Lumiere cauta o solutie pentru a atrage cat mai multi spectatori in sala. Si gasesc solutia perfecta la acea vreme: colorarea imaginilor in uzina tatalui lor, cu ajutorul muncitorilor de aici. Astfel, pe 17 decembrie 1903, celebrii frati vor realiza filmul colorat, numit ,,Autochrome”, de altfel folosit si la fotografie.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie
Sursa foto: Victorgrigas/Wikipedia.org

Acest sistem nu este nicidecum ceea ce stim noi in prezent despre filmul color, dar in acele timpuri era o realizare demna de luat in seama. In secolul XX productia fotografica era detinatuta de compania Lumiere.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie
Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie: Poster Cinematograful Lumiere. Sursa foto: Wikipedia.org
In anul 1933, cei doi fotografi vor pune bazele proiectie de film in relief, dar cu toate acestea ei declarau ca ,,cinematograful este o inventie fara viitor”. Dar, contrar afirmatiei lor, si-au dedicat intreaga viata perfectionarii cinematografului si nu au dorit sa-si vanda inventia francezului Georges Melies.
Primul cinematograf din istorie

 

Anul 1895, Paris, ,,Orasul Luminilor”! Afisele despre inventia secolului impanzisera orasul, iar oamenii curiosi se imbulzeau sa afle noutatile.

Pe 28 decembrie a avut loc prima proiectie cinematografica cu aparatul fratilor Lumiere, in salonul Indian al restaurantului ”Grand Cafe”. Filmul proiectat prezenta muncitorii de la uzina industriasilor francezi si era intitulat ”La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon” – „Iesirea din Uzina Lumière din Lyon”.

”Iesirea din Uzina”-1895. Video Change Before Going Productions postat pe Youtube.

Unul dintre filmele realizate de catre Louis, care a rulat si la Bucuresti, este „L’Arrivée d’un Train en Gare de La Ciotat” – „Sosirea unui tren in Gara La Ciotat”. Asa a luat nastere cea de-a saptea arta, ”arta cinematografica” si o noua industrie, ”industria cinematografica”.

”Sosirea unui tren in gara La Ciotat”-1896. Video Change Before Going Productions.

Oamenii nu au primit cu entuziasm filmul, fiind considerat o distractie de balci, insa noua forma de exprimare si-a facut incet, dar sigur, intrarea triumfala.

Primul regizor

Primul regizor temerar al filmului Lumiere a fost Georges Melies, directorul Teatrului ”Houdini”. In anul 1902, reintoarce publicul in cinematograf cu filmul color intitulat ”Voiaj in luna”, inspirat ”De la Pamant la Luna” al lui Jules Vernes.