fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Lumiere. Viat...

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie

Temerarii cinematografiei sunt considerati a fi fratii Lumiere. In anii 1800 ei concep primele filme, realizate in Uzina Lumiere, ce ii au ca personaje principale pe muncitorii fabricii. Cei doi fotografi au realizat „Tamplarul”, „Fierarul”, „Daramarea unui Zid”, „Baia de Mare”, „Partida de Carti”, „Femei care ard Ierburi”. De altfel, in 1895, cu ocazia Congresului de fotografie, cei doi fotografi vor filma coborarea participantilor de pe vapor la Neuville-sur-Saone. Primul montaj il vor face tot cei doi frati, prin unirea a 4 filme despre activitatea pompierilor. Astfel, o noua arta si o noua industrie era pe cale sa se nasca-cinematografia.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie.

Fratii Louis si Auguste Lumiere(1864-1862) au fost copiii industriasului Antoine Lumiere, care era proprietar al unei uzine de fotografiat. Astfel, si cei doi copii vor mosteni pasiunea pentru fotografie. Louis si Auguste au ramas in istorie ca fiind inventatorii aparatul de filmat si ”cinematografului”-primul aparat de proiectie.

- Publicitate -

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie
Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie. Sursa foto: institut-lumiere.org/ Wikipedia.org

Cinematograful Lumiere

”Cinematograful” era folosit si la filmare, dar si la proiectie, la care adaugau o sursa de lumina. Insa, fratii Lumiere cauta o solutie pentru a atrage cat mai multi spectatori in sala. Si gasesc solutia perfecta la acea vreme: colorarea imaginilor in uzina tatalui lor, cu ajutorul muncitorilor de aici. Astfel, pe 17 decembrie 1903, celebrii frati vor realiza filmul colorat, numit ,,Autochrome”, de altfel folosit si la fotografie.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie
Sursa foto: Victorgrigas/Wikipedia.org

Acest sistem nu este nicidecum ceea ce stim noi in prezent despre filmul color, dar in acele timpuri era o realizare demna de luat in seama. In secolul XX productia fotografica era detinatuta de compania Lumiere.

Lumiere. Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie
Viata vazuta prin lentila aparatului de proiectie. Primul cinematograf din istorie: Poster Cinematograful Lumiere. Sursa foto: Wikipedia.org

In anul 1933, cei doi fotografi vor pune bazele proiectie de film in relief, dar cu toate acestea ei declarau ca ,,cinematograful este o inventie fara viitor”. Dar, contrar afirmatiei lor, si-au dedicat intreaga viata perfectionarii cinematografului si nu au dorit sa-si vanda inventia francezului Georges Melies.
Primul cinematograf din istorie

 

Anul 1895, Paris, ,,Orasul Luminilor”! Afisele despre inventia secolului impanzisera orasul, iar oamenii curiosi se imbulzeau sa afle noutatile.

Pe 28 decembrie a avut loc prima proiectie cinematografica cu aparatul fratilor Lumiere, in salonul Indian al restaurantului ”Grand Cafe”. Filmul proiectat prezenta muncitorii de la uzina industriasilor francezi si era intitulat ”La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon” – „Iesirea din Uzina Lumière din Lyon”.

”Iesirea din Uzina”-1895. Video Change Before Going Productions postat pe Youtube.

Unul dintre filmele realizate de catre Louis, care a rulat si la Bucuresti, este „L’Arrivée d’un Train en Gare de La Ciotat” – „Sosirea unui tren in Gara La Ciotat”. Asa a luat nastere cea de-a saptea arta, ”arta cinematografica” si o noua industrie, ”industria cinematografica”.

”Sosirea unui tren in gara La Ciotat”-1896. Video Change Before Going Productions.

Oamenii nu au primit cu entuziasm filmul, fiind considerat o distractie de balci, insa noua forma de exprimare si-a facut incet, dar sigur, intrarea triumfala.

Primul regizor

Primul regizor temerar al filmului Lumiere a fost Georges Melies, directorul Teatrului ”Houdini”. In anul 1902, reintoarce publicul in cinematograf cu filmul color intitulat ”Voiaj in luna”, inspirat ”De la Pamant la Luna” al lui Jules Vernes.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...