Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica

1013

Maiorul Mura este film romanesc de comedie, inspirat de opereta ,,Mostenitorii veseli”, in care apare actorul Gheorghe Timica. Cu siguranta distributia nu va va spune prea multe: V. Antonescu, G. Timica, Elvira Godeanu, Marietta Sadova, J.Georgescu, actori din generatia de aur a artistilor interbelici. Pelicula romaneasca a fost scrisa de actorul Jean Georgescu, in regia lui Ion Timus, intre anii 1927-1928.

Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica
Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica: George Timica. Sursa foto: Wikipedia.org

,,Mostenitorii veseli”, opereta ce a inspirat ,,Maiorul Mura”

In anul 1905, actorul N. Niculescu-Buzau repeta rolul principal din opereta germana ,,Mostenitorii veseli”. Firul operetei urmareste povestea unui maior care vana un mariaj cu o fata bogata. Nemultumit de partea sa de proza, in special ca partenerul sau actorul Velimir Maximilian interpreta un cuplet muzical de succes, il va convinge pe Pul Gusty sa ii scrie si lui trei strofe:

,,Eu sunt maiorul Mura, Mura, Mura…/Priviti-mi cum natura/Mi-a inzestrat faptura…/Din cap pana-n picioare,-cioare,-cioare…/In vesnica-mi splendoare/Eu cresc tot ca o floare..

Sursa video: bansaraba/Youtube

Publicul a aplaudat necontenit in seara premierei, aparitia lui Niculescu-Buzau fusese extraordinara. In Bucurestii vechi exista un personaj plin de ifose, colonelul Portocala, iar actorul reusise imitarea sa 1 la 1.

Succesul fusese atat de mare, incat unul dintre spectatori si-a deschis un restaurant numit ,,La Maiorul Mura”, un loc boem ce a rezistat 30 de ani.

Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica
Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica: Jean Georgescu. Sursa foto: Wikipedia.org

,,Maiorul Mura”, scenariul dupa Jean Georgescu

Regizorul Ion Timus a facut toate demersurile necesare pentru a obtine finantarile necesare turnarii peliculei ,,Maiorul Mura”. Salvarea a venit de la Filmul Asociatiei Romane, ai carei membri erau Timus, Olga Rusu, dr. Manoliu (rudă cu Timus) si Gibson, de la care au obtinut pelicula Görtz si reflectoare. Cu un capital de 579.400 de lei puteau incepe filmarile. Imaginile din anul 1928 apartin operatorului german de la studiourile UFA, Leo Scwedler, cel care filmase si ,,Lache in harem”.

Distributia – generatia de aur a artistilor interbelici

Pentru distributie au fost selectatate cele mai mari nume ale scenelor din Bucuresti. Rolul Maiorului Mura-Victor Antonescu, ordonanta sa-Boboc-Gheorghe Timica, Jean Georgescu, locotenentul-Paul Azureanu, Constantin Stancescu – avocatul Andriano, Nae Tomescu, Nicolae Chiris, iar rolul primarului il juca M. Bejan. Rolurile feminine au fost interpretate de Elvira Godeanu, una dintre cele mai bune actrite ale perioadei, Marietta Sadova, Camelia Mihail si in rol secundar balerina Elena Prodanovici-Bulandra.

Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica
Maiorul Mura. Singurul film in care apare actorul Gheorghe Timica: Elvira Godeanu. Sursa foto: Wikipedia.org

Filmarile s-au realizat in capitala, la conacul Crainic din Gradina Botanica si la compania Indro-Film. Montajul peliculei s-a realizat la Viena in laboratorul lui Oskar Berka, un film pentru care la intoarcearea in tara s-a platit vama.

Marea premiera

Pe 13 martie 1928, la cinematograful Capitol din Bucuresti era pus pe ecranul imens filmul de comedie ,,Maiorul Mura”. Criticii si publicul l-au primit cu entuziasm si a reusit sa detroneze doua filme straine care rulau in aceeasi perioada: ,,Napoleon” si ,,Caderea Troiei”.