Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc

1418
Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Sursa foto: publicnewsfm.ro

Marile valori ale neamului romanesc dainuie si dincolo de existenta fizica. Maria Tanase a fost ”pasarea maiastra” a cantecului romanesc, asa cum avea sa o numeasca Nicolae Iorga. O personalitate dincolo de scena, o prezenta eleganta pretutindeni, cu tinuta mandra si privirea verde a smaraldului, care cucerea pe loc. Maria Tanase reusea sa ajunga, de fiecare data, la inima ascultatorului. Vocea sa inconfundabila se contopea aproape firesc cu cantul popular romanesc.

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc. Sursa foto: click.ro

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc

Doamna cantecului popular s-a nascut in anul 1913, in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, actualul Parc al Copiilor-Parcul Tineretului. A fost cel de-al treilea copil al Anei Munteanu, venita din Carta, Tara Fagarasului si al florarului Ion Coanda Tanase din satul Mierea, azi in judetul Gorj.

Marea artista a fost inconjurata de folclor inca din copilarie, cand in vechiul cartier al capitalei, taranii asezati prin partile acestea isi spuneau oful prin cantecele locurilor natale.

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc. Sursa foto: descopera.ro

In anul 1934, marele actor Constantin Tanase da anunt in tara ca Teatrul Carabus cauta tineri talentati pentru muzica usoara. Tanara Maria, in varsta de 21 de ani da proba si il cucereste pe marele actor. La scurt timp, la Gradina Carabus putea fi vazut un afis pe care aparea numele Mary Atanasiu, pentru a nu fi confundati cei doi artisti.

”Maria neichii, Marie”– Maria Tanase. Video publicat de Muzica Românească Nemuritoare pe Youtube.

Prima melodie imprimata, ”Mansarda”-romanta de Nello Manzatti, a fost inregistrata in acelasi an la casa de discuri ”Lifa Record”.

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc. Sursa foto: artasunetelor.ro

Intalnirile cu regizorul si jurnalistul Sandu Eliad si cu etnomuzicologul Harry Brauner vor fi momente importante pentru cariera Mariei Tanase. La indicatia acestora va incepe sa preia cantecele din folclorul romanesc.

In vara anului 1937 a imprimat primele cantece populare la casa de discuri ”Columbia”, ”Cine iubeste si lasa” si ”M-am jurat de mii de ori”, cu acompaniamentul tarafului Costica Vraciu din Gorj. Urmeaza ”Mi-am pus busuioc in par”si ”Habar n-ai tu” imprimate la aceasi casa de discuri.

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Sursa foto: evz.ro

A colindat tara-n lung si-n lat cu cantecele sale autentice, bucurand sufletele oamenilor din Tara Fagarasului, Banat, Moldova,Cluj, Radauti, Oltenia. A cucerit capitala Frantei,

Peste 400 de cantece-mostenire lasata poporului roman

Romanca Maria Tanase a cucerit si inimile strainilor. A cantat in orasul luminilor, unde avea sa il cunoasca pe marele sculptor Constantin Brancusi, cu care va avea o relatie intensa, dar scurta. A cucerit si Viena, Bulgaria, Turcia si Statale Unite ale Americii.

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc. Sursa foto: jurnalul.ro

Pe noul continent, pe 16 aprilie 1939 avea sa cante cu orchestra lui Grigoras Dinica si naistul Fanica Luca la Expozitia Universala de la New York.

Cantecele Mariei Tanase au fost inspirate din folclorul romanesc, asa cum artista marturisea.

,,In peregrinarile mele prin tara caut si ascult cu atentie si rabdare catecele taranilor. Incerc apoi sa patrund bine in muzica, ritmul si sensul cuvintelor. Mai cu seama sensul cuvintelor. Aflu obiceiurile de prin partea locului si apoi procesul este unul foarte complicat. Se bazeaza pe observatie, pe concentrare, pe o munca migaloasa si perseverenta.” Maria Tanase in interviul din anul 1960 difuzat la Radio Romania.

”Mi-am pus busuioc in par”– 1939, New York cu ocazia Expozitiei Universale. Maria Tanase, naistul Fanica Luca si cu orchestra condusa de Grigoras Dinicu. Video postat de Arhiva TVR pe Youtube.

20 februarie 1938 -debutul la Radio Romania

Vocea inconfundabila a Mariei Tanase rasuna, pentru prima oara, pe 20 februarie 1938 la Radio Romania. Emisiunea la care fusese invitata se numea ,,Ora satului”, un program de cantece romanesti. In anii ’60, simbolul cantecului romanesc, Maria Tanase va fi invitata la Radio sa vorbeasca despre cantecele sale. Interviul este intretesut cu fragmente din melodiile celebre ale artistei.

Maria Tanase. Pasarea maiastra a cantecului romanesc
Sursa foto: publicnewsfm.ro

Iata ce declara artista despre cantecul romanesc:

,,Nu le interpretez imediat, cantecele mele, cantecele culese. Le las mai intai sa-mi rasune in inima. Si mult mai tarziu, luni, sau poate ani mai tarziu le transmit oamenilor. An sau luni mai tarziu le fac sa circule mai departe”.

Odata cu debutul radiofonic, nu va exista roman care sa nu ii fi auzit glasul. Concertele veneau unul dupa altul, canta prin tara, la restaurante, la teatrele de revista sau in strainatate. Devenise un fenomen, atunci cand intra intr-o incapere toti amuteau. Femeia cu ochii verzi de smarald, tinuta mandra si glas de ”pasare maiastra” ajungea la inima celor care o ascultau.