Si acum, dupa zeci de ani, la rostirea cuvintelor ,,matematica lui Gheba”, multi simt furnicaturi pe sira spinarii. Amintirea celebrelor culegeri de algebra si geometrie este bine intiparita in memoria scolarilor de dupa 1958. In acest an, la varsta de 35 de ani, Grigore Gheba isi indeplinea visul din copilarie, devenea profesor de matematica. Acum va scrie si prima sa culegere, ce va ajuta ajuta elevii sa inteleaga aceasta disciplina, ce dadea numai batai de cap.
Multi dintre dascalii si intelectualii de astazi nu sunt de acord cu asa zisele ,,retete” matematice de sorginte sovietica. Dar fostii scolari isi amintesc si acum orele de matematica, calcule interminabile si probleme grele, ori notele din lucrarile de control. Nu exista copil, de dupa ’58 si pana in anii ’90, care sa nu fi transpirat de emotie, atunci cand profesorul il scotea la tabla si ii dicta exercitii de Gheba. Generatii de matematicieni s-au format datorita culegerilor de ,,retete gata facute” ale algebrei si geometriei.
Povestea de viata a geniului ar putea fi oricand subiect de film. Fiu de tarani muncitori, Grigore Gheba s-a nascut in satul Poenita din Vrancea. A avut o copilarie nefericita, asa cum marturisea in repetate randuri. Dar cine ar fi crezut ca peste ani, copilul descult va stii matematica mai ceva ca un profesor? Sau ca va lupta pe front, isi va pierde familia si va fi student la 35 de ani?
Matematicianul pe front
Putina lumea stie ca matematicianul Grigore Gheba a fost sublocotenent si a luptat pe front in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Inrolat in armata, a luptat vitejeste in artileria din Transnistria si a intors armele impotriva rusilor. Anul 1942 va fi unul negru pentru cel care, in copilarie, isi dorea sa ajunga mare matematician. Ajunge sa cunoasca privarea de libertate, infometarea si frigul in cele mai ingrozitoare lagare ale Siberiei.
Este salvat de la moarte de medicul unuia dintre lagare, o rusoaica frumoasa de care se indragosteste, dar pe care nu avea s-o mai vada niciodata. Asa ajunge voluntar in Divizia Tudor Vladimirescu si intoarce armele, de acesta data impotriva nemtilor.
Acesta frantura de viata este povestita de insusi Grigore Gheba, care a asternut pe hartie fiecare clipa petrecuta intre obuze, focuri de artilerie si fumul dens al prafului de pusca. ,,Intre viata si moarte” este cartea autobiografica scrisa si tiparita spre finalul vietii sale.
Dupa grele incercari reuseste sa se intoarca pe pamant natal, in sanul familie. Aici, din initiativa Anei Pauker a fost propus prefect al judetului Ramnicu-Sarat in 1947. Decide, in scurt timp, ca ,,indatoririle” de partid nu coincid cu viziunile sale si se dedica studiului.
Matematica lui Gheba a format generatii intregi
Incercat de lipsuri materiale, decide impreuna cu sotia sa se inscrie la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Prima culegere de matematica o va scrie la 35 de ani, in 1958. Iar pana in 1975 cand va fi interzis de comunisti, generatii de copii invata dupa ,,metoda Gheba”. Dupa revolutie, lucrarile sale stiintifice nu mai sunt atat de apreciate, iar culegerile sale vor fi rand pe rand scoase, pentru a face loc altora.
A scris 34 de culegeri de algebra si geometrie ,,pe intelesul copiilor”, dupa cum el marturisea.
„Am vrut ca elevii să înţeleagă matematică. Să o înţeleagă că pe un exerciţiu al minţii. Şi creierul are nevoie de gimnastică. Altfel, nu asimilezi nimic. Asta am învăţat-o de la savantul Moisil, care mi-a fost sfătuitor”, potrivit adevarul.ro.
Stranepotul sau, Dan Andrei Geba, din partea unui var, este de asemenea un matematician valoros care a predat la Universitatea Princeton, iar in prezent la Universitatea Rochester.