fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Mendeelev. Ta...

Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta

Manualele de chimie ne-au invatat ca grupa este coloana verticala din tabelul lui Mendeelev, iar perioada este randul orizontal. Tabelul periodic aseaza elementele in functie de numarul atomic si este o reprezentare a legii periodicitatii. Pentru a afla trasaturile comune este suficient sa ne orientam dupa grupe si perioade.

Dimitri Mendeelev

Tabelul lui Mendeelev publicat la 6 martie 1869 este primul tabel al elementelor chimice asemanator cu cel de azi, insa contributia sa nu a fost 100%.

- Publicitate -

Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta
Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta. Sursa foto: Wikipedia.org

Mendeelev a stabilit ca pentru a descrie elementele chimice este necesarea folosirea masei atomice si a valentei.  De asemenea, daca aceste elemente sunt asezate dupa masa atomica, prezinta periodicitatea proprietatilor; marimea greutatii atomice determina caracterul elementului; elementele similare din punct de vedere al proprietăţilor chimice au greutati atomice asemanatoare ca valoare.

Intr-o epoca in care se cunoasteau doar 63 de lemente, Mendeelev a prezis altele noi, pentru care a lasat spatii goale si pe care le-a denumit eka-elemente. ( eka-siliciu-germaniu, eka-aluminiu-galiu, eka-bor-scandiu)

A mai indicat ca masele atomice ale unor elemente erau incorecte si a prevazut variatiile date de masa atomica. Cu toate aceste clasificari, asemanatoare cu tabelul periodic al elementelor pe care il stim in prezent, tabelul lui Mendeelev nu continea gazele nobile. Ele au fost descoperite ulterior si adaugate de Sir William Ramsay ca Grupa 0.

Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta
Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta: tabelul lui Mendeelev 1871. Sursa foto: Wikipedia.org

In tabelul periodic, elementul chimic cu numarul 101 a fost denumit mendeleeviu, ca recunoastere a descoperirilor sale si importantei lucrarii sale stiintifice.

Oamenii de stiinta care au adus imbunatatiri tabelului periodic al elementelor

Numele lui Hennig Brand nu ar fi atat de cunoscut daca nu ar fi fost prima persoana care a descoperit un nou element. Secolul al XVII-lea a fost caracterizat de cautarea ”Pietrei filozofale”-o substanta care avea puterea de a transforma metalele in aur. Alchimistul Brand a distilat urina de om, iar in anul 1649 a facut descoperiri uluitoare, o substanta alba luminoasa careia i-a pus numele de fosfor.

”Traite Elementaire de Chimie” scris de Antoine-Laurent de Lavoisier in 1789 este considerat primul manual de chimie. El este cel care a clasificat metalele si nemetalele.

Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta
Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta; tabel modern. Sursa foto: Wikipedia.org

Anul 1828 a fost anul in care a fost denumita grupa triadelor-elemente cu proprietati asociate. Acestea erau clor, brom si iod; calciu, strontiu si bariu; sulf, seleniu si telur; litiu, sodiu si potasiu. Cine a facut posibila acesta denumire? Johann Wolfgang Döbereiner.

63 de elemente erau cunoscute de catre savanti

Alexandre-Emile Beguyer de Chancourtis a aflat ca elementele au periodicitate si a creat ”spirala telurica”, in 1862, stramosul tabelului periodic. Datorita meseriei sale de geolog, lucrarea nu includea prea multi termeni chimici, asa ca nu a fost luat in seama pana la Mendeelev.

Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta
Mendeelev. Tabelul periodic al elementelor nu a fost lucrarea unui singur om de stiinta: ”Octavele lui Newlands. Sursa foto: Wikipedia.org

In anul 1865, chimistul John Newlands a clasificat 11 grupe cu aceleasi proprietati fizice. El a realizat, datorita cercetarilor sale, ca perechi de elemente asemanatoarea pot diferi printr-un multiplu de 8 in numarul lor atomic. Asemanarea cu scara muzicala i-a adus numele de ”legea octavelor” lui Newlands.

Odata cu anul 1869, savantii reusesc sa descopere 63 de elemente si odata cu aceasta sa cunoasca si metodele de clasificare.

In anul 1864, Julius Lothar Meyer a publicat un tabel cu elemente aranjate dupa valente, publicat imediat dupa cel al lui Mendeelev. In urmatorii ani, in 1914 tabelul va fi reordonat de Henry Moseley dupa sarcina atomica. Proiectul Manhattan din 1943 al lui Glenn T. Seaborg a dus la teoretizarea elementelor grele din seria trans-actinidelor, iar in anul 1945 a propus schimbarea tabelului lui Mendeelev.

 

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...