Mica Unire din 24 ianuarie 1859. 10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre acest eveniment

4820
10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859
10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859. Sursa foto: radioc;uj.ro

Anul acesta se implinesc 159 de ani de la Mica Unire si in curand vom sarbatori centenarul Marii Uniri, infaptuita la Alba-Iulia. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost posibila datorita domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a reusit, in scurta sa domnie, sa creeze un stat modern.

10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859
10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859. Sursa foto: cronicadeiasi.ro

10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859

 1. Mica Unire a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si a insemnat unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.
 2. Unirea Principatelor este unul dintre evenimentele de referinta in istoria Romaniei si este legata de numele lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost posibila dupa numirea lui Cuza ca domnitor al ambelor principate. In Moldova a fost ales la 5 ianuarie si in Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859.
  Alexandru Ioan Cuza
  Alexandru Ioan Cuza
 3. Alexandru Ioan Cuza a fost parcalab de Galati, in timpul lui Grigore Ghica. In urma adunarilor ad-hoc din Moldova si a falsificarii acestora, Cuza va renunta la functie.
 4. Demersurile pentru infapturirea unirii incepusera inca din anul 1848. In acest an, domnitorul Moldovei-Mihail Sturdza si domnitorul Tarii Romanesti-Gheorghe Bibescu au creat o punte culturala si economica intre cele doua principate. Iar rezultatul politicii lor interne a fost uniunea vamala dintre cele doua.
 5. Sfarsitul Razboiului Crimeii a creat un context european favorabil pentru evenimentul ce se pregatea in Principatele Romane. Datorita semnarii Tratatului de la Paris, romanii au obtinut ajutorul britanicilor si francezilor. Tot acum era momentul castigarii independentei fata de Imperiul Tarist si cel Otoman.

  In timpul domniei lui Cuza s-au pus bazele Romaniei moderne

 6. Inalta Poarta, dar si Austria considera alegerea aceluias domnitor, in ambele principate, ca o incalcare a Conventiei de la Paris. Insa, in actul oficial nu era mentionat faptul ca domnitorul ales nu poate indeplini aceasi functie, atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca.
 7. In cei 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Romaniei moderne. A fost creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. Au fost concepute Codul Civil si Codul Penal, inspirate de cele al Frantei. S-a dat legea invatamantului primar obligatoriu. S-au infiintat si primele universitati din tara, cea de la Iasi care azi ii poarta numele-1860 si Universitatea Bucuresti-1864. Alaturi de Kogalniceanu vor fi initiate o serie de reforme: electorala, agrara, a justitiei, a invatamantului si secularizarea averilor manastiresti.
  10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859
  10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859: Alexandru Ioan Cuza si adunarile ad-hoc. Sursa foto: ziarulunirea.ro
 8. La 5 octombrie 1864 va fi infiintata si Scoala Nationala de Arte Frumoase de la Bucuresti. Aceasta institutie va fi condusa de pictorul Theodor Aman.
 9. Sub domnia lui Cuza va fi construita prima linie ferata pe ruta Bucuresti-Filaret-Giurgiu. Linia avea 70 de kilometri si era construita de compania engleza Barkley-Stanisforth. Va fi inaugurata la 19/31 octombrie 1869 de catre regele Carol I. In anul 1870 calea de acces catre Dunare a fost prelungita cu alti 2,6 kilometri.
  10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859: Alexandru Ioan Cuza si adunarile ad-hoc. Sursa foto: ziarulunirea.ro
  10 lucruri pe care trebuie sa le tinem minte despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859: Alexandru Ioan Cuza si adunarile ad-hoc: Harta Principatelor in timpul lui Cuza. Sursa foto: ziarulunirea.ro. Sursa foto: moldova24.info
 10. Cuza crease premisele pentru redactarea la 1 iulie 1866 a primei Constitutii a Romaniei. Documentul fusese redactat dupa abdicarea lui Cuza la 11 februarie 1866.