fbpx

Mocanita Hutulca. Povestea unei masini fascinante si a unui traseu minunat

Mocanita, trenul de linie ingusta, care circula in regiunile de munte are o istorie indelungata in tara noastra. Aceste trenuri locale erau folosite pentru transportul marfurilor, in special a lemnelor, dar si pentru transportul pasagerilor.

Mocanita Hutulca, Suceava. Povestea unei masini fascinante si a unui traseu minunat

In localitatile de pe dealurile Bucovinei, pe malul raului Moldovita, in apropierea muntilor Obcina Mare si Obcina Feredeu, timpul sta in loc.

- Publicitate -

Este Tara Hutulilor, etnici ucraineni ce traiesc in zonele acestea, dar si in Maramures, Transcarpatia sau Pocutia. Locomotiva de 150 de cai a Mocanitei Hutulca te plimba prin tinutul acesta aproximativ 30 de minute. Numele mocanitei vine cu siguranta de la satenii hutuli ce au botezat-o Mocanita Hutulca.

Mocanita Hutulca. Sursa foto: monitorulsv.ro
Mocanita Hutulca. Sursa foto: monitorulsv.ro

Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb. Mocanita Hutulca a fost data in folosinta in anul 1888 pentru a transporta lemne de la padure la gater.

Linia este preluata, in anul 1909, de catre fondul bisericesc. Acesta realizeaza schimbari si diminueaza ecartamentul de la 800 de milimetri standard la 760 de milimetri. Traseul Mocanitei avea, initial, 23,9 kilometri si se deplasa de la Moldovita la Pdurea Rososa. De-a lungul anilor s-au mai facut schimbari, iar in anul 1987 s-a dat in functiune portiune Rascova-Rasca dreapta si Arsuri pe o lungime de 73 de kilometric.

Pana in anul 2001, linia de la Moldovita a fost folosita pentru transportul lemnelor. Incepand din vara anului 2005, linia este administrata de Asociatia pentru Pastrarea Liniilor Inguste din Romania si are 10,5 kilometri.

Mocanita Hutulca a devenit o atractie turistica importanta a zonei, ea uneste satele Moldovita si Argel din Comuna Moldovita, Suceava.

Mocanita pe Valea Vaserului transport lemne. Sursa foto: turism-blog.ro
Mocanita pe Valea Vaserului transport lemne. Sursa foto: turism-blog.ro

Cele mai cunoscute mocanite din Romania

Mocanitele au un farmec aparte si le mai putem admira inca, in anumite zone ale tarii, perfect functionale, folosite in scop turistic.

Mocanita din Covasna

Mocanita, altadata folosita la transportul masei lemnoase astazi este destinata turistilor. Mocanita din Covasna urmeaza traseul  intre localitatile Comandau si Covasna din dreptul Hotelului Clermont, Voinesti si ajunge pana la Planul Inclinat.

Mocanita Abrud Campeni

Mocanita de la Pauseni din Judetul Alba a fost salvata si declarata monument istoric. Mocanita Abrud-Campeni este folosita in scop turistic si strabate o distanta de 11 kilometri prin Muntii Apuseni. A fost inaugurata in anul 1913.

Mocanita Brad Criscior

Prima linie a SC Calea Ferata Ingusta SRL a fost inaugurata in 1907 si era folosita la transportul de carbune. Pana in anul 1998, Mocanita a circulat in acest scop pe linia Brad-Criscior. In anul 2001 ea este transformata in scop turistic si de agrement al zonei.

Mocanita pe Valea Vaserului - Locomotiva. Sursa foto: turism-blog.ro
Mocanita pe Valea Vaserului – Locomotiva. Sursa foto: turism-blog.ro

Mocanita Valea Vaserului

Este mocanita poate cea mai cunoscuta din Maramures. Inaugurata in 1933, Mocanita din Valea Vaserului are traseul cel mai lung, 56 de kilometri si ajunge pe creste muntoase, pana la 1100 de metri.

Mocanita Sovata

Mocanita din Sovata este compusa din 3 vagoane, cu o capacitate de 90 de locuri si merge pe o distanta de 14 kilometri. Acest tren de linie ingusta face parte dintr-un lot de locomotive fabricate in 1949 in Polonia. Vagonul atasat locomotivei a fost cosntruit la Uzinele Resita.

Mocanita Anina

Linia ferata Oravita-Anina a fost construita in timpul Imperiului Austriac, ceea ce faci din mocanita din aceasta zona un monument cultural. Este denumita si ”Semmeringul banatean”deoarece a fost construita dupa calea ferata din Austria. In prezent, trenul care circula pe traseul Oravita-Anina are o locomotiva diesel-electrica romaneasca si 2 vagoane cosntruite in anul 1914.

Mocanita Oravita-Anina. Sursa foto: oravita-anina.eu
Mocanita Oravita-Anina. Sursa foto: oravita-anina.eu

Turistii si localnicii au mare drag de mocanitele romanesti, de aceste trenuri in miniatura, care strabat zonele pitoresti ale tarii noastre.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...