Acasa Istoria lumii Nelson Mandel...

Nelson Mandela. Presedintele Africii care a purtat ”razboaie” contra saraciei si rasismului

Activist, politician, filantrop si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela. Ca simbol al ”razboaielor” contra rasismului, saraciei, Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1993. A fost conducatorul miscarii anti-apartheid timp de 20 de ani, timp in care a dus o mare campanie impotriva politicilor rasiste.

Nelson Mandela. Presedintele Africii care a purtat ''razboaie'' contra saraciei si rasismului
Sursa foro: newyorker.com

Ziua Internationala ”Mandela”

- Publicitate -

Nelson Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918 in Mvezo, provincia Oos-Kaap din Africa de Sud.

Din anul 2009 ziua sa de nastere a fost declarata ”Ziua Mandela”, asta pentru a promova pacea mondiala si a sarbatori mostenirea sud-africana.

Nelson Mandela: Miscarea anti-apartheida

In anul 1942, odata cu aderarea la Congresul National African, Mandela s-a implicat activ in miscarea anti-apartheida. Scopul miscarii era mobilizarea taranilor si a oamenilor muncii care nu se puteau exprima in regimul actual. Membrii gruparii nu erau de acord cu politicile duse de cei de la putere. Au condus boicoturi si numeroase greve. Mandela isi dorea noi legi, redistribuirea terenurilor, voia drepturi sindicale si isi dorea educatie gratuita pentru copii.

Nelson Mandela. Presedintele Africii care a purtat ''razboaie'' contra saraciei si rasismului
Sursa foto blackpressusa.com

Mandela a condus actiuni non-violente impotriva guvernului sud-african si a politicilor rasiste, timp de 20 de ani. A fondat firma de avocatura Mandela si Tambo, care oferea consultanta gratuita pentru oamenii de culoare.

27 de ani i-a petrecut in inchisoare din cauza miscarilor contra apartheidului

In anul 1961, Mandela va co-fonda Umkhonto we Sizwe, alias MK. O armata de sabotaj care folosea tactici de gherila pentru a pune capat apartheidului.

In anul 1962, in luna februarie, Nelson Mandela va fi arestat si petrece in inchisoare 27 de ani pana in anul 1990.

Nelson Mandela. Presedintele Africii care a purtat ''razboaie'' contra saraciei si rasismului
Sursa foro: newyorker.com

Dupa indelungi presiuni asupra guvernului de la acea vreme, Mandela a fost eliberat si a reusit sa obtina dreptul de vot pentru populatia sud africana.
In anul 1991 va fi ales presedinte al Congresului National African, iar prietenul sau de o viata, Oliver Tambo – presedinte national. Asa cum se arata pe biography.com.

Detinutul 46664 -ultimul erou al omenirii

Pe 27 aprilie 1994 vor fi organizate primele alegeri democratice in Africa de Sud. La 10 mai in acelasi an, Mandela va fi ales primul presedinte negru al tarii la varsta de 77 de ani.

Nelson Mandela. Presedintele Africii care a purtat ''razboaie'' contra saraciei si rasismului
Sursa foto: worldschildrensprize.org

In timpul mandatului sau, presedintele Africii a ajutat economia, a luptat pentru reconcilierea intre negri si albi si a finantat crearea de locuri de munca. A ajutat populatia cu locuinte sociale si a creat sistemul de asistenta medicala. In 1996 a pus bazele unei noi constitutii africane si a sprijinit libertatea de exprimare. In anul 1999, Mandela ajuns la venerabila varsta de 81 de ani, se va retrage din viata politica activa. Insa, isi va continua ideile cu ajutorul fundatiei infiintate in centrul rural al Africii de Sud, continuand sa fie un mediator.

Nelson Mandela. Presedintele Africii care a purtat ''razboaie'' contra saraciei si rasismului
Sursa foto: worldschildrensprize.org

S-a retras din viata publica in 2004, iar in anul 2013 se stinge din viata la Johannesburg.

Nelson Rolihlahla Mandela ramane in istorie ca un sustinator infocat al pacii, egalitatii si al luptei impotriva rasismului.

- Publicitate -
Surse:Biography

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...