New Belvedere este singurul hotel-muzeu din Romania care adaposteste vestigii istorice ale edificiului bizantin Callatis. Acestea au fost descoperite in anul 1993, de un grup de muncitori care sapau fundatia hotelului. Proprietarii noii cladiri au incercat sa protejeze ruinele si le-au inclus in ansamblul arhitecturul, in prezent fiind deschis un muzeu in subsolul hotelului din Mangalia.
New Belvedere. Hotelul-muzeu din Romania
Hotelul New Belvedere din Mangalia, amplasat aproape de Sanatoriul Balnear adaposteste vestigiile anticului Callatis. Acest hotel este singurul din Romania care are un sit arheologic. Potrivit reprezentantilor Muzeului Callatis, ruinele de peste 2.000 de ani, au fost descoperite in anul 1993, cu ocazia lucrarile de constructie ale hotelului. Aleea Teilor din Mangalia s-a transformat intr-o poarta in timp, in perioada romano-bizantina.
Pe fostul loc al Hotelului Scala, ulterior President si in zilele noastre redenumit New Belvedere, cercetatorii au scos la lumina aspecte de urbanism al epocii romano-bizantine. Acestea apartin cartierului sud-estic al vechii cetati. Acest loc este o farama de istorie nationala. Potrivit cercetatorului stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc: ”incinta era prevazuta cu un turn de aparare, iar cartierul antic era strabatut de o strada principala pavata cu dale din calcar. Strada era prevazuta cu un canal de scurgere colector, construit din dale mari de calcar”.
Vestigiile anticului Calatis
Vestigiile arheologice sunt adapostite in subsolul complexului hotelier. Aici pot fi vazute ruinele orasului Callatis din care nu lipsesc o fantana, un edificiu termal si o piateta, potrivit aceleiasi surse.
Cei curiosi sa afle cum arata cetatea Callatis, in urma cu doua milenii, pot vizita ruinele in prezenta unui custode al muzeului, spun reprezentantii hotelului.
Insa, marea intrebarea este cum de s-a permis o astfel de constructie moderna peste antice vestigii, marturii ale unei civilizatii pierdute? Asezarea urbana a Callatisului face parte din patrimoniu national si nicidecum nu este un bun privat.
Situatia devine si mai neclara atunci cand pozitia Muzeului Callatis cu privire la vizitarea acestui sit nu este tocmai pozitiva. Se pare ca administratorii noului hotel ar permite accesul in sit doar persoanelor cazate in cladire. Ceilalti turisti fiind nevoiti sa se minuneze de ruine in prezenta unui custode.
De asemenea, seful sectiei Muzeului Callatis Sorin Marcel Colesniuc, ne spune ca in partea sudica a fost descoperit si un edificiu termal patrat, realizat din calcar si caramizi. Printre ruine au fost scoase la iveala si fragmente ale unui apeduct si amfore. Astfel, se constata ca in aceasta zona a anticului Callatis a fost o activitate intensa.
Daca ati vizitat situl arheologic de la Mangalia va rugam sa ne spuneti impresii si daca v-a fost facil accesul in incinta!